Cienfuegos - söderns pärla
   
  HEM >> Cienfuegos - söderns pärla  

  

   

Cienfuegos – söderns pärla

Staden Cienfuegos ligger i provinsen med samma namn och är en attraktiv ort med mycket att erbjuda. Provinsen är Kubas minsta. Den ligger vid Karibiska Havet, dvs Kubas sydkust.  Staden, med sina ca 120 000 invånare (ca 400 000 i hela provinsen), är känd för att vara ren och är en populär plats bland kubaner. Här finns centraltorget Parque Martí, som av UNESCO har tagits med på listan över världsarv. Här finns fina stränder, bad, snorkling och dykning några kilometer utanför staden. Här finns en vacker strandpromenad, gågator med butiker, klubbar och nöjesinrättningar, en rik kultur och historia, samt, inte minst Universidad de Cienfuegos!

Huvudgatan, Calle 37, kallas allmänt Prado och löper längs med hela staden. Kommer man med bil eller buss från Havanna kommer man in norrifrån på Pradon. Vid dess början finns universitetet, Ucf (Universidad de Cienfuegos). Pradon löper sedan genom hela centrum och övergår i Malecón, strandpromenaden och slutar vid moderna Hotell Jagua och det ”moriska” palatset Palacio del Valle, ute i området som kallas Punta Gorda. (Palatset byggdes på 50-talet av diktatorn Batistas bror som kasino. Numera vacker och fin restaurang med pianomusik och bar på taket). Malecón är kantad av palmer och har utsikt över bukten. Här samlas folk på kvällar och umgås. Innan hotell Jagua kommer man till stadsdelen Punta Gorda. Den består till stor del av fina villor, där många hyr ut rum.

En annan viktig gata i staden är gågatan El Boulevard. Längs med den finns det gott om affärer och matställen. Boulevarden leder till Parque Martí, stadens viktigaste torg. Här finns bänkar, gräs och träd samt en staty på den allestädes närvarande José Martí. Det finns också en triumfbåge, byggd av de många fransmän som flydde hit efter slavupproret på Haiti. Det finns en rad vackra koloniala byggnader runt torget. Katedralen, Catedral Purisima Concepción, (Katedralen den obefläckade avelsen) byggdes 1868.
Vid torget ligger stadens mest berömda byggnad, Teatro Tomás Terry. Man kan besöka den för att se byggnaden eller för att vara med på någon föreställning.

Havet en bit bort
   
Ungefär en dryg mil från staden kommer man till kusten. Då passerar man stora mangoodlingar, byar och omväxlande natur. Stranden är bra. Det finns flera hotell; Rancho Luna är det flottaste. Pasacaballos ligger vid infarten till bukten. En färja går från centrum ut till bukten. Andra alternativ är buss, taxi eller cykel. Ett tredje hotell är Faro Luna, mellan de båda tidigare nämnda och ganska nära Rancho Luna. Här finns ett dykcenter, från vilket man kan åka ut med båt till en rad olika dykställen och dyka eller snorkla. Här finns också ett Delfinarium där man kan se dresserade delfiner uppträda. Det finns också möjlighet att simma med delfiner. Inte billigt, men långt billigare än i exempelvis Florida.
Nedanför Pasacaballos går en mindre färja över bukten. Man kommer då till befästningen Castillo de Jagua, som byggdes för att skydda infarten till Cienfuegos 1733. Fortet är väl värt ett besök.


Andra nära utflyktsmål

   
Också värt ett besök är botaniska trädgården, Jardin Botánico de Cienfuegos. Drygt 2 mil öster om Cienfuegos, på vägen mot Trinidad, ligger botaniska trädgården. Den grundades i början på 1900-talet och täcker ett 4,5 hektar stort område. Växthus, behagliga promenader, fröer till försäljning och ett litet fik hör till attraktionerna. Här finns också ett av världens mest kompletta samlingar av palmträd.

Och lite längre bort

   
Vattenfallen vid El Nicho är en populär utflykt, även om vägen dit är risig. Man kan ta ett dopp i det friska klara vattnet, promenera i de vackra omgivningarna och äta lunch på en restaurang.

En annan utflykt kan gå till hälsobaden i Ciego Montero.

Ca 80 km österut ligger den koloniala staden Trinidad, med på UNESCOs världsarvslista. Ett måste! Också utanför Trinidad finns fina stränder och dykning. På kustvägen till Trinidad passerar man Guajimico, en liten semesterby med två restauranger, pool och fantastisk dykning.

Escambraybergen ligger in i landet från Trinidad. Vacker natur. Svalt på sommaren. Leder, restauranger mm. Här bet sig revolutionens fiender kvar en bra bit in på 60-talet, med stöd från USA. Dessa ”contras” mördade bland annat unga studenter som sökt sig till landsbygden för att delta i alfabetiseringskampanjen och sjukvårdspersonal som kom för att förbättra det usla hälsoläget bland lantbefolkningen.. Kampen mot dessa ”banditer” har tillägnats ett eget museum i Trinidad.

Boende i Cienfuegos

   
De flesta bor i privathem, Casa Particular. De ska ha en blå triangel på ytterdörren, vilket garanterar att de har tillstånd och håller en viss standard. Det finns mängder med privatrum i staden. Priset för ett rum med frukost ligger kring drygt 20 CUC. För längre vistelser kan man alltid försöka diskutera fram ett bättre pris. Se exempelvis
http://www.cuba-junky.com/cienfuegos/cienfuegos-casa-particulares-home.htm
På denna hemsida finns också mängder av annan information (på engelska) om restauranger, nattliv mm.

Sedan finns det givetvis hotell. Vid Hotel Jagua, i Punta Gorda, finns pool, restauranger, bar, butiker, turarrangemang, biluthyrning mm.

Flera hotell har restaurerats smakfullt. La Union ligger i centrum och är vackert byggd i kolonialstil. Pool, restaurang, barer, gym, jacuzzi, butiker mm.

Lite om musik

   
Musik i olika former stöter man på överallt på Kuba, så också i Cienfuegos. För att bara nämna några få platser i staden så kan man börja längst ut på Punta Gorda där vackra Palacio de Valle har ett diskotek i källaren (och som ovan nämnts, restaurang i bottenplanet, bar på taket). Strax intill ligger hotell Jagua som ofta har olika musikuppträdanden. In mot staden, längs Prado, ligger Club Cienfuegos med shower och uppträdanden, Artex likaså. I slutet/början på Malecon ligger Costa Azur med uppträdanden och dans utomhus. Inne i centrum, på Boulevarden ligger Club Benny Moré, uppkallad efter stadens kanske mest kände son, musikern Benny Moré, ”El Bárbáro del Ritmo”. Vid Plaza Martí ligger så Casa de Cultura som regelbundet har uppträdanden. Betydligt fler lokaler finns. Kolla och fråga runt. Andra platser nämns också på hemsidan ovan.

 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2010-05-27