Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/skillnaden-mellan-att-protestera-i-usa-eller-kuba/
Export date: Sun Apr 14 7:57:25 2024 / +0000 GMT

Skillnaden mellan att protestera i USA eller Kuba
Skillnaden mellan att protestera i USA eller Kuba

Kuba är idag det land i världen som har högst vaccinationstakt i världen. Kuba är också det enda land som använder egna vaccin, utvecklade av dess egen offentliga sektor. Kuba är det första land som i massomfattning också vaccinerar barn.

Det är framgångar som visar att kampanjerna på nätet ”SOS Cuba”, som för två månader sedan lanserades på grund av en påstådd hälsovårdskris, inte var ett humanitärt initiativ utan en omfattande destabiliseringsoperation baserad på fake-news.

Men det finns medier som fortsätter att anklaga Havanna för att vara oansvariga för att de inte begärt vaccin i Covax-programmet från WHO. [Bland annat på Sveriges Radio onsdags].

Covaxprogrammet hade fram till augusti inte ens uppfyllt tio procent av de ansökningar som det fått. Så skulle t.ex. Venezuela precis få sin första sändning efter att ha betalat 120 miljoner dollar för fem månader sedan. [Venezuela har fått fem miljoner doser från Kuba]. Kuba satsade sina knappa resurser på att utveckla egna vaccin som också kan ge exportintäkter. Det är inget som medierna rapporterar [och nämndes förstås inte heller i SR:s negativa rapportering].

USA har 600 000 hemlösa och 27 miljoner drogmissbrukare. Varje dag dör i genomsnitt 227 personer av överdos. För några dagar sedan blev en video, inspelad i Philadelphias Kensingtondistrikt, viralt. Där lever tusentals personer som är heroin- och fetanolberoende. Några medier har rapporterat om detta. För att analysera det kapitalistiska systemets grymhet? Nej, utan för att tala om ”personer som verkar vara zombies”. Men kan man tänka sig en sådan plats i Kuba? Då skulle de tala om ”kommunismens misslyckande” och nödvändigheten av en ”humanitär intervention”.

Kubas regering har godkänt dekret-lagen 35 som anger olika brott när det gäller telekommunikation: mobbning på nätet, fake-news, cyberattacker, hatbudskap…Inget nytt i världen. Tyskland antog en liknande lag 2017 och Frankrike 2018, för att bara nämna två fall. Men för bolagsmedierna är den kubanska lagen censur, en ”munkorgslag”. De mest hycklande medierna, de spanska, har i åratal rättfärdigat hundratals fall av böter och fängslanden för tweets och sånger som kritiserar den spanska staten.

I exempelvis Storbritannien straffar lagen digital aktivitet som orsakar ”ekonomiska förluster eller kommersiell skada”, eller som syftar till att ”försvaga integriteten, välståndet eller säkerheten” för landet. Men Kuba ska tydligen acceptera fräck propaganda för de sanktioner och den ekonomiska blockad som landet lider under; acceptera rop på våld mot offentliga lokaler; och acceptera direkta uppmaningar till militär intervention mot landet. För att om samma lagar som i gäller i Storbritannien skulle tillämpas i Kuba skulle det av medierna utpekas som en stat som kränker yttrandefriheten.

I mitten på augusti publicerade en grupp läkare i staden Holguin en video på nätet, i strid med den kubanska premiärministerns önskningar, som kritiserat försummelser hos vissa hälsovårdsarbetare mitt under pandemiutbrottet. Det blev genast en nyhet: ”Läkarnas uppror”. Det har inte rapporterats några repressalier mot dessa personer.

Något helt annat än det som skedde i USA, där offentlig kritik från sjukhusanställda medfört avsked. Langone Health i New York informerade till exempel sin personal att ifall de talade med medierna utan tillstånd skulle de utsättas för ”disciplinära åtgärder.” En akutläkare i Washington fick sparken efter att i en tidningsintervju ha kritiserat bristen på skyddsutrustning. En sjuksköterska i Chicago avskedades efter att ha skickat ett e-postmeddelande till sina kollegor i vilket hon krävde skyddsmasker. Men där folket tystas, är som vi vet genommedierna inte i USA, utan Kuba.

Till sist ska vi komma ihåg att från nätverk, medier och institutioner i Miami – med stöd av några personer i Kuba – fortsätter meddelanden att strömma in för att framkalla hat, flottblockad, invasion, döda kommunister, öga för öga, militär intervention. Det är förslag från borgmästaren i Miami Francis Suárez, från anticastrister som Orlando Gutiérrez Boronat eller Guillermo Fariñas eller från youtubers som Alex Otaola, Liu Santiesteban och Ultrack. ”Om inte den kubanska regimen ändrar sig, eller om världen inte tvingar den att ändra sig, kommer blod att flyta för att det kubanska folket har höjt sin röst att de förlorat rädslan.” Det är ett twittermeddelande från Camila Acosta, ”korrespondent” i Havanna för spanska dagstidningen ABC. 

På andra ställen i världen skulle man ha vidtagit lagliga åtgärder mot dessa personer, antingen de var bosatta i landet eller inte.

Vi ska inte heller glömma att Kuba i praktiken befinner sig i ett krigstillstånd.

Cubainformacion 210916 (med källhänvisningar i originalet)

La diferencia de protestar desde un hospital de Cuba o de EEUU

Cubainformacion - Artículo: La diferencia de protestar desde un hospital de Cuba o de EEUU 1

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20210916 /93216/93216-la-diferencia-de-protestar-desde-un-h ospital-de-cuba-o-de-eeuu
Post date: 2021-09-18 08:47:08
Post date GMT: 2021-09-18 07:47:08

Post modified date: 2021-09-18 08:47:08
Post modified date GMT: 2021-09-18 07:47:08