Miljönytt: Vindkraftverk, nya tåg, bioelektriska kraftstationer och skydd av fiskevattnen

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

Kuba börjar bygga torn till vindkraftverk

Ett företag i Las Tunas kommer inom kort att kunna tillverka torn till vindkraftverk. Idag tillverkas tankar, skorstenar, rör och silos. Det är Metunas som i samarbete med Kina förvärvat teknik och kunskap. Vindkraftverk kan komplettera Kubas energiförsörjning. Denna kämpar med föråldrad infrastruktur, USA:s blockad och påverkas också av krisen i Venezuela. Brist på drivmedel och elavbrott har skapat oro för en ny ”Specialperiod” bland kubanerna. Specialperioden under 1990-talet följde på Sovjetunionens fall. Kubas BNP föll med 35 procent och den ekonomiska nedgången betydde brist på livsmedel, drivmedel och andra nödvändigheter. Kubas förre president Raúl Castro sade i april att Kuba kommer att stå inför brist, men att landet inte kommer att genomgå en ny Specialperiod.

Cuba Central Team 190809

Nya tåg börjar rulla i Kuba

Tåg med nya vagnar har anlänt till Kuba från Kina och ska börja rulla nästa helg, rapporterar OnCuba. Till att börja med ska tågen bara gå mellan Havanna och Santiago de Cuba. Men målet är att också börja trafikera andra sträckor. Enligt den officiella Gazette kommer biljetten från Havanna till Santiago kosta mellan 70 och 95 CUP, -, vilket är ungefär tre till fyra dollar. Det är mer än vad tåget kostar idag men mindre än busspriset som ligger på 169 CUP, ca 7 dollar, (för ett avstånd på ca 800 km fågelvägen)-

De nya tågen är dessutom snabbare än bussarna och ska gå ca 60 km i timmen. De går varannan dag och ingår i ett projekt att uppgradera järnvägstransporter.

Cuba Central Team 190712

Bioelektriska kraftstationer

Kuba prioriterar byggandet av tre bioelektriska kraftstationer fram till 2030 rapporterar Prensa Latina. De byggs nära sockerbruk i västra och centrala Kuba och är del av 19 kraftstationer som enligt beslut från 2014 ska öka produktiviteten i Kubas sockersektor. När de är färdiga ska de bioelektriska kraftstationerna såt för 14 av de 24 procent från förnybara energikällor som ska vara i drift före 2030, enligt den nationella planen.

Cuba Central Team 190712

Skydd av fisket på Kuba

I januari var Fiskejournalen på besök på Kuba, ett land som idag strikt förvaltar sina resurser inom fisketurism. Men vad kommer hända nu när Kuba öppnar upp mot omvärlden och relationerna med USA ska normaliseras?

På Kuba finns gigantiska områden med orörda grundområden, så kallade flats, samt djuphavsområden där big game fiskarna har fått simma tämligen ostört de sista 60 åren.

Idag går all fisketurism gå via staten och man har noggrann koll på antalet sportfiskare, samtidigt som yrkesfisket också är strikt reglerat. Det finns i dagsläget mycket få motorburna båtar i landet. Alla dessa faktorer har lett till att sportfiskaren möter en fiskrikedom som inte kan skådas på så många andra platser på jorden.

Bonefish viktiga för ekosystemet

Lazaro Vinyola jobbar i nationalparken Zapata på södra Kuba. Han har gjort studier på bonefish och sportfiske.

– Bonefish är riktiga vanefiskar, som simmar till samma laguner hela tiden. De gillar inte att bli störda.

Forskarna för noggrann statistik i parken och de kan se att antalet fångade fiskar per tidsenhet har minskat sedan sportfisket startade. Detta trots att det bara handlar om 16 spön i hela den gigantiska parken och att alla fiskar återutsätts.

– Bonefish utgör basen för hela ekosystemet i nationalparken. Mängder av andra växter och djur är helt beroende av deras ständiga bökande i botten. Utan bonefish växer bottnarna igen och ekosystemet ändras i grunden, så vi måste vara försiktiga, säger Lazaro Vinyola.

Maria Ålander, Fiskejournalen 150126

Fiskeförvaltning på Kuba