This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 1:48:59 2024 / +0000 GMT

Ny skandal kring låtsaspresidenten Guaido
Skandalerna kring Venezuelas självutnämnde president Juan Guaido har avlöst varandra. Hans närmaste har förskingrat stora summor avsedda för "humanitär hjälp", som istället gått till lyxartiklar och prostituerade. Guaido själv har avslöjats i samarbete med colombiansk paramilitär. Hans gjorde ett patetiskt och misslyckat försök att bli återvald som Nationalförsamlingens talman i januari. Men han har trots det fortfarande USA:s (och Sveriges) oreserverade stöd. Nu är han inblandad i pengatvätt. Det går inget vidare för låtsaspresidenten. 

Venezuelas låtsaspresident Juan Guaido har kopplingar till pengatvätt

Venezuelas kommunikationsminister Jorge Rodriguez presenterade i lördags nya bevis som bekräftar att Juan Guaido är inblandad i en korruptionshärva med pengatvätt och mutor. Rodriguez avslöjade kopplingarna mellan Guaido och affärsmannen Alejandro Betancourt-Lopez, som står inför rätta för pengatvätt på 1,2 miljarder dollar i USA och för 4 miljarder dollar i Europa.

Eftersom Guaido upprepade gånger har förnekat att han haft kontakt med den nämnda affärsmannen, visade Rodriguez bilder från ett möte som hölls i slottet Alamin i Spanien, där även Betancourt-Lopez deltog.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Betancourt ha berättat för Rudy Giuliani, Donald Trumps personliga advokat, att han i hemlighet hjälpt Guaido att ta över makten i Venezuela. "Betancourt hoppades att hans 'goda gärning' skulle hjälpa Giuliani att övertyga justitiedepartementet att släppa bevisen som finns mot Betancourt för pengatvätt och mutor i Florida".

En månad senare, enligt Reuters källor, uppmanade Giuliani åklagarna i USA att mjuka upp utredningen mot Betancourt, eftersom den venezolanska affärsmannen hade hjälpt Guaido och därmed gjort ett "bra arbete" för USA.

I november 2019 rapporterade Washington Post att Giuliani var en av advokaterna som skulle försvara Betancourt i rättegången för pengatvätt. Reuters menar att Betancourts kriminella gärning kunnat bekräftats i USA och att han är involverad i förskingringen av 1,2 miljarder dollar från Venezuelas oljeföretag PDVSA som Betancourt senare tvättat i Miami.

Venezuelanätverket och Reuters 20200216

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 


Post date: 2020-02-19 20:09:37
Post date GMT: 2020-02-19 19:09:37
Post modified date: 2023-06-18 19:49:06
Post modified date GMT: 2023-06-18 18:49:06

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com