This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sat Apr 20 3:25:17 2024 / +0000 GMT

Provokation och manipulation: om hbtq-conga i Havanna
Sedan elva år har Cenesex (Kubas motsvarighet till RFSU) varje maj månad organiserat en rad aktiviteter – föredrag, samtal, utställningar, seminarier – i Havannas centrum för att främja Hbtq-rättigheter.  De har ägt rum i den stora öppna ”Havannapaviljongen” mitt emot hotell Habana Libre på 23:e gatan, Havannas centrala pulsåder. Därifrån har ett dansande karnevalståg – en Hbtq-conga – gått genom hela stan.

I år beslöt Cenesex att ställa in Hbtq-congan med hänvisning till ”det internationella och regionala spända läget” och kännedom om att USA-finansierade grupper, under Hbtq-flagg, planerade att provocera fram bråk i Havanna, efter välkänt CIA-mönster.  Dock genomfördes hela det övriga programmet på Havannapaviljongen och en stor Hbtq-gala på Teatro Carlos Marx den 10 maj där Hälsovårdsministern, ordföranden i Högsta domstolen, Republikens Chefsjurist, m fl ministrar, och folkrörelse- och partiledare deltog.

Cenesexs farhågor bekräftades. USA-finansierade grupper genomförde sin egen Hbtq-conga utan att ansöka om demonstrationstillstånd, genom Centro och Gamla Havanna.  Den gick från Parque Central ner mot havet, genom Prados stora paradallé. I congan deltog välkända USA-finansierade ”oppositionella” som Ileana Hernández, Oscar Casanella, Ariel Ruiz Urquiola y Boris González Arena, ingen av dem annars engagerade för Hbtq-rättigheter. Ingen polis eller förbipasserande störde dem.

Först när de kom ner till havet och styrde in på den hårt trafikerade motorleden Malecon stoppades de av polis, med hänvisning till trafikfaran. Deltagare gjorde motstånd, och bilderna spreds världen över i internationella massmedia med budskapet att Kuba slår ner på Hbtq-personer. Många foton publicerades, men inget kunde visa några polisiära övergrepp, inga hjälmar, batonger, tårgas, hästar som brukligt är i många länder.

En grupp byggnadsarbetare från ett hotellbygge på Prado, som ingrep för att hjälpa polisen, fick bli fotobevis på ”civilklädd polis”. De spreds vidare av sedan länge välkända kontrarevolutionära NED*-finansierade källor, som Yoani Sánchez' blogg ”14 y medio”, ”Cuban Foundation for LGBT rights” i Madrid, m fl.

Enligt utländska massmedia skulle deltagare sagt att regeringen givit efter för påtryckningar från de evangeliska kyrkorna, som hade motsatt sig grundlagsförslaget om samkönade äktenskap. Det skrevs om till förbud mot all diskriminering, och påbud att alla familjer ska ha samma rättigheter, vilket fick starkt, men inte enhälligt stöd i folkomröstningen om grundlagen. Fördomar mot Hbtq finns i de flesta länder, men det kubanska samhället tillhör de som kommit längst i kampen mot dem.

Vi måste komma ihåg CIAs 5-stegsprogram, det som Gene Sharp utarbetat, för regimskifte, det som använts i Libyen, Syrien, Nicaragua, Ukraina, Venezuela med flera länder som stått utanför USAs kontroll. När dessa ”nyheter” om förtryck av Hbtq eller andra påståenden om hemskheter i Kuba måste vi hålla huvudet kallt och ta reda på fakta, och försöka sprida dem.

Det kan nämnas att ett par dagar efter dessa händelser publicerade Travel Pulse nyheten att Kuba snart får sitt första HBTQ-hotell i Cayo Guillermo, ett joint-venture med Kubas Gaviota Group.

* NED, ”National Endowment for Democracy”, USAID –finansierade stiftelse för regimskifte i länder som inte följer USAs utrikespolitik. NED publicerade på sin officiella sida att de 2018 spenderat drygt 4,6 miljoner US$ till stöd för opposition i Kuba, 1 miljon mer än 2017. Och samtidigt försöker USA svälta ut Kubas folk med sin skärpta ekonomiska, finansiella och handelsblockad, för att skapa det folkliga missnöje som det misslyckats med i 60 år.

Sammanställt av Eva Björklund 190517

Källor AFP, Reuters, The Times, EPA, Nuevo Herald, Cambios de Cuba m fl, samt kubanska medier.

 

 


Post date: 2019-05-18 08:00:45
Post date GMT: 2019-05-18 07:00:45
Post modified date: 2019-05-18 08:00:45
Post modified date GMT: 2019-05-18 07:00:45

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com