Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/noam-chomsky-vijay-prashad-kuba-ar-inte-ett-land-som-sponsrar-terrorism/
Export date: Fri Jun 14 23:07:37 2024 / +0000 GMT

Noam Chomsky & Vijay Prashad: Kuba är inte ett land som sponsrar terrorism
Kuba är inte ett land som sponsrar terrorism.

Det är ett land som är utsatt för terrorism.

Kuba, ett land med 11 miljoner invånare, har varit föremål för ett olagligt embargo [blockad] från USAs regering i över 60 år.

Trots detta embargo har Kubas befolkning lyckats övervinna de förödmjukelser som hunger, ohälsa och analfabetism innebär, tre sociala plågor som fortfarande drabbar stora delar av världen.

Tack vare sina innovationer inom hälso- och sjukvården har Kuba till exempel kunnat skicka sjukvårdspersonal till andra länder, även under pandemin, för att ge viktig hjälp. Kuba exporterar sin sjukvårdspersonal, inte terrorism.

Under Trump-administrationens sista dagar återförde USAs regering Kuba till sin lista över statliga sponsorer av terrorism.

Detta var en hämndaktion. Trump sade att det berodde på att Kuba var värd för gerillagrupper från Colombia, vilket ju faktiskt var en del av Kubas roll som värd för fredssamtalen.

Kuba spelade en nyckelroll för att skapa fred i Colombia, ett land som sedan 1948 har drabbats av ett fruktansvärt inbördeskrig som krävt hundratusentals människors liv. I två år har Biden-administrationen upprätthållit Trumps hämndlystna politik, en politik som straffar Kuba – inte för terrorism utan för främjande av fred.

Biden kan stryka Kuba från denna lista med ett penndrag. Så enkelt är det. När han ställde upp i presidentvalet sa Biden att han till och med skulle upphäva de hårdare av Trumps sanktioner. Men det har han inte gjort. Han måste göra det nu.

Noam Chomsky & Vijay Prashad 230213/cv

 

Den här artikeln har producerats av Globetrotter.

Noam Chomsky är en legendarisk lingvist, filosof och politisk aktivist. Han är pristagare och professor i lingvistik vid University of Arizona. Hans senaste bok är Climate Crisis and the Global Green New Deal: The Political Economy of Saving the Planet.

Vijay Prashad är en indisk historiker, redaktör och journalist. Han är författarstipendiat och chefskorrespondent på Globetrotter. Han är chefredaktör för LeftWord Books och chef för Tricontinental: Institute for Social Research. Han är senior non-resident fellow vid Chongyang Institute for Financial Studies, Renmin University of China. Han har skrivit mer än 20 böcker, bland annat The Darker Nations och The Poorer Nations. Hans senaste bok är Washington Bullets, med en introduktion av Evo Morales Ayma.

 

Post date: 2023-02-16 13:22:56
Post date GMT: 2023-02-16 12:22:56

Post modified date: 2023-02-16 13:22:56
Post modified date GMT: 2023-02-16 12:22:56