This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 6:26:43 2024 / +0000 GMT

Nytt kuppförsök avvärjt i Venezuela
Fler och fler detaljer framkommer om det senaste kuppförsöket i Venezuela. Namn, videoupptagningar, avlyssnade samtal, vittnesmål. Kuppmakarna var infiltrerade av den venezolanska säkerhetstjänsten som följt planerna i över ett år.

Men de stora internationella bolagsmedierna ifrågasätter och förlöjligar åter rapporterna från Venezuela. Det gör de alltid när det inte passar deras agenda om den ”demokratiska oppositionen”. Så var det också med attentatsförsöket förra året mot Maduro och landets statsledning i höstas. Trots filmer där förloppet filmades. För det har ju inte genomförts några kupper i Latinamerika, eller hur? (Idag är det för övrigt tio år sedan den USA-stödda militärkuppen i Honduras, med tusentals dödade sedan dess som resultat).

President Maduro fördömde det nya kuppförsöket från delar av den venezolanska oppositionen. Han sade att de inblandade i planerade massmord i landet. Det meddelades att de väpnade styrkorna, FANB, har tillfångatagit ett antal inblandade, medan andra fortfarande är på fri fot. ”Vi har avslöjat, demonterat och gripit en grupp terrorister som försökt genomföra en statskupp mot samhället och det demokratiska Venezuela. De är gripna!”

Maduro informerade också att en av dem som ligger bakom kuppförsöket är den colombianske presidenten Ivan Duque, tillsammans med ytterlighetsgrupper inom oppositionen. ”Ivan Duques och den colombianska regeringens inblandning i detta fascistiska försök att mörda mig är uppenbar. Det konspireras från Colombia och det kommer vi inte att tolerera!”

I ett Twittermeddelande skrev Maduro: ”Denna grupp av pensionerade militärer och poliser, finansierade av Colombias regering och från USA pratade om en slakt. De talade om att döda 60 aktivister [senare har dessa specificerats med bland andra Maduro, hans fru, höga militärer och politiker] och placera ut bomber för att spränga offentliga inrättningar.”

”Lyckligtvis har vi FANB [de väpnade styrkorna] som är enigt, sammanhållet och lojalt och som besegrat dessa fascister och tillfångatagit dem en efter en. Tack vare våra soldaters moral.”

Slutligen uppmanar Maduro befolkningen att ena sig som en politisk och moralisk kraft för att avvisa också denna organiserade aggression mot folkmakten, som vilar på valet den 20 maj 2018, och då valde Nicolas Maduro som sin president.

I planen ingick att frita fd generalen och tidigare försvarsminister Raul Baduel som skulle tillsättas som ny ”president” i stället för att utse den självutnämnde Guaidó. Planen var också att mörda Maduro, Cabello och Bernal. Statskuppen planerades av officerare ledda av en pensionerad general Eduardo José Páez Torrealba med stöd av israeliska, colombianska och USA-agenter. Kuppen var planerad att genomföras den 23 och 24 juni och skulle destabilisera landet.

Regeringarna i Colombia, Chile och USA är inblandade och står för finansieringen, uppgav viceminister Jorge Rodriguez på en presskonferens.  Rodriguez sa att regeringen har mer än 56 timmars upptagning av videokonferenser, bevis på penning-, vapen-  och telefonutdelning, satellittelefon- och radiokommunikation som binder oppositionen till detta nya kuppförsök. I planen ingick mord på president Maduro och andra höga funktionärer inom militären och kubanska läkare. Syftet var att destabilisera landet.

Den venezolanska regeringen har övervakat de hemliga sammankomsterna och kommunikationerna under en längre tid. ”Vi var med på alla möten”, uppgav ministern. ”Det Duque, Piñera och Guaidó inte visste var att vi följde dessa operationer sedan 14 månader.” Rodriguez påminde också om uttalanden från Piñera, Duque och USA:s säkerhetsrådgivare John Bolton som upprepade gånger försäkrat att regeringen Maduros dagar är räknade.

Jorge Rodriguez avslutade presskonferensen med att namnge de militärer som är inblandade, dels de som tillfångatagits och dels de som fortfarande går fria. Han uppgav också att allt bevismaterial nu finns hos Venezuelas rättsväsen.

Venezuelanätverket 190626

Telesur 190626

Presidente Nicolás Maduro rechaza nuevo intento de golpe de Estado por parte de la oposición venezolana

Venezuela denuncia nuevo intento de golpe de Estado por la oposición

 

 

 


Post date: 2019-06-27 08:34:28
Post date GMT: 2019-06-27 07:34:28
Post modified date: 2019-06-27 08:34:28
Post modified date GMT: 2019-06-27 07:34:28

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com