Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/pressfriheten-chile-och-real-madrid/
Export date: Tue May 17 10:59:54 2022 / +0000 GMT

Pressfriheten, Chile och Real Madrid
Pressfriheten, Chile och Real Madrid

Resultatet av två månaders protester i Chile: 26 döda, 113 torterade, 28 000 anhållna. Märkligt tyst i medierna om dessa fruktansvärda övergrepp. Först när FN:s Högkommissionär för Mänskliga Rättigheter publicerat en rapport har den internationella pressen börjat att blygsamt uppmärksamma saken. Självklart undviker de ord som ”förtryck” eller ”regim”. Sådana ord är reserverade för länder som Kuba. Ett land där polisen varken dödar eller blandar vattnet från vattenkanoner med kaustiksoda, som polisen gör i det ”demokratiska” Chile. I syftet att åstadkomma hemska frätskador på de som besprutas av de ”demokratiska” vattenkanonerna.

I USA finns fler än 27 miljoner människor, varav 4 miljoner minderåriga, som är oförsäkrade och utan tillgång till vård. 45 000 människor dör varje år på grund av det. Men det blir inga nyheter. Tänk om detta skulle ske i Kuba, ett land utsatt för blockad, ett land med knappa resurser, men som garanterar gratis hälsovård åt alla kubaner!

Vi läser att ”Colombia står inför utgrävningar av tusentals oidentifierade lik”. Att det finns minst 2 200 fall av ”falsos positivos”: civila mördade av armén, som uppvisat liken som medlemmar av gerillan och därmed får löneförmåner och befordran. En makaber realitet som normaliseras av Spaniens största tidning El Pais, som skriver att det är ”sår efter mer än ett halvt sekel av väpnad konflikt.” Hur skulle det låtit om bara en enda av dessa civila mördats i Kuba?

Det borde vara en skandal: En film visar hur Colombias ambassadör i USA erkänner att han hittar på information mot Venezuela för att han ska uppmärksammas och få beröm i Washington. Men varför har vi inte kunnat läsa en enda rad om detta in de stora medierna?

Vi fortsätter i Colombia där Stiftelsen för Pressfrihet fördömer den ”enorma ökningen av illegala anhållanden av journalister” i samband med de pågående protesterna mot regeringen.

I Chile attackerades ett TV-team från nyhetsbyrån Telesur av karabinjärer mitt under direktsändning. Google har åter stängt ner konton på Youtube och de iranska kanalerna Hispan och Press TV.

Journalisten Max Blumenthal från USA, specialiserad på Venezuela, anhölls under två dagar i Washington.

Alla dessa händelser har förtigits och censurerats av samma medier som ständigt upprepar att det inte finns pressfrihet i ...Kuba!

I Honduras har nödläge utfärdats i fängelserna efter att tiotals personer dödats i olika upplopp. I pressen kan vi läsa om hur pressen helt kallt kommenterar regeringens ansträngningar att ”omvandla det föråldrade” fängelsesystemet. Men fundera på hur informationen skulle sett ut ifall dödsfallen hade hänt i Kuba eller Venezuela.

43 personer omkom i en fabriksbrand i New Delhi. De sov på sin arbetsplats, liksom tusentals arbetare gör som inte har råd att hyra en lägenhet. Medierna nämner inte ordet ”exploatering”. Och än långt mindre ordet ”kapitalism”. Men visst, de ekonomiska bristerna och otillräckliga lönerna i Kuba, det är det socialistiska systemets fel. Och det kan vi läsa om gång på gång.

Som ett stöd till Klimattoppmötet i Madrid spelade Real Madrid i gröna dräkter. Märkligt då lagets ordförande Florentino Pérez är ägare till ACS, företaget som i Guatemala bygger ett kraftverk som fördöms av lokalborna för sin enorma påverkan på miljön och människorna. Förra året mördades 16 miljöaktivister i landet. Men om det kan vi inte läsa en enda liten ynklig notis. Än mindre något reportage.
Så ser pressfriheten ut som inte kritiserar bolagen eller Real Madrid.

Cubainformacion 191224 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

La democracia a palos de Chile
Post date: 2019-12-27 21:18:31
Post date GMT: 2019-12-27 20:18:31

Post modified date: 2019-12-27 21:18:31
Post modified date GMT: 2019-12-27 20:18:31