Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/nagra-tankvarda-fragment-om-dagens-varld/
Export date: Sun Apr 14 9:03:55 2024 / +0000 GMT

Några tänkvärda fragment om dagens värld
Några tänkvärda fragment om dagens värld

Kan man tänka sig att Kubas president i TV skulle hota chaufförer med att ta ifrån dem deras tillstånd eller att de skulle bli stämplade i brottsregistret och deras ekonomiska framtid skulle skadas? Knappast. Men det gjorde Kanadas premiärminister. Och inget händer.

I Ottawa arresterade polisen 190 personer och beslagtog närmare 80 fordon. De använde peppargas, chockgranater och hästar. De satte upp ett hundratal kontroller för att hindra framkomlighet till stadens centrum. Har du kunnat läsa något om ”förtryck”?

Pressfrihet i Europa: Tyska offentliga nyhetskanalen Deutsche Wella har avskedat fem journalister med libanesiskt och palestinskt ursprung på grund av påstådd anti-semitism då de påvisat grymheter av den israeliska polisen och armén.

Pressfrihet i Latinamerika: Den mexikanska journalisten Lourdes Madonado, som för två år sedan inför landets president framförde att hon fruktade för sitt liv, har mördats i Tijuana. I Colombia har Julian Martinez, författare till boken ”ChuzaDAS” som påvisar kriminalitet från Colombias tidigare president Alvaro Uribe, nyligen utsatts för ett mordförsök. Men där man inte fritt kan utöva journalistiskt arbete är i Kuba, säger de till oss.

De stora medierna har i åratal sagt oss att den kubanska ekonomin är stängd för omvärlden. Nu finns en särskild lag på ön som öppnar för fler möjligheter för utländska företag, men USA:s regering, med stöd av ”anti-castrismen”, fortsätter att förfölja och sanktionera varje företag som vill investera på ön. Och medierna tiger.

Hur ofta har vi inte fått läsa om den påstådda ”institutionella homofobin” i Kuba? Nu diskuteras en ny familjelag i tusentals rådslag över hela ön. I förslaget inkluderas nya rättigheter, som t.ex. ”jämlikt äktenskap”. Det i skarp kontrast till de lagar som Florida försöker införa som begränsar rättigheterna för HBTQI-samhället. En kontrast om vilken du inte kommer att kunna läsa ett enda ord i bolagsmedierna.

Låt oss fortsätta i Florida där enligt lag högskolorna ska undervisa om ”faran med den kommunistiska ideologin”. Det finns minst 155 lagar i 34 delstater i USA som påtvingar lärarkåren vad de får och inte får säga om politik, rasism, kön eller sexuell läggning. I t.ex. Virginia och Nord Dakota är det förbjudet att i klassrummen förklara vad ”kritisk rasteori” är. Något som knyter samman rasism med det sociala system som råder i USA. Men glöm inte är att det är i Kuba som folk indoktrineras, enligt vad vi får oss itutat.

112 miljoner personer tittade på finalen i Super Bowl i Los Angeles. För att inte en negativ bild av staden skulle spridas på grund av de läger för hemlösa som finns i närheten av stadion vräktes de hemlösa av polisen. Man räknar med att 90 000 personer är hemlösa enbart i Los Angeles. Men för oss pratar man om Kuba och Venezuela.

I media översköljs vi med hur aggressivt det militaristiska Ryssland är. Dess militärutgifter är 8 procent av USA:s. Det senare landet har deltagit i 58 militära interventioner och 28 statskupper, dess armé har under de senaste 20 åren i genomsnitt fällt 46 bomber om dagen. Enligt organisationen ”World Beyond War” skulle 3 procent av militärbudgeten kunna göra slut på hungern i världen.

Och på tal om krig, interventioner och suveränitet; minns ni det passionerade försvaret från regeringar som Tysklands för rätten till självbestämmande för Kroatien och Slovenien? Som tvingade fram en delning av Jugoslavien? Och NATO:s bomber mot Belgrad under 78 dagar? Bombningar som ledde till Kosovos utbrytning? Vad är konsekvensen i att Tyskland, USA och NATO vänder sig mot självbestämmande för Donbass, vars befolkning till 90 procent röstade för att lämna Ukraina? Som bett om militärt skydd från Ryssland? Det är västvärldens cynism och egenintressen, rättfärdigade av en enorm propagandaapparat.

Och i torsdags bombade Israel återigen Syrien. Har du informerats om det?

Cubainformacion 220228 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

El derecho de autodeterminación según la OTAN 1

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20220228 /95921/95921-el-derecho-de-autodeterminacion-segun -la-otan
Post date: 2022-03-11 11:50:53
Post date GMT: 2022-03-11 10:50:53

Post modified date: 2022-03-11 11:50:53
Post modified date GMT: 2022-03-11 10:50:53