Protester 4 juli mot USA-imperialismen

4juli 2023, Stockholm

Protester 4 juli mot USA-imperialismen

Det är den 4 juli och en stor dag i USA. Självständigheten från Storbritannien 4 juli 1776 firas med pompa och ståt. USA har också en mörk och blodig historia. Det uppmärksammades på Medborgarplatsen i Stockholm där 4-julikommittén med en rad freds- och solidaritetsorganisationer vittnade om USA:s brott mot mänskligheten.

Talare efter talare informerade om USA:s kriminella verksamhet runt om i världen. Jugoslavien, Syrien, Irak, Afghanistan, Jemen, Palestina, Chile, Panama och Nicaragua är några av länderna som USA har bombat, invaderat eller genomfört statskupper, direkt eller genom ombud. Listan är lång och blodig.

Även den USA-styrda militäralliansen NATO togs upp i många talares berättelser. Hans Öhrn från Sveriges Fredsråd sade bland annat:
   – I dag på USA:s nationaldag har Sveriges krigsminister Pål Jonson meddelat att Sveriges krigsmakt skall ställas under NATO:s, det vill säga under USA:s befäl. I Washington hyllar och applåderar generalerna sin svenske hovnarr, sade Hans Öhrn.

USA bedriver inte bara militära krig utan agerar också världspolis med sanktioner och blockader mot länder som inte rättar in sig i USA:s led. Den ekonomiska krigföringen har drabbat bland annat: Venezuela, Nordkorea, Syrien, Iran, Jemen, Ryssland och Kuba.

 

   – USA har haft en blockad mot Kuba i över 60 år. Såväl ekonomiskt, socialt och politiskt och humanitärt. Blockaden mot Kuba är kriminell och nu hårdare än någonsin. Syftet är att eliminera det kubanska alternativet genom att skapa kaos, lidande och misstroende hos landets befolkning, sade Martin Arovén från Svensk-Kubanska Föreningen och han fortsatte:
   – I dagarna anklagar USA Kuba för att tillåta en främmande militärbas på ön. Men den enda främmande militärbasen på Kuba är USA:s. Den är definitivt inte välkommen på ön. Dessutom används USA:s bas till att fängsla och tortera människor.

Det var en innehållsrik afton på Medborgarplatsen som gav en alternativ väg att gå i ett medielandskap som domineras av lögner, propaganda och ensidighet. I stället för krig, hot och sanktioner behöver vi fred, samtal och nedrustning. Nej till NATO och ja till fred!

Text och foto: Achim Rödner

4juli 2023, Stockholm

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72