Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/notiser-om-bolivia-chile-kuba-venezuela/
Export date: Fri Dec 3 9:36:44 2021 / +0000 GMT

Notiser om Bolivia, Chile, Kuba, Venezuela
Bolivia: Frihet för den fängslade journalisten Facundo Morales. Rättvisa åt den mördade Sebastian Moro.

Fascistjuntan i Bolivia misstänks för att ha mördat en argentinsk journalist medan en annan argentinsk reporter svävar mellan liv och död på ett sjukhus i Santa Cruz. Den Latinamerikanska Journalistfederationen Felap kräver hans frigivande och ett klarläggande kring de bägges situation.

Trots solens hetta gick hundratals demonstranter från Obelisken till utrikesdepartementet och kräver frihet för den i Bolivia fängslade argentinske journalisten Facunco Morales. Det brådskar: ”Samordningen för frihet för Facundo Molares” kräver att den argentinske fotografen friges och får återvända till sitt hemland. Han har anhållits i Bolivia och lider av dålig hälsa, vilket gör att hans liv är i fara. Sebastian Moro mördades av boliviansk militär. Hans familj med mamma och syskon deltog i protesterna och kräver rättvisa.  Morales, en 44-årig argentinare, kom till Santa Cruz de la Sierra i Bolivia för att arbeta som reporter.

På grund a njurproblem var han tvungen att uppsöka sjukhus. Dit anlände polis med en häktningsorder. De anklagade Morales för att ha deltagit i blockad av en bro. För närvarande finns han i Chonchocoro fängelset i La Paz.

Demonstranterna kräver också klarhet och rättvisa i fallet med den av regimen i Bolivia mördade journalisten Sebastian Moro. Han kom till Bolivia för att skriva om mänskliga rättigheter. I oktober 2019 började han arbeta för argentinska Pagina 12. Här fördömdes statskuppen den 10 november mot president Evo Morales.

”Min son fördömde statskuppen i Bolivia och dog några dagar senare under mycket misstänkta former”, säger Raquel Rocchietti, hans mor. Moros familj togs för några dagar sedan emot av Horacio Pietragalla, som arbetar för Mänskliga Rättigheter. ”Han lovade att arbeta för att bringa klarhet i fallet och vi hoppas att vi kommer att få reda på vad som hände”, säger familjemedlemmarna.

”Forensiska experter som arbetar med familjen hävdar att märkena och skadorna som fanns på Sebastians kropp är typiska för offer för tortyr och misshandel. Att märka är att Sebastian inte kunde avsluta sitt arbete på fredag 8 november på tidningen Prensa Rural eftersom redaktionen, liksom många andra, attackerats av våldsamma grupper. Efter det tvingas de arbeta underjordiskt.”

”På söndag 10 november bad vi en vän att gå in i huset och där fann man honom halvt medvetslös och misshandlad. Han togs in akut på en klinik i La Paz”, sade Penelope. Sebastian Moro dog efter flera dagar i koma. ”Hans kropp hade flera skador”, sa Rocchietti. ”Vi kommer att driva fallet tills bevisen är funna. Min son är ett offer för kuppen i Bolivia”, sade hon.

Telesur 20200215; Orinoco Tribune 20200216 (nedkortat)

https://orinocotribune.com/the-death-of-journalist-sebastian-moro-he-is-a-victim-of-the-coup-in-bolivia/?fbclid=IwAR2ASA3ZlkUzmu5iXtTbsA89t23i77YsCLEeyOzOkSC1lMxc5JJ8T7GpXO4

Argentinos marchan para exigir libertad de periodista encarcelado en Bolivia

Den politiska förföljelsen har släppts loss i Bolivia

Flera myndighetspersoner från Evo Morales regeringar är fortfarande i fängelse. Det sker i ett klimat av politisk förföljelse under juridisk täckmantel, som drivs av kuppmakarna.

Bland de förföljda är Gustavo Torrico, som för närvarande är inlagd på sjukhus; förre ministern Carlos Romero; och förre ministern Cesar Cocarico.

Andra före detta ministrar som Juan Ramon Quintana, Vilma Alanoca och Javier Zabaleta har tvingats söka skydd på mexikanskt territorium i La Paz sedan i november.

I ett samtal med Latin American Strategic Center for Geopolitics (Celag), säger förre vicepresidenten Alvaro Garcia Linera, som själv är flykting i Argentina, att den juridiska förföljelsen, ”law-fare”, är ett växande fenomen, särskilt i Latinamerika.

Sedan statskuppen har en advokat som försvarar en anklagad själv arresterats. Anhöriga som försöker komma med kläder till fängslade, fängslas själva. Fattiga människor skjuts ihjäl och de ansvariga går straffria. Hittills har ingen offentlig utredning gjorts av de fler än 29 dödade med skjutvapen och de 400 skadade efter kuppen.

”Rättvisa” har i Bolivia blivit ett verktyg för kuppregeringen som utfärdar anklagelser utifrån den ideologi som folk har.

[För övrigt har valmyndigheten, som är tillsatt av kuppregimen, deklarerat att Evo Morales inte får ställa upp i valet i maj. Där kandiderade han till en plats i senaten.]

Prensa Latina 200222

Coup mongers continue to unleash political persecution in Bolivia 1

Nya protester i Chile

Plaza de la Dignidad blev än en gång platsen för kamp i avsky mot president Piñera och hans kumpaner. Polis och militär slog vildsint ner protesterna.  De väpnade styrkorna har inte rutiner för att drogtesta och kolla soldaters och polisers medverkan i knarkhandeln. Deras våldsamma, hämningslösa angrepp antyder drogpåverkan.

Resumen Latinoamericano 202 02 14 Översättning Eva Björklund

Kuba är det tryggaste landet i Latinamerika för barn, flickor och ungdomar

Enligt Rädda Barnens senaste rapport så har pojkar, flickor och ungdomar större möjligheter att växa upp friska, få utbildning och skydd.

Den årliga rapporten undersöker 176 länder genom att se på indikatorer på barnadödlighet, tillgång till utbildning, livsmedel, skydd mot barnarbete, barnäktenskap, mord och tvångsförflyttningar. Enligt rapporten är Kuba det land i Latinamerika och Karibien som visar bäst resultat, följt av Chile och Barbados.

Sämst resultat i regionen får Guatemala. Det är enda landet som är bland de 30 sämsta. Sedan kommer, räknat nerifrån, Honduras som ligger på 40:e från slutet. Venezuela, Haiti och El Salvador kompletterar de sämsta i regionen.

Nancy Ramirez, chef på Rädda Barnen, intygar att viktiga framsteg gjorts de senaste 20 åren. Våld är den allvarligaste kränkningen av barnens rättigheter. Det är en av de största orsakerna till död bland barn i regionen. Varje dag dör 70 minderåriga som resultat av våld. Sedan 2000 har mord på barn och ungdomar ökat med åtta procent i regionen, säger Ramirez.

Con información de Save the Children y Cubadebate 2

Rent vatten i Kubas floder

Kubas floder rinner fram rena tack vare årtionden av hållbart jordbruk. Öns vattenvägar har lägre halter av föroreningar från bekämpningsmedel än Mississippi i USA. Trots århundraden av kolonisering och jordbruk är Kubas floder vid god hälsa.

Sockerrörsodling och boskapsskötsel har funnits i Kuba sedan slutet på 1400-talet. För att kontrollera vattenkvaliteten på Kubas floder idag har Paul Bierman vid University of Vermont i Burlington, Rita Hernandez vid Cienfuegos Center for Environmental Studies i Kuba och deras kollegor samlat in vattenprover från 25 flodbassänger i centrala Kuba. Det var första gången på över 60 år som vetenskapsmän från Kuba och USA samarbetat om att studera Kubas hydrologi.

Däremot hade drygt 80 procent av proverna innehåll av Escherichia coli bakterier som överstiger internationell standard för fritidsanvändning. Bakterierna tyder på förorening från avföring som troligen kommer från boskap som betar på många flodbankar.

Trots öns långa historia av storskaligt jordbruk så hade de undersökta floderna mycket lägre nivåer av upplöst kväve – en indikator på gödselanvändning – än Mississippi i USA. Vetenskapsmännen tror att det beror på Kubas övergång till mer småskaligt och mer hållbart jordbruk sedan 1990-talet.

Nature 20200204 3

USA:s misslyckade Venezuelapolitik

Det är ett år nu sen USA försökte genom en livekonsert och ”humanitär hjälp” skapa förutsättningar för en militär intervention i Venezuela.

Ett år senare vet vi att USA misslyckades, att livekonserten och den ”humanitära insamlingen” slutade i en ekonomisk plundring, att radikala oppositionella brände lastbilarna med vad som sägs innehöll ”humanitär hjälp”, att två oppositionspolitiker hamnade på ett hotell med prostituerade i Cucutá och att en av de dog av en överdos, att de militärer som deserterade aldrig fick nåt av det de lovats av oppositionen och USA. Att medierna, inklusive svenska, oansvarigt spelade med i farsen, ljög om de brända lastbilarna och aldrig har gjort ett professionellt försök att utvärdera sin tendensiösa rapportering från de dagarna.

Dokumentären YouTube Video: YouTube.com/watch?v=kSRwNLblCZo 4

;feature=youtu.be&fbclid=IwAR3qV6bOtVRkpxZ2KZi803Zj-TPYB2vKWee9CbC_SxvcFfdFZ5D_jWvdboM">”La Batalla de los Puentes” berättar om det som hände för ett år sedan. Se den (på spanska).

Venezuelanätverket 200224

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 
Links:
  1. https://www.plenglish.com/index.php?o=rn&id=52 537&SEO=coup-mongers-continue-to-unleash-polit ical-persecution-in-bolivia
  2. http://www.cubadebate.cu/noticias/2019/06/27/cuba- es-el-pais-mas-seguro-de-america-latina-para-ser-n ino-nina-y-
  3. https://www.nature.com/articles/d41586-020-00263-6
  4. http://www.youtube.com/watch?v=kSRwNLblCZo
Post date: 2020-02-26 09:09:34
Post date GMT: 2020-02-26 08:09:34

Post modified date: 2020-02-26 09:09:34
Post modified date GMT: 2020-02-26 08:09:34