Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/nyhetspadraget-om-nagot-som-aldrig-hande/
Export date: Fri Jun 14 22:00:59 2024 / +0000 GMT

Nyhetspådraget om något som aldrig hände
Det stora nyhetspådraget om något som aldrig hände - 

och förtigandet av det som faktiskt hände

Hundratals notiser och artiklar har publicerats de senaste veckorna i medier runt om i världen om den ”stora oppositionsmobiliseringen” 15 november i Kuba.

Men måndagen den 15 november hände det ingenting i Kuba. Det var inga protester mot regeringen. Visst var den utlysta demonstrationen olaglig, för att den enligt de kubanska myndigheterna stöddes och styrdes av USA:s regering. En regering som fortsätter sitt ekonomiska krig mot ön. Men om stödet i befolkningen är så stort som de säger, hur kommer det sig att det inte förekom några protester?

Den erkända spanska dagstidningen El Pais förklarade att ”oppositionsplattformen uppmanat folk att gå ut på gatorna i vita kläder” som ett protestbudskap. Men ”under dagen såg man mycket få vita skjortor”, skrev tidningen. En annan protestform skulle vara att applådera eller slå på kastruller. Men El Pais konstaterar att det är mycket lite eller inget.”

Visst är det sant att ledningen övervakades och varnades för att de skulle gripas om de genomförde en olaglig demonstration. Men folket? De många tusen som medierna försäkrade oss stödde protesterna, som sedan en månad kände till uppmaningarna och skulle gå ut på gatorna, var fanns dom?

Inför dagen var de fulla av tillförsikt och säkra på framgång. Men nu, för att förklara sitt misslyckande och sina lögner tar de till lögner.

De talar om det ”förtryckande artilleriet”, de ”intensiva trakasserierna”, ”repressionen”, ”förtrycket” osv, för att förklara den uteblivna demonstrationen. Men de foton de visar på ”förtrycket” visar i ett enda fall på gripandet av en man som gapar och skriker och som utan våld förs till en polisbil. Vi får läsa tusentals gånger att det var ”en massiv polisinsats”. Men poliserna som vi ser på gatan övervakar lugnet och har inte ens någon kravallutrustning. Skillnaden mot scener och foton från andra länder är skriande.

Ledaren för protesten, Yunior Garcia, förutsåg fiaskot och deklarerade att han skulle marschera dagen innan, på söndag. Men på söndag förklarade han att han hade blivit ”instängd i sitt hus” av polisen. Men menade han kvinnan från kvarteret som gick till hans dörr för att säga att han var samarbetsman för USA:s regering? Var de poliser, de grannar, huvudsakligen ungdomar, som sjöng revolutionära sånger på gatan? Garcia hade helt enkelt inte tillräckligt mod för att gå ut på gatan och träffa folk som lider av de svårigheter som Garcias uppdragsgivare påtvingar dem genom blockaden. [Efter fiaskot tog Garcia flyget till Madrid, utan att ens ha meddelat sina anhängare]. 

Användning av foton blev, som i somras, en metod för manipulation. Såväl El Pais som CNN (och DN, GP, AB, SvD med flera) publicerade foton av folk som stöder regeringen för att illustrera den påstådda ”oppositionsdemonstrationen”.

Slutsats: 15N var ett luftslott, en konstruktion baserad på lögner. Och på mycket censur. Medierna informerade bara om ”anti-castristiska” demonstrationer i världen och tystade ner de fler än 80 aktioner av solidaritet med den kubanska revolutionen, varav flera i USA och nio i Spanien. Samma dag, 15 november, anlände ”Präster för Fred” från USA med donationer av medicin och livsmedel. Under total medietystnad.

Den verkligt stora nyheten denna 15 november tystades ner. Att detta lilla land i Syd, fattigt, inringat och blockerat, är det första landet i världen som öppnar sina skolor för barnen som är vaccinerade mot Covid. Det med vaccin utvecklade och tillverkade av samhällsägda industrier. Något utan motstycke, något verkligt stort och relevant, något av intresse för mänskligheten. Och, framförallt, något verkligt. Inte en uppblåst ballong som den ”stora oppositionella demonstrationen 15N i Kuba.

Cubainformacion 211118 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

El globo de la no marcha en Cuba (+Français) 1

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20211118 /94245/94245-el-globo-de-la-no-marcha-en-cuba-fran cais
Post date: 2021-11-19 13:54:23
Post date GMT: 2021-11-19 12:54:23

Post modified date: 2023-06-18 17:00:35
Post modified date GMT: 2023-06-18 16:00:35