This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 21:06:15 2024 / +0000 GMT

Sanning och lögn om NicaraguaSanning och lögn om Nicaragua

USA, under Biden, har utökat sanktionerna mot Nicaragua

Fortfarande finns det personer från 1980-talets solidaritetsrörelser som då gjorde viktiga insatser för Nicaragua, men som i dag rent objektivt sett står på samma sida som krigshetsarna och krigskonspiratörerna i USA i deras besatta planer om att återigen gå in och ”ta över Nicaragua”. Naturligtvis säger de inte detta öppet men deras handlingar och agerande bekräftar att de hellre ser en uppdaterad version av Violetta Chamorro (1990-1996) än Sandinisterna/ FSLN vid makten. Konstateras kan också att USA aldrig någonsin främjat demokrati i Nicaragua. Den mångåriga Somozadiktaturen, som störtades av FSLN 1979, var USA:s verk.

Margareta Nordh i Lund är en typisk representant för denna generation av ”solidaritetsaktivister” som fastnade i ”garnet” på MRS, de sandinister som blev socialdemokrater och förlorade den politiska och organisatoriska kontrollen på FSLN:s partikongress 1995 och bildade sin ”Renoverade Sandiniströrelse”. De har sedan ett år strukit ”sandinist” och kallar sig nu bara ”Unamos”. En klar tillnyktring eftersom ”sandinismen” har de övergivit sedan två decennier.

I senaste numret av SKV (Svenska Kvinnors Vänsterförbund) skriver Nordh det som dessa MRS-are har upprepat till leda sedan de förlorade allt politiskt inflytande, såväl inom FSLN, men framför allt hos det nicaraguanska folket.

Här upprepas att sandinisterna röstade för totalt abortförbud trots att det var en högerdominerad liberal Nationalförsamling som lade fram förslaget inför valet 2006.

Här upprepar Nordh att FSLN upprättade en pakt med: 1) arbetsgivarföreningen Cosep 2) Katolska kyrkan, men talar inte om att MRS ingick en helig allians med 1:an och 2:an för att störta FSLN-regeringen 2018.

MRS hos sina välgörare: extremhögern i Miami

Nordh hävdar att den stackars Reinfeldts ambassadör i Managua, Eva Zetterberg, hotades. I själva verket förhöll det sig så att hon nästan varje kväll hotade med att verka för att Sverige och EU skulle dra in allt bistånd, som vid denna tid uppgick till betydande summor, strax efter att sandinisterna precis återtagit makten i januari 2007, efter valet 2006. Dessa hotelser upprepade Zetterberg ständigt i högeroppositionens teve- och radiokanaler och de facto överträffade hon USA-ambassadören i hot.

Nordh upprepar att Chamorroklanens dagstidning La Prensa (döpt av nicaraguanerna till La PrenCIA) påstås vara ”den sista oberoende dagstidningen”, när den i själva verket ertappats med att ta emot CIA-dollar via USAID, avslöjad av USA-reportern Ben Norton.

 Schema över den utländska finansieringen av klanen Chamorro

Nordh hävdar att valen 2011 och 2016 inte skulle ha varit hemliga så till vida att offentlighetsanställda skulle ha varit tvingade att visa upp det bläcksvärtade pekfingret som bevis för att personen hade röstat, men . . . i valet i november 2021 stod fem liberala högerpartier mot FSLN - så om sandinistpartiets politik är så åt h-e och antifolklig som Nordh påstår, så hade ju folket möjligheten att bakom draperiet rösta på något av de fem antisandinistiska partierna. Men så gjorde inte de flesta väljare, och inget av dessa fem oppositionspartier har, vad jag vet, anklagat det Nationella Valrådet för att ha blivit offer för valfusk.

Nordh påstår att om ett antal personer hade fått möjlighet till att ställa upp som presidentkandidater hade Ortega inte haft en chans. ¡Por Favor! Nordh nämner inte vilka dessa personer är för då vet hon att hon är ute på svag is. För dessa personer är till största delen representanter för delar av den NGO-värld som med CIA-dollar med våld försökte störta regeringen Ortega april-juli 2018, men folket stod i vägen. Dessa personer har inga ledande positioner i något politiskt parti och var inte registrerade som presidentkandidater hos Valrådet av den enkla anledningen att de är intagna som misstänkta för penningtvätt och för att med utländsk makt konspirerat för att störta landets demokratiska institutioner. Hade motsvarande hänt i USA är jag övertygad om att de hade förts till elektriska stolen.

Men mot ”Spottkoppen Nicaragua” kan vem som helst spy och anklaga landets regering för ”brott mot de mänskliga rättigheterna”, utan att göra några ansträngningar för att bevisa detta.

Ta gärna en titt på följande video, varav flera sekvenser är från våra reportage efter 2018 när den ”fredliga självutkallade spontana oppositionen” gick ut på gatorna och mördade sandinister. Det finns i dag, efter att pjäs efter pjäs på schackbordet har kommit på plats, fortfarande ett krympande antal individer som hävdar att det som ägde rum 2018 var ett ”socialt uppror”. Nordh är en av dessa.

Den "fredliga oppositionen". Från kuppförsöket 2018. 

Men dessbättre är de just det, ett krympande antal. I en helig allians med USA-imperialismen, ”Mänsklighetens fiende”, som sandinisternas hymn understryker.

Videon: https://www.facebook.com/708328060/videos/220243473594515 (8 minuter, spanska)

Dick Emanuelsson – Tegucigalpa, Honduras 220115

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2022-01-16 11:26:58
Post date GMT: 2022-01-16 10:26:58
Post modified date: 2022-01-16 11:29:47
Post modified date GMT: 2022-01-16 10:29:47

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com