This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 2:54:50 2024 / +0000 GMT

Skitsnack
Skitsnack

Om du har ett konto på Meta (som Facebook bytte namn till förra året) kan du kolla in profilen med miljontals följare som tillhör dess medgrundare och vd: den unge, karismatiske och begåvade Mark Elliot Zuckerberg.

Du kommer då att märka att han ger oss en exemplarisk bild av vad kapitalismen har försökt sälja till oss i århundraden: med uppfinningsrikedom och disciplin skapade han ett av de mest framgångsrika företagen i världen och kom att besitta en enorm förmögenhet, vilket i detta system är måttet på allt.

The self-made man, en av de viktigaste arketyperna i den US-amerikanska sociopolitiska föreställningsvärlden, som lever den amerikanska drömmen, är tillbaka i en modernare och mer sofistikerad version av den liberala myten. Han är gift med en US-amerikansk filantrop, dotter till kinesiska invandrare, klär sig enkelt, använder ett trevlig språk till sina kollegor och fans, rör sig i eleganta minimalistiska miljöer, älskar sport och konst, är en stor främjare av kreativt entreprenörskap, en förespråkare av teknisk innovation – Zuckerberg presenteras mer eller mindre som en mönstermedborgare av detta nya århundrade.

Och så finns det en berättelse: digitala sociala medier utgör en öppen och pluralistisk miljö där vi alla kan uttrycka oss fritt och förverkliga de bästa värdena genom att bilda en gemenskap. Möjligheterna att ta initiativ, koppla ihop oss, delta och kommunicera vår vision av världen blir obegränsade. Den liberala demokratin har äntligen funnit det idealiska instrumentet för att skapa det fria offentliga rum som filosofen Habermas teoretiserade om, fast nu i en digital variant.

Detta är skitsnack! Sanningen är att Meta och andra sociala medier, som är privatägda, fungerar som instrument för storskalig övervakning och bestraffning av våra liv och personligheter. Våra personuppgifter samlas in, behandlas och nyttjas för reklamändamål (politiska eller kommersiella), oavsett om vi samtycker till det, har nytta av det eller har något personligt intresse av det.

Sociala medier är en oöverträffad mekanism för ideologisk propaganda för att återge den mest otyglade liberalismens herravälde. De används också till skamlös cyberkrigföring mot nationer som haft fräckheten att bryta mot USAs agenda och utan inblandning välja sitt eget politiska system.

Om du tvivlar på att det är så det ligger till, kan du ta reda på mer om den exempellösa attacken de senaste dagarna mot kubanska personers konton och officiella sidor där man aktivt förespråkar socialismen. De har blivit massivt nedstängda på grund av deras påstådda koppling till den kubanska regeringen.

Vi på denna suveräna ö frågar medieföretagens magnater: var är talet om öppenhet och era ädla ansträngningar för att bygga upp en demokratisk virtuell gemenskap? Jag upprepar – det är skitsnack! Men ni ska veta att vi kommer att fortsätta att försvara sanningen, och ju större trycket på oss blir, desto starkare vi gör det.

Karima Oliva Bello, Granma 221102

/cv

Mentira

 

 

 

 


Post date: 2022-11-16 11:36:45
Post date GMT: 2022-11-16 10:36:45
Post modified date: 2022-11-16 11:36:45
Post modified date GMT: 2022-11-16 10:36:45

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com