Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/nicaragua-bryter-med-taiwan/
Export date: Mon Apr 15 2:53:01 2024 / +0000 GMT

Nicaragua bryter med Taiwan
USA, som erkänner Folkrepubliken Kina, protesterar och kritiserar Nicaragua för att landet bryter med Taiwan. Nu är det bara Honduras, Guatemala och Paraguay som erkänner Taiwan. Och Honduras nyvalde president, Xiomara Castro, har sagt att landet kommer att erkänna Folkrepubliken när hon tillträder i januari. 

Nicaragua erkänner Kina som ett enda territorium och bryter förbindelserna med Taiwan

Orsakerna ligger främst i Vita Huset och Bryssels repressiva agerande gentemot Nicaraguas invånare, med hot om utökade sanktioner som straff för att folk röstat på Daniel Ortega och FSLN i valet i november, i vilket USA:s marionetter fick ytterst få röster.

Redan den 19 november gjorde Nicaragua dessutom gemensam sak med Kuba och Venezuela och bröt med OAS (Organisationen för Amerikanska Stater). OAS´ upprepade övergrepp på Nicaraguas suveränitet de senaste åren kulminerade med organisationens stöd för det kuppförsöket 2018 i vilket ett stort antal sandinister mördades.

Givetvis har inte Nicaraguas regering något hopp om att USA, ett EU eller ett OAS utan självbestämmande skall ändra sitt beteende och acceptera att Nicaragua inte länge är en koloni utan en självständig stat.

Ur ekonomisk synpunkt är Kina naturligtvis ett bättre alternativ än Taiwan och de nya förbindelserna gör USA:s och EU:s sanktioner i princip helt verkningslösa. Vi ser i stort sett samma mönster i alla de länder som USA med sin kontraproduktiva politik försöker dominera med sanktioner – det slutar alltid med ett ökat inflytande för Kina. Lustigt nog är administrationen i Vita Huset lika förvånade varje gång det händer.


Småföretagande i Nicaragua

Genom att utveckla 100.000-tals familjeägda småjordbruk och småföretag har Nicaragua de senaste åren profilerat sig som producent av olika högkvalitativa eftertraktade jordbruksprodukter; bland annat naturkött, kaffe, kakao och tobak. Intressesant nog också produkter som riktar sig direkt till den i nicaraguanska ögon oändliga kinesiska marknaden, som griskött, skaldjur och sjögurka.

USA:s och EU:s sanktioner hotade därmed direkt nicaraguanska familjers inkomster, landets utveckling och stabilitet…något som inte Nicaraguas regering stillatigande tänker acceptera.


Ekologiskt jordbruk utanför Leon

Nicaragua satsar sedan sandinisternas återkomst till makten 2007 dessutom stenhårt på infrastrukturprojekt och hållbar energi, där Kinas betydelse inte kan överskattas för landets utveckling. Sedan tidigare har Managua mycket goda förbindelser med Moskva, något som givetvis också irriterar Washington.

Beslutet skall också ses som att USA:s och Europa:s makt över små länder minskas gradvis i och med Kinas uppgång som ekonomisk stormakt. Även om det bara rör sig om ett litet land med mycket begränsad ekonomi så har Nicaragua och FSLN genom sin oavbrutna kamp mot fascism, rasism och kolonialism ett högt symbolvärde.


FSLN - alltid aktiva

Extra kul att det händer samma dag som det stora världssamvetet inleder sitt stora demokratimöte med de av USA godkända "demokratierna". 

Nils Assarsson, León, Nicaragua i December 2021
Post date: 2021-12-11 14:22:45
Post date GMT: 2021-12-11 13:22:45

Post modified date: 2021-12-11 14:32:42
Post modified date GMT: 2021-12-11 13:32:42