Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/olika-budskap-i-valen-i-chile-och-venezuela/
Export date: Sun Apr 14 9:09:26 2024 / +0000 GMT

Olika budskap i valen i Chile och Venezuela
Chile och Venezuela: Två olika budskap

I söndags skedde två viktiga val i Latinamerika.

I Venezuela utgjorde deltagandet av nästan hela oppositionen i valet en stor framgång för den bolivarianska regeringen samtidigt som det är en rejäl stötesten för de delar av oppositionen som vill fortsätta att driva undergrävande verksamhet och genomföra en kupp med stöd av Washington och de reaktionära byråkraterna i EU.

I Chile blir den avgörande valomgången mellan nynazisten José Antiono Kast från Partido Republicano och Gabriel Boric, kandidat för Apruebo Dignidad (”För värdighet”) en koalition mellan Frente Amplio och Kommunistpartiet. Det som var oväntat är att pinochetkandidaten Kast skulle vinna första valomgången medan olika opinionsundersökningar hade tippat Boric.

I motsats till Venezuela gällde valet i Chile presidentposten, deputerade (155) och 27 senatorer samt kommunalförsamlingar. Den avgörande valomgången sker 19 december. Sedan 1990 har alltid den kandidat som fått flest röster i första omgången också vunnit i den andra. Om så sker står vi inför en politisk jordbävning. Inte bara för att Kast vann första omgången utan också för att inget av de tre traditionella partierna som dominerat chilensk politik sedan diktaturens fall: UDI, Renovacion Nacional och Kristdemokraterna, är med i den avgörande omgången.

Man kan utan tvekan säga att detta ugör slutet på en epok och det i en kontext när det chilenska folket för första gången i sin historia försöker skriva en demokratisk grundlag. Osäkerheten som skapas av extremhögerns valframgång kastar mörka skuggor över möjligheten till detta angelägna och hedrande projekt.

I Venezuela var det 29:e valet sedan Hugo Chávez intog presidentposten 2 februari 1999. Trots det har den hårdnackade oppositionen, avståndsstyrd från Washington och Bryssel, inte upphört med att för ett ögonblick misstänkliggöra och smutskasta landets regering som en diktatur jämförbar med de militärdiktaturer som ödelade Latinamerika på 1970-talet. Man påminns om den uruguayanske författaren Eduardo Galeanos ord att ”Om Hugo Chavéz är en diktator så är han utan tvekan en konstig sådan. Han har vunnit åtta val på fem år.”

I de nu aktuella lokalvalen stod 23 guvernörsposter och 335 borgmästarposter på spel.  Om oppositionens deltagande är ett positivt tecken är en annan viktig faktor valdeltagandet. Man ska komma ihåg att det sedan 1984 inte längre är röstningsplikt, enligt ett avtal mellan de viktigaste politiska krafterna vid denna tid, AD och Democracia Cristiana. Ett deltagande på nära 50 procent tas emot med glädje såväl i Venezuela som i Chile, påverkat av pandemin och i Venezuelas fall också av förödelsen som sanktionerna åstadkommer. Venezuela har praktiskt taget invaderats av olika valobservatörsgrupper med regeringens välsignelse. De har skickats av EU, Cartercentrat, FN och andra organisationer i Latinamerika och Afrika. Det i motsats till Chile där de är sparsamt förekommande. I vilket fall, när sammanräkningen görs i Venezuela (om inte förr), kommer kritik att regna från de eviga vakterna av demokratin för att ifrågasätta och smutskasta valprocessen och för att rättfärdiga nya attacker på den bolivarianska regeringen.

Men valresultatet, där regeringspartiet vann såväl huvudstaden som 17 av 20 delstater, borde avskräcka de i Washington och Bryssel som i åratal drivit en kriminell politik för ”regim-förändring”. Det är föga troligt att de ändrar sin politiska linje eftersom Washington är hundraprocentigt knuten till att ”återvinna” Venezuela oavsett pris. Den närmaste tiden kommer att visa vad som väntar i båda länderna.

Atilio A. Boron, Pagina 12, Argentina 211122 (Z.Tiroler)

Chile y Venezuela: mensajes distintos 1

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 
Links:
  1. https://www.pagina12.com.ar/384279-chile-y-venezue la-mensajes-distintos?fbclid=IwAR0OKBFkyImzIbSzU74 HGs8h3BdYyjH99bEb1ilbW8-lOSNa_Ldpfc4Y7Uw
Post date: 2021-11-22 15:58:23
Post date GMT: 2021-11-22 14:58:23

Post modified date: 2021-11-22 15:58:23
Post modified date GMT: 2021-11-22 14:58:23