Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/nytt-kuppforsok-pagar-i-bolivia/
Export date: Fri Jun 14 22:55:46 2024 / +0000 GMT

Nytt kuppförsök pågår i Bolivia
Nytt kuppförsök pågår i Bolivia

Ultrahögerns guvernör i departementet Santa Cruz , Luis Fernando Camacho, och hans separatistiska klick har sedan 21 oktober vidmakthållit en elitistisk arbetsgivarlockout mot Bolivias regering. Den har redan kostat en människa livet och orsakat ekonomiska skador för tiotals miljoner dollar. Kravet från Camacho och hans Interinstitutionella kommitté i Santa Cruz är att folk- och bostadsräkningen, som uppskjutits ett år av tekniska skäl, ska genomföras. Det trots att alla guvernörer, utom Camacho, är överens om uppskjutandet.

Det kan vara värt att påminna om att Camacho är en av de mest reaktionära, rasistiska, proimperialistiska och patriarkala politikerna i landet och en av de mest framträdande i organiserandet av kuppen mot Evo Morales 2019. Den kuppen inleddes med en strejk liknande dagens och fick med sig viktiga sektorer av Bolivias medelklass. Men förhållandena är inte desamma idag som då. Regeringspartiet MAS (Rörelsen för Socialism) har vunnit erfarenheter och medvetenhet. Det kom till makten med en stor valseger som besegrade högerkuppen med mer än 55 procent av rösterna. Kampviljan är fortsatt stor.

Lockouten har satt upp vägspärrar och stängt företag. Den har knappast något brett folkligt stöd. MAS kallade till ett folkråd 23 oktober dit hundratusentals invånare i Santa Cruz kom och krävde att de regeringsfientliga åtgärderna stoppas.

Regeringen erbjuder dialog för att nå en överenskommelse om datum för folkräkningen. President Arce har förklarat: ”Idag hotas Bolivia ännu en gång av de som inte tolererar demokrati, strävar efter våld och konfrontation och sätter den demokratiska samlevnaden mellan bolivianer i fara. Det är uppenbart att det är folket som har den äkta demokratiska övertygelsen.”

Folk- och bostadsräkningen är viktig då den bland annat har att göra med resurser till regeringen och till representanter i ena kammaren. Där skulle provinsen Santa Cruz kunna öka med tre platser, även om minst en av dessa tre skulle tillfalla regeringspartiet MAS, som är näst största partiet i Santa Cruz.

Ángel Guerra Cabrera, Resumen Latinoamericano 221027 (nedkortat)
Bolivia: Elitist Coup Attempt in Santa Cruz 1

 

Bolivias president deltar i öppnandet av folkräkningsmöte

Idag 4 november hålls ett möte i Trinidad, Beni, för att försöka lösa problematiken kring datum för folk- och bostadsräkningen, och inleds av president Luis Arce. 45 ledamöter från alla nivåer i de autonoma regionerna kommer att delta, och detta kommer att göra det möjligt att göra framsteg.

Företrädare för de offentliga universiteten, de nio kommunala föreningarna och de nio borgmästarna i provinshuvudstäderna samt El Alto bjudits in. Inbjudan har också riktats till urfolksböndernas styrelser, de nio departementguvernörerna liksom till företrädare i Bolivia för FNs befolkningsfond och befolkningsavdelningen vid Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien, CEPAL.

Prensa Latina 221104  (nedkortat)
Presidente de Bolivia estará en apertura de reunión sobre censo 
Links:
  1. https://resumen-english.org/2022/10/bolivia-coup-a ttempt-in-santa-cruz/#more-21737
Post date: 2022-11-05 07:00:45
Post date GMT: 2022-11-05 06:00:45

Post modified date: 2022-11-04 16:50:38
Post modified date GMT: 2022-11-04 15:50:38