This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Nov 28 8:36:28 2021 / +0000 GMT

”Rättssäkerhet” i Brasilien: “Kasta ut den där sopan genom fönstret”!
Obekväma presidenter (Dilma Rousseff) och presidentkandidater (Lula) avlägsnas. Ingen/ inget får hota kapitalet. Fascism och diktatur är nära.

Brasiliens president under två mandatperioder Ignacio ´Lula´ da Silva lever inte säkert någonstans, inte ens när han skulle transporteras från Metallarbetarförbundets lokaler i Sao Paulo till fängelset i staden Curitiba i södra Brasilien. Det visar ljudupptagningar som det brasilianska flygvapnet har bekräftat. I dessa uppger en av poliserna i det lilla plan som förde bort Lula i sin kommunikation med kontrolltornet i Curitiba att ”kasta ut den där sopan genom fönstret”.

Varpå en kvinnlig röst varnade poliserna: ”Den här kommunikationen bandas”!

Det skrev journalisten Bruno Bimbi på sin Twitter.

Den brasilianska portalen R7 och Jornal do Brasil publicerade även de ljudinspelningar av samtalen som poliserna och piloterna som transporterade Lula förde ombord på helikoptern. I den första inspelningen hörs en röst av en man som säger till piloten ”för bort honom för alltid”! I den andra bandningen hörs uppmaningen till piloten om att ”kasta ut den sopan genom fönstret”!

Enligt pressuppgifterna härrör sig den andra bandinspelningen från det samtal med piloten som förde transporterade Lula från Curitibas flygplats till högkvarteret för den Federala Polisen. I den inspelningen hörs även det klassiska uttrycket när ett plan har landat och flygplanets kapten ger order till flygvärdinnan att dörrarna kan öppnas och passagerna lämna planet. Men vad bandet från Lulas transport säger är en helt annan sak: ”Auktoriserat att öppna dörren och slänga ut sopan”!

Helikopterpiloten blev indignerad och svarade att hålla igen på ordsvallet och bara uttrycka det mest nödvändiga. ”Också jag arbetar här och vi ska respektera vårt arbete”, kontrade piloten till vad som förmodas vara en polis som svarade: ”Jodå, jag respekterar, men kasta ut den där sopan genom fönstret.”

De tusentals anhängarna till Lula ville inte att han skulle överlämna sig till polisen för att senare föras till fängelset och ett 12-årigt fängelsestraff som hans dömts till utan ett enda hållbart bevis.

Just detta uttryck i länder som Brasilien, Argentina, Uruguay, Chile, Paraguay och Bolivia har en alldeles särskild och dramatisk historisk bakgrund. ´Operation Condor´ var den plan för att fysiskt utrota en hel generation av människor som tillhörde den revolutionära vänstern i de nämnda länderna i mitten av 1970-talet. Under dessa år styrdes länderna av blodiga militärdiktaturer. Arkitekten bakom ´Operation Condor´ var Henry Kissinger. Han var vid denna tidpunkt USA-presidenten Richard Nixons närmaste man i utrikespolitiska frågor, ungefär samma uppgift som den av Donald Trump utnämnde John Bolton, en sällsynt vidrig högerextrem krigsaktivist, i dag har.

Militärdiktaturernas ”förhörsmetoder” var bestialiska och en av de mest barbariska var just hotet att bli utkastad från helikoptern i Rio de la Plata, Atlanten eller i någon vulkan i Anderna. De avrättade sprättades upp och deras magar fylldes med järnvägsräls eller skrot för att de inte skulle flyta upp. Därför är just de brasilianska polisernas uppmaning till piloten att ”kasta ut sopan” en rekonstruktion av den psykologiska tortyr som denna uppmaning från ´Operation Condor´ innebar.

Det var under ´Operation Condor´ som tortyren sattes i systematik. En av de torterade var Dilma Rousseff, som efterträdde Lula på presidentposten. Även Lula var politisk fånge och har erfarenhet nu när han ska avtjäna tolv år.

Det brasilianska kommunistpartiets presidentkandidat och allierad till Lula och PT, Manuela D'Ávila, sa i ett uttalande i veckan att hon hyser stor oro för Lulas personliga säkerhet i fängelset. Det är en enkel sak att likvidera den man som drog 30 miljoner fattiga ur misären.

Det brasilianska flygvapnet bekräfta i måndags dessa bandinspelningar men ville inte namnge de ansvariga. Bandinspelningarna inträffade en vecka efter att landets arméchef Eduardo Villas-Boas, via sitt Twitterkonto och bara några timmar innan Högsta Domstolen skulle sammanträda och fatta beslut om Lulas framtid, krävde “ett slut på straffriheten”. Det var en klar markering mot domarna från landets högste militär om att han ville se Lula bakom galler. Andra pensionerade höga generaler hotade öppet om en militär intervention i händelse av att domstolen skulle låta Lula gå fri och delta i presidentvalet den 7 oktober där han är segertippad.

Framför fängelset i Curitiba har tusentals brasilianare slagit upp ett tältläger där de vakar dag och natt som ett försvar för Lula som de kräver ska friges. Hela Latinamerika har ställt sig bakom kravet.

Dick Emanuelsson 180411

 

 


Post date: 2018-04-12 15:28:08
Post date GMT: 2018-04-12 14:28:08
Post modified date: 2018-04-12 15:28:08
Post modified date GMT: 2018-04-12 14:28:08

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com