This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 15:17:07 2024 / +0000 GMT

CUC ska slopas i statliga restauranger
Kuba tar nästa steg i avskaffandet av landets dubbla valutor. Inom en snar framtid kommer den konvertibla peson (CUC) inte längre kunna användas som betalningsmedel i landets statliga restauranger och snabbmatkedjor.

De stora statliga aktörerna Palmares S.A. och Cimex ska framöver bara acceptera den nationella peson (CUP). Någon konkret tidsplan för detta meddelades inte, eftersom processen ska ske stegvis. Det finns över 7 000 försäljningsställen som  berörs av detta.

CUC  infördes en gång i tiden för att ersätta US-dollarn som betalningsmedel. Länge var CUC-systemet isolerat från den delen av ekonomin som i första hand riktade sig till kubaner. Anledningen var att staten garanterade mycket låga priser i CUP-affärer, medan priserna i CUC-affärerna var mycket högre. I somliga affärer kunde man sålunda bara betala med CUC. I andra bara med CUP. Numera kan man betala med både CUC och CUP i alla affärer, men planen är att Kuba ska slippa ha två egna valutor. Därför fasas CUC ut i allt snabbare takt. Enligt Kubas president Miguel Díaz-Canel vill regeringen avskaffa CUC helt under innevarande år.

Avveckling i år

För att fånga upp det fortsatta behovet av ett starkt och konvertibelt betalningsmedel har statliga valutaaffärer öppnats i oktober. I dessa affärer kan kubanska kunder beställa dyra importvaror och betala direkt med utländska valutor. Också den begagnade bilmarknaden har redan ställts om till direktbetalning med utländska pengar, så sent som i februari i år. I Havanna har man sedan årsskiftet experimenterat med butiker som visserligen accepterar betalning med CUC, men som lämnar växel i CUP.

Att bli av med CUC är dock inte helt okomplicerat. Kubas pris- och inkomststruktur behöver anpassas till bortfallet av CUC. Staten har börjat höja de statsanställdas löner, och man har sett till att skydda viktiga förnödenheter från inflationseffekter. Men statliga företag ska inom kort kunna påverka sitt utbud friare och också kunna sätta sina försäljningspriser friare. Det sistnämnda gäller visserligen inte alla produkter, men är tänkt att bidra till att göra de statliga företagen mer profitabla.

Först ut i den här processen blir alltså den statliga gastronomisektorn. De anställda i de enskilda restaurangerna ska också kunna påverka utbudet mer. Bakom det hela finns också en vilja att tvinga de statliga restauranger att faktiskt generera vinster - många statliga företag är idag oprofitabla, och subventioneras därför med stora pengar av staten. Framöver skulle de riskera att stängas, om de inte går runt.

 

 


Post date: 2020-03-04 12:43:40
Post date GMT: 2020-03-04 11:43:40
Post modified date: 2020-03-04 12:45:04
Post modified date GMT: 2020-03-04 11:45:04

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com