Öppet brev från Lula till Kubas folk

Foto: Breno Fortes CB/D/A.Prees

 

Kära kubanska vänner

Hälsa är ingen vara, ingen privat ägodel. Hälsa är liv, det första som krävs för att kunna åstadkomma något som helst här i världen. Hälsovård kan inte hanteras som vilken affär som helst. Att ta hand om andra människors hälsa kommer alltid att vara ett av de finaste yrkena, ett kall, ett sätt att visa generositet och kärlek till andra.

I Brasilien kom kubanska läkare till platser där det inte fanns brasilianska läkare – många fattiga och avlägsna samhällen, några av dem tillhörande ursprungsbefolkningen, som aldrig tidigare besökts av hälsovårdspersonal.

Många kritiserade president Dilma Rousseffs regering för att ha tagit hit dem. Så bra det skulle vara att klara oss utan dem! Om Brasilien hade tillräckligt med läkare så alla tjänster i inlandet och i de fattiga förorterna i Brasilien kunde fyllas. Så bra det skulle vara om vi, precis som Kuba, hade tillräckligt med läkare för att exportera till andra länder! Det är väldigt fint att se hur en latinamerikansk ö skickar läkare till hela världen. Mycket bättre än de rika länder som exporterar soldater, släpper bomber mot fattiga samhällen. Kuba däremot exporterar liv, kärlek och hälsa.

Nu är det ju så att vi inte har så många läkare. Brasilien var det sista sydamerikanska landet att få ett universitet, vilket invigdes 1922. Och detta var för att kunna ge kungen av Belgien en doktorstitel! Brasilien och Kuba genomlevde århundraden av slaveri och kolonial utsugning. Men av de två är det bara Kuba som har tillräckligt med läkare för att skicka ut i världen.

Innan Arbetarnas Parti, PT, kom till makten i Brasilien var läkarutbildningen en exklusiv karriär för rikemansbarn. Innan PT kom till makten hade de fattigas barn inte ens rätt att drömma om att bli läkare. Vi införde kvoter för svarta och elever från statliga skolor till federala universitet, vi skapade möjligheter för ungdomar att studera gratis på privata skolor eller till låga avgifter då de slutfört sina studier. Vi öppnade nya universitet, inklusive för läkarutbildning, i inlandet. Vi ökade inskrivningen av fattiga och svarta ungdomar inom högre utbildning. När statskuppen mot demokratin kom 2016, för att få bort PT från regeringen, var en av de första åtgärder som gjordes att förhindra skapandet av nya läkarutbildningar i landet. Förbud att utbilda mer hälsovårdspersonal. Absurt!

Men medveten om hur svårt det var att hitta läkare till hälsocentralerna och på begäran av borgmästarna behöll Michel Temers regering programmet Más Médicos, Fler Läkare, från 2016 till 2018.

När kubanska läkare anlände till Brasilien försökte man misskreditera dem på alla sätt. Men de vann på grund av kvaliteten på den vård de erbjöd det brasilianska folket. För deras engagemang, medicinska vård, kunskap och professionalism, för den mänskliga och förebyggande vård de utförde. De har vunnit tillgivenhet och tacksamhet från miljontals brasilianer, som nu är riskerar att åter förlora den vård som räddat så många liv i Brasilien.

Jag beklagar att den nya regeringens fördomar mot kubanerna varit viktigare än hälsan när det gäller de brasilianer som bor i de mest avlägsna och behövande samhällena.

Jag tackar de kubanska läkarna, som övervann kritik och fördomar och som lärde oss att en mer human hälsovård inte bara är möjlig, utan också effektivare för att förbättra hälsoindikatorerna i våra samhällen. De kubanska läkarna utbytte erfarenheter och kunskaper med många brasilianska läkare och underströk för alla vikten av förebyggande medicin och vård till familjerna.

Det är därför jag vill säga till det kubanska folket att de kan känna sig mycket stolta över sina läkare och sina medicinska skolor. I Brasilien har ni fått miljontals beundrare, tacksamheten från miljontals människor.

I staden Itanhém i Bahia i Batinga-distriktet organiserades en demonstration som hela samhället deltog i för att ta farväl av Dr Ramón Reyes, som i åratal arbetat där och vunnit allas sympati. De bar på skyltar där de tackade för allt gott som läkaren gjort och hoppades att han skulle komma tillbaka en dag. En enkel och uppriktig hyllning från människor som erhållit vård sprungen från en avlägsen karibisk ö, sedan årtionden utsatt för en grym blockad från det mäktigaste landet på jorden, och som trots detta kan dela med sig av läkare och kunskaper.

Broderskapets band mellan folken är starkare än det irrationella hatet hos några representanter för eliten.

Detta är vad kubanska läkare i så många länder i världen och även här i Brasilien lärt oss.

Tack så mycket.

Luis Inácio Lula da Silva

https://olhandoparacuba.blogspot.com/2018/12/carta-aberta-de-lula-ao-povo-cubano.html?fbclid=IwAR2NZ4_0Iqlh48ynGAYYtJQPRX0uDq6gnD5Mol8hWYtc3OIXdL8f1VW0KYw