Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/nya-anvandningsomraden-for-kubas-kokosnotter/
Export date: Fri Jun 14 23:44:53 2024 / +0000 GMT

Nya användningsområden för Kubas kokosnötter
Efter en period då man anpassat tekniken och tillverkningsprocessen inom en för landet ny produktionsgren, har en flisanläggning för kokosfiber nyligen invigts i Baracoa, i Guantánamo-provinsen.

Nu har man exporterat sina första 20 ton pulver, som utvinns från kokosnötens skal och är internationellt efterfrågat i framställningen av gödningsmedel för olika grödor. Ett ton av detta ”sågspån”, som erhålls då man tar fram korta torkade kokosfibrer, såldes för 400 dollar till en chilensk kund specialiserad på trädgårdsodling.

Celia Creagh Hernández, teknisk, produktions- och kommersiell chef för Guantánamos provinsiella företag för lokala industrier, som anläggningen tillhör, förklarade att Kuba med detta pulver, som är basen för ett naturligt gödningsmedel rikt på kväve, natrium, magnesium, kol, kalcium och kalium, nu håller på att ta sig ut på den internationella marknaden.

Av denna anledning utarbetas ett projekt för att ansöka om finansiering för att göra det möjligt att ersätta importen utifrån till den moderna anläggningen, som kostat 330 000 pesos och mer än 68 000 USD, vilket är en del av de investeringar för att skapa en hel produktionskedja kring kokosnöten.

Enligt Creagh Hernández finns för närvarande inte tillräcklig mängd råvara för att utnyttja anläggningens fulla kapacitet (upp till två ton skal per timme), men under de kommande dagarna kommer de att exportera den första omgången av korta och långa fibrer till kunder i Centralamerika och Europa, som använder denna fiberråvara vid tillverkningen av främst madrasser och mattor.

Korta kokosfibrer, som man får från det torkade skalet, åtnjuter ett pris på 1 000-1 200 USD per ton på världsmarknaden, medan den långa, som utvinns från gröna [omogna] kokosnötter, ligger på mer än 2 000 USD.

Fiberanläggningens nuvarande möjligheter, sade affärsspecialisten på Lokala industrier, är begränsade till bearbetning av den lilla volym torr frukt som tillhandahålls av jordbruket i kommunen, och en ännu mindre volym grön kokosnöt, då plantagerna är under utveckling. Det kommer att ta tid för dem att återhämta sig efter de skador som orsakades av orkanen Mathew 2016.

I ansträngningarna för att öka värdet på sina produkter tillverkar arbetarna vid anläggningen även attraktiva och mycket efterfrågade plattor för innertak, genom att blanda korta fibrer med gips.

Här finns ett litet hängivet kollektiv som med hjälp av modern teknik också bearbetar virket från kokospalmen, som kallas ”trädet med hundra användningsområden”. Virket används för tillverkning av möbler i ett lokalt snickeri, också det tillkommet som en del av statens ansträngningar att utnyttja all befintlig potential.

Det här är kollektivets svar till Kubas president Miguel Díaz-Canel, som under sitt besök i staden i november förra året uppmanade till ökad kreativitet för att ersätta import och att höja värdet på all produktion för att utveckla ekonomin i alla delar av landet.

Cubadebate 190405

Industria de coco de Baracoa se inserta en el mercado extranjero 1

 
Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/noticias/2019/04/05/indus tria-de-coco-de-baracoa-se-inserta-en-el-mercado-e xtranjero/#.XLI6Ti2HJE5
Post date: 2019-04-21 10:32:46
Post date GMT: 2019-04-21 09:32:46

Post modified date: 2019-09-06 08:19:13
Post modified date GMT: 2019-09-06 07:19:13