This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 7:10:47 2024 / +0000 GMT

Senaste veckan i Venezuela
Det har varit en händelserik vecka i Venezuela, låt oss kort försöka sammanfatta några av de viktigaste händelserna:

- Två ryska plan anlände till Venezuela med ca 100 militärer som ska bistå med installationen av ett luftvärnssystem. En tydlig signal till USA att inte lägga sig i. Trump, Abrams och Bolton reagerade kraftigt på den ryska närvaron.

- Robert Marrero, Guaidós högra hand, greps och under husrannsakan hittade polisen granater, maskingevär och foton som tydlig kopplar honom till en plan för att destabilisera landet med paramilitära mördare från Colombia och Centralamerika. Marrero själv hävdar att bevisen planterades i hans hem. Några paramilitärer har gripits.

- Ett nytt strömavbrott inträffade den 25:e mars och varade i ca 25 timmar, med regionala avvikelser. Enligt Maduro-regeringen var det krypskyttar som förstörde transformers vid Guri-kraftverken i delstaten Bolívar.

- Juan Guaidó har fortfarande inte gripits, även om han i mer än två månader har arbetat för en statskupp. Å andra sidan har åklagaren rekommenderat Högsta Domstolen att beröva honom möjligheten att kandidera i politiska val för de kommande 15 åren med anledning att Guaidó spenderat 160 000 dollar utomlands utan att förklara hur han har tjänat pengarna och utan att betala skatt för dem.

- Röda Korset meddelade att de har fått godkännande från Maduro-regeringen att ta in mat och medicin i landet. Regeringen har länge välkomnat hjälp, t. ex. tekniskt katastrofbistånd från FN och medicin från Ryssland och Kina. Den motsätter sig dock överträdelser av den nationella gränsen, så som var syftet med oppositionens och USA:s försök den 23 februari.

- Den nya hjälpen är annorlunda eftersom den är opolitisk, precis som Röda Korset hävdar. Det råder ingen tvekan om att de senaste sanktionerna tar mycket hårt på befolkningen, vilket förklarar behovet av hjälp.

- Nya siffror visar att Venezuela i februari exporterade 142 000 oljefat mindre per dag som ett direkt resultat av USA:s sanktioner. Trump förklarade att de inte "infört de värsta sanktionerna ännu". Han hänvisar till tredje parts sanktioner, där USA kan sanktionera företag i tredjeländer som handlar med Venezuela. Till exempel, de indiska företagen som har köpt en stor del av oljan som USA inte längre köper. Med andra ord kommer det att skada Venezuela och den civila befolkningen ännu mer.

- Idag lördag har Guaidó återigen kallat till demonstrationer, som en del av vad han kallar "operation frihet". Det har också varit stora anti-imperialistiska demonstrationer mot kuppen, senast i lördags i Caracas.

Andreas Bülow, Venezuelanätverket 190331

Venezuela: Blockaden och sanktionerna dödar

Oljeproduktionen sjönk med 140 000 fat i februari. På årsbasis är det ett inkomstbortfall på 2,5 miljarder dollar, i ett land som importerar mat och medicin för 2,6 miljarder dollar.

USA-senatorn Marco Rubio uttalade på en konferens i Senatens utrikeskommitté 7 mars: ”Venezuela kommer att uppleva en period av lidande som ingen annan nation på vårt halvklot i modern historia”.

Och senator Bob Menendez (Demokrat) sa: ”Om folket i Venezuela vill ha en framtid, om de vill ha en framtid utan sanktioner av USA måste de erkänna Juan Guaidó som legitim president”.

Dessa hot, denna utpressning mot hela folket, är enligt FN-stadgan förbjuden och kriminell. Det är ett eko från den västliga kolonialismens, imperialismens och fascismens mörka historia.

FN:s sändebud för Venezuela, folkrättsexperten och f.d. sekreteraren i FN:s råd för mänskliga rättigheter, professor Alfred de Zayas, talar i en rapport om USA:s machiavelliska taktik att med mördande sanktioner skapa en situation som med medias hjälp ska ge förevändning för humanitär intervention, det vill säga krig.

Blockaden av Venezuela liknar medeltidens grymma belägringar av städer för att matta ut befolkningen inför den slutliga erövringen. Den innebär, för att ta ett konkret exempel, blockad av införseln av en sändning av 300 000 doser insulin och dialysutrustning värd 7 miljoner dollar (Alfred de Zayas). Avsikten kan inte vara någon annan än att människor ska dö i behandlingsbara sjukdomar då Venezuela hindras importera nödvändiga mediciner och utrustning.

Vad som nu händer i Venezuela har hänt om och om igen i den västliga kolonialismens historia. Ett exempel är det av Churchill arrangerade folkmordet i Bengalen 1943 - 44 med mellan tre och fem miljoner svältoffer. Den stora indiska nationalisten Mahatma Gandhi tillfrågades om vad han ansåg om västerländsk civilisation. Hans svar var att ”det vore en god idé”.

Ta Irak på 1990-talet. När USA:s FN-ambassadör Madeleine Albright, hyllad som den feministiska utrikespolitikens grand old lady, tillfrågades i ett TV-program 1996 om hon ansåg sanktionerna mot Irak värda en halv miljon barns död av undernäring och brist på läkemedel (Unicef-rapport), svarade hon att ”ja, det är värt priset”.

Tre höga FN-chefer, biträdande generalsekreteraren Denis Halliday, Hans von Sponeck och Jutta Burghardt, avgick i protest kort tid efter varandra som administratörer för sanktionerna mot Irak.  Deras motivering var att de inte ville vara med och administrera ett folkmord.

Ett stort antal länder är idag utsatta för västs sanktionspolitik. I många årtionden har Nordkorea och Kuba hindrats att bedriva normal handel vilket hämmat ekonomin i dessa länder. På senare år har sanktionerna mot Syrien, stödda av EU och Sverige, kompletterat krigföringen med väststödda terrorister för att störta landets lagliga regering. De har orsakat (och orsakar) stort lidande för folket.

Blockaderna och sanktionerna dödar. Det är ekonomisk krigföring. Vi bör aldrig förtröttas i uppgiften att påtala detta och ställa makthavarna vid skampålen för dessa brott. Sluta att hyckla om mänskliga rättigheter. Ni stödjer brott mot mänskligheten i dessa rättigheters namn! Häv blockaden och sanktionerna!

Ulf Bjerén 190331

Venezuela: Blockaden och sanktionerna dödar

 

 


Post date: 2019-04-01 15:38:30
Post date GMT: 2019-04-01 14:38:30
Post modified date: 2019-04-01 15:38:30
Post modified date GMT: 2019-04-01 14:38:30

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com