This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 3:53:32 2024 / +0000 GMT

Ökat våld och USA-inblandning inför valet i Colombia
Ökat våld och USA-inblandning inför valet i Colombia

Presidentvalet i Colombia är 29 maj. Vänsterkandidaten Gustavo Petro leder i alla opinionsundersökningar. USA misstycker och blandar sig som vanligt i valprocessen. Ryktena om att den mäktiga högern i landet, USA:s förbundna, kommer att försöka hindra valet blir allt tätare. Valobservatörer med vänsteråsikter vägras inresa för att övervaka valet.

Colombia är USA:s närmaste allierade i Latinamerika. Landet är associerad medlem i NATO. Och har i decennier styrts av högerextrema krafter som mördat tiotusentals oskyldiga civila och drivit ett blodigt krig mot vänstergrupper. Oligarkin, med hjälp av paramilitär, har jagat landsbygdsbefolkningen från deras jord och landet är världens största producent av kokain. Både paramilitären som kokainhandeln är väl representerad i parlamentet. Röstköp och valfusk är utbrett. USA vill inte ha någon ändring. Det försöker nu knyta vänstern till Ryssland och Venezuela i ett smutskastnings för att diskreditera det. 

Colombias valobservatörsorganisation (MOE) rapporterade på fredagen att med 581 våldshandlingar mot politiska-, sociala- och samhällsledare är perioden före valet den våldsammaste under de senaste 12 åren i landet.

Alejandra Barrios, direktör för MOE, säger att i förhållande till perioden 2020-2021 har de väpnade gängens verksamhet ökat med 19 procent. Här förekommer terroristhandlingar, blockering av vägar, fordon som satts i brand, stängning av 23 transportterminaler, mord på samhällsledare och ett stort antal utfärdade dödshot.

Enligt Alejandra Barrios "understryker detta behovet av att regeringen vidtar säkerhetsåtgärder för kollektivt skydd och tar hänsyn till de etniska och territoriella särdragen". Ledarna för Pacto Histórico, Gustavo Petro och Francia Márquez,  har bett om säkerhetsgarantier med tanke på de risker som finns i samband med valet.

USA spelar en stor roll i Colombia. Gustavo Petros kandidat till vicepresidentposten, den svarta sociala ledaren Francia Márquez,  anklagar nu USA för inblandning i valet, som äger rum 29 maj. 

"I ett uttalande från president Bidens ambassadör säger denne att de har information om att de ryska och venezuelanska regeringarna eventuellt finansierar och ingriper i det colombianska valet. Även om han inte nämnde Pacto Histórico (historiska pakten, Petros parti) eller Gustavo Petro själv, är det uppenbart att ambassadören syftade på vår kandidatur och vårt politiska engagemang", sade Francia Márquez, som varnade för att detta är precis vad USA brukar göra. 

Hon förklarade att "detta är ett direkt ingripande av USA:s regering, genom ambassadör Phillipe Goldberg, i valet". (Goldberg är tidigare ambassadör i Bolivia, från vilket han utvisades efter öppet deltagande i kupplaner mot dåvarande presidenten i landet, Evo Morales). 

Ledarna för Francia Márquez' och Gustavo Petros kampanj begär garantier mot eventuella risker som fortfarande kan uppstå under den politiska verksamheten före valet och skickade ett brev till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR).

Hampus Cronander på Facebook 220515 utifrån artiklar från Telesur

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 

 


Post date: 2022-05-24 11:27:53
Post date GMT: 2022-05-24 10:27:53
Post modified date: 2022-05-24 11:27:53
Post modified date GMT: 2022-05-24 10:27:53

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com