Solidaritet med Cubainformación och Euskadi-Cuba!

Bild: Cubainformación

Med Cubainformación och Euskadi-Cuba. Låt oss försvara samarbetet, yttrandefriheten och ett slut på USA:s blockad mot Kuba

I mitten av februari kommer en rättegång att hållas i Madrid mot José Manzaneda, journalist och samordnare för www.cubainformacion.tv, samt mot föreningen Euskadi-Cuba som ägde ovannämnda webbplats fram till 2020. Detta är ett resultat av den brottsanmälan som lämnats in av en “anti-castroorganisation” som kräver sex års fängelse och 50 000 euro i skadestånd för artikeln “Crear una crisis sanitaria en Cuba: objetivo de la guerra contra su cooperación médica” (Att skapa en hälsokris på Kuba: Målet med kriget mot dess medicinska samarbeten).

Artikeln beskriver och fördömer den målsägande organisationens arbete för att sabotera Kubas medicinska samarbeten med andra länder i samordning med USA:s utrikesdepartement. Detta är samarbeten som förutom att ge miljontals människor i fattiga samhällen hälsovård, också ger en inkomst för att upprätthålla Kubas offentliga hälso- och sjukvårdssystem i en situation där Kuba utsätts för allvarliga sanktioner från Washington. Den nuvarande bristen på läkemedel och medicinsk utrustning på Kuba är en direkt orsak av detta arbete, enligt artikeln.

Se en video om fallet (engelska): https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/20240212/107511/107511-why-is-cubainformacion-on-trial-english

Den målsägande organisationen har också spridit groteska osanningar i media, till exempel påståendet att Euskadi-Cuba skulle fått offentliga medel från den baskiska regeringen för att destabilisera Europa och Spanien, eller för att utföra underrättelsearbete.

Vi står inför en förgiftningsoperation inom ramen för strategin för okonventionell krigföring mot Kuba. Det är ett försök att förstöra solidaritetsarbetet som en icke-statlig organisation utför, vars projekt gynnar tusentals familjer på ön. Det är ett försök att skrämma bort kritisk journalistik, och att tvinga bort ett blygsamt men effektivt medium som Cubainformación på grund av juridiska kostnader och fängslandet av en av deras journalister.

Av denna anledning:

  • Vi följer och stöder föreningen Euskadi-Cuba och Cubainformación i deras kamp för rättvisa, sanning och pressfrihet.
  • Vi kräver än en gång ett slut på den kriminella blockad som USA:s regering, i samarbete med “anti-castroorganisationer”, tillämpar skoningslöst mot det kubanska folket, och som är roten till den akuta ekonomiska kris som ön genomgår.
  • Slutligen uppmanar vi till ekonomiskt stöd för Cubainformación, ett medium som bryter medieblockaden av Kuba och en informationsreferens för tusentals människor som söker information som står i kontrast till den som tillhandahålls av företagsmedierna.

Con Cubainformación y Euskadi-Cuba. Defendamos la cooperación, la libertad de expresión y el fin del bloqueo de EEUU contra Cuba

För de som vill hjälpa de åtalade ekonomiskt:

Sätt in ett bidrag på Svensk-Kubanskas insamlingskonto!

Swish 123 1823 772 eller PG 23 57 15-0. Ange ”Cubainfo”