This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 24 21:05:43 2024 / +0000 GMT

Solidaritetsalliansen ALBA i möteSolidaritetsalliansen ALBA i möte

Det 23:e toppmötet mellan stats- och regeringscheferna i de länder som ingår i den Bolivarianska alliansen för folken i Vårt Amerika - Folkens handelsavtal (ALBA-TCP), ett integrationsblock som grundades 2004 av Kubas och Venezuelas dåvarande presidenter Fidel Castro och Hugo Chávez, inleddes i onsdags i Caracas.

Statschefer från ALBA-länderna. Foto: Presidencia, Cuba

President Nicolás Maduro välkomnade de presidenter, premiärministrar och höga tjänstemän som närvarade i Miraflorespalatset: Daniel Ortega (Nicaragua), Miguel Díaz-Canel (Kuba) och Luis Arce (Bolivia), regeringscheferna Gaston Browne (Antigua och Barbuda), Ralph Gonsalves (St Vincent och Grenadinerna), Roosevelt Skerrit (Dominica) och Phillip J. Pierre (St Lucia), samt Grenadas utrikesminister Joseph Andall och St. Kitts och Nevis ambassadör Norgen Wilson.

Ett antal frågor ska diskuteras, bland annat stärkandet av suveräniteten i det globala Syd, solidaritet med Palestina och behovet av att motverka USA:s inblandning i regionen.

Efter att debatterna avslutats kommer toppmötets deklaration och ALBA-TCP:s strategiska agenda att presenteras. Denna innehåller åtgärder i fem dimensioner - ekonomisk, politisk, social, kulturell och kommunikativ - och presenterades under Mötet för ett socialt världsalternativ, som hölls föregående vecka i Caracas.

Liksom vid tidigare möten försöker de länder som utgör blocket att identifiera arbetslinjer och åtgärder som kommer att leda till en omvandling av de latinamerikanska samhällena som bygger på folkligt inflytande, stärkande av suveränitet, solidaritet och samarbete med en antiimperialistisk och enhetlig strategi som gynnar utveckling med tillväxt, social rättvisa och ekonomisk komplementaritet.

Kubas president Miguel Díaz-Canel bekräftade idag att ALBA-TCP är solidaritetens och samarbetets allians, som segrat över den själviska pragmatismen som bara satsar på vinster och marknaden.

I sitt tal vid det 23:e toppmötet för den regionala integrationsmekanismen erinrade presidenten om alla de resultat som uppnåtts av blocket och som har gynnat miljontals medborgare i regionen på det sociala området.

Statschefen försäkrade att hans land alltid kommer att vara närvarande i Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika - Folkens handelsfördrag, som är "ett exempel på hur mycket som kan göras från syd om denna solidariska integration råder", betonade han.

Han betonade att den kubanska revolutionens historiske ledare Fidel Castro och kommendant Hugo Chávez visade att de var nära vänner och bröder till alla latinamerikanska och karibiska folk genom att plantera fröet till ALBA-TCP.

Under sitt tal krävde Díaz-Canel att staten Palestina omedelbart skulle bli fullvärdig medlem i FN.

Kubas president Miguel Díaz Canel. Foto: Presidencia, Cuba

Han betonade att "vi inte kan vara likgiltiga inför det dagliga brott som i 75 år har begåtts mot det broderliga palestinska folket".

Han upprepade sitt fördömande av det folkmord som begås mot det palestinska folket och sade att ingen kan rättfärdiga den brutala sionistiska upptrappningen, de allvarliga brotten mot internationell rätt, krigsförbrytelserna och de omänskliga handlingar som har förvandlat en "liten remsa bebodd mark till ett träningsläger för en blodtörstig armé".

Den kubanske presidenten varnade för att FN:s säkerhetsråd måste fullgöra sitt mandat och sätta stopp för ockupationsmakten Israels straffrihet, innan den tvivelaktiga trovärdigheten i dess resolutioner till slut försvinner i Gazas spillror.

Cubadebate 240424 (ZT)

Díaz-Canel: El ALBA-TCP es la alianza de solidaridad y cooperación, vencedora del pragmatismo egoísta

Comienza la XXIII Cumbre de ALBA-TCP: Nuevo capítulo en la integración Latinoamericana

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!

 

 


Post date: 2024-04-26 08:04:28
Post date GMT: 2024-04-26 07:04:28
Post modified date: 2024-04-26 08:04:28
Post modified date GMT: 2024-04-26 07:04:28

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com