Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/spioner-syrsor-vaccin-och-atomubatar/
Export date: Sat May 25 17:36:40 2024 / +0000 GMT

Spioner, syrsor, vaccin och atomubåtar
Spioner, syrsor, vaccin och atomubåtar

I juni förra året uppgav USA:s utrikesminister Anthony Blinken att Kina, enligt underrättelseinformation, höll på att stärka sin infrastruktur för underrättelseinhämtning i andra länder, och tillade mer specifikt att "Folkrepubliken Kina hade genomfört en uppgradering av sina anläggningar för underrättelseinhämtning på Kuba under 2019".

Wall Street Journal rapporterade nyheten och tillade att medan utrikesminister Antony Blinken träffade president Xi Jinping förhandlade Kina om att upprätta ett militärt träningscenter på Kuba, vilket skulle placera tusentals soldater 150 km. utanför Floridas kust.

Enligt uppgifterna, som kompletterades med en rapport från nyhetsbyrån Reuters, skulle den bas som Vita huset hänvisade till ligga i Bejucal, en stad som ligger 33 kilometer från Havanna, ett lantligt område fullt av palmer och sockerrör. Internetkommunikationerna är mycket begränsade i området och de som bor där är jordbrukare. Att nå den påstådda basen är svårt, vägen är gropig eftersom den ligger mitt bland plantagerna.

Som bevis för Blinkens påstående lade byrån till påstådda uttalanden från grannar, som de endast identifierade med förnamn. Man hänvisade också till Reuters foton som visar "flera parabolantenner på toppen av en ås ovanför byn. Även en stor sluten kupol av rostig vit metall".

För sin del hävdade USA:s utrikesminister att denna bas i Bejucal, cirka 187 kilometer från Key West, Florida, tros användas för att avlyssna Washingtons elektroniska kommunikation, och att det är en fråga som har tagits upp av USA:s president Joe Biden, som har lyckats "hindra" Kinas mål. Allt detta rapporterades i stor omfattning i USA-finansierade statliga medier som Voice of America.

Både Kina och Kuba förnekade USA:s uppgifter. Kubas vice utrikesminister Carlos Fernández de Cossio sade: "Den 8 juni publicerade den amerikanska tidningen The Wall Street Journal en helt falsk och ogrundad rapport enligt vilken det skulle finnas ett avtal mellan Kuba och Kina om militära frågor för installation av en påstådd spionbas".

Det kinesiska utrikesdepartementets talesman Wang Webin förklarade å sin sida: "Som bekant är ryktesspridning och förtal en vanlig taktik för USA, och godtycklig inblandning i andras inre angelägenheter är också en vanlig praxis för USA", och betonade att "USA är världens största hackerimperium och övervakningsmakt".

Kort därefter publicerade den kubanska journalisten Rosa Miriam Elizalde i La Jornada, under rubriken "Historien om kinesiska spioner på Kuba", att invånarna i denna kommun "blev förvånade när orten dök upp i nyheterna som den enklav där Beijing har installerat topphemliga baser för att spionera på Washington, nyheter som har gått världen runt", eftersom de "inte har sett någon kines på årtionden".

Elizalde påpekar att Reuters bilder bara visade "en parabol mitt ute i ingenstans, lika rostig och otidsenlig som den krokiga skylten vid ingången till en förmodad militäranläggning som, enligt lokalbefolkningen, har funnits där i hela deras liv. Fotona visar ingen polisbevakning eller liknande, så kanske någon försöker inbilla oss att kinesiska spioner är osynliga."

Redan 2005 anklagade den dåvarande statssekreteraren för vapenkontroll och internationell säkerhet, Richard Bolton, Kuba för att tillverka biologiska vapen och utgöra ett terroristhot mot USA. Denna produktion av biologiska massförstörelsevapen  skulle när som helst kunna användas för att angripa det amerikanska folket. Men den utpekade platsen visade sig vara centrumet för molekylär immunologi i Havanna.

Den spanske journalisten Pascual Serrano skriver: "Jag befann mig i Havanna vid denna tid och eftersom jag aldrig hade sett ett centrum för biologiska vapen med en sådan destruktiv kapacitet ville jag besöka platsen. I motsats till vad jag hade föreställt mig såg jag ingen massiv militär närvaro vid ingången som bevakade en så farlig verksamhet, bara ett foto av José Martí och en anslagstavla med hans dikter i korridoren. De farliga forskarna var knappt 30 år gamla och hade ett oskyldigt leende på läpparna som inte såg ut som om de planerade någon överraskningsattack mot USA.

När jag börjar undersöka vad som produceras vid centret upptäcker jag att de tillverkar erytropoietin, ett ämne som rekommenderas för anemier och immunterapi för att behandla cancer. Och det verkar som om det inte bara är jag som har kommit till denna slutsats, eftersom deras produkter testas i Italien, Tyskland, Kanada, England och Spanien, bland många andra länder. Till och med 50 amerikanska företag har uttryckt intresse för dess cancerbehandlingar. Förra året undertecknade det amerikanska läkemedelsföretaget CancerVax ett samarbetsavtal med dem för att tillverka tre cancervacciner i Förenta staterna från detta 'centrum för tillverkning av biologiska massförstörelsevapen'. Med andra ord, inga biologiska vapen alls."

År 2016 började Förenta staterna rapportera att dess diplomatiska tjänstemän i Havanna led av sjukdomar som orsakats av "soniska attacker" från den kubanska regeringen mot byggnaden för USA:s intresseavdelning. Dussintals tjänstemän sades ha drabbats av yrsel, illamående, huvudvärk och mental förvirring orsakat av ett ihållande ljud av okänt ursprung i sina hem eller i de hotellrum där de bodde. De kallade det "Havannasyndromet" och skyllde på den kubanska regeringen. Utrikesdepartementet minskade USA:s personal i Havanna med 60 procent och inkluderade sitt intressekontor i Havanna i gruppen med de farligaste ambassaderna, som de i Sydsudan och Irak.

Enligt en studie från University of Berkeley, Kalifornien, och University of Lincoln, Storbritannien, var orsaken till ljuden syrsor, särskilt sången från den västindiska syrsan, av arten Nurogryllus celerinictus. Det är ett djur vars sång är särskilt högljudd och irriterande. Slutligen konstaterade den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i en rapport som publicerades i The New York Times att de mystiska huvudvärkarna, yrseln och illamåendet som drabbade amerikanska diplomater, det fenomen som kallas Havannasyndromet, inte var resultatet av någon operation som organiserats av en utländsk makt.

Enligt den amerikanska myndigheten kan de flesta av de mer än 1 000 rapporterade fall som Washington känner till förklaras av miljöfaktorer, odiagnostiserade medicinska tillstånd eller ren utmattning. Myndigheten avvisar bestämt att den mystiska åkomma som har drabbat US-amerikanska spioner och diplomater sedan 2016 beror på en global kampanj som genomförs av främmande makt.

De nya anklagelserna om att en kinesisk spionbas har upprättats på Kuba är bara det senaste amerikanska försöket att skapa en fientlig miljö mot ön.

Vad som däremot är säkert och sant är att en atomdriven ubåt från USA gick in i Guantánamobukten, Kuba, den 5 juli och stannade kvar vid den amerikanska militärbasen till den 8 juli. Det har provocerat det kubanska utrikesministeriet. Kuba betraktar detta som en provokativ upptrappning från Förenta staterna. I ett uttalande från ministeriet påpekas att "närvaron av en atomubåt tvingar oss att ifrågasätta vad som är det militära skälet i denna fredliga region i världen, mot vilket mål den är riktad och vilket strategiskt syfte som eftersträvas". Kom också ihåg att "de 33 nationerna i regionen har undertecknat den latinamerikanska deklarationen om Latinamerika och Karibien som en fredszon, i Havanna i januari 2014".

Det är märkligt, men inte förvånande, att en kinesisk militärbas som inte existerar, kubanska ljudattacker som bekräftats ha framkallats av syrsor, ett biologiskt vapencentrum som visade sig vara en vaccinfabrik har skapat rubriker runt om i världen, medan nyheten om en verklig US-amerikansk atomubåt på ockuperat kubanskt område är nedtystat.

Pascual Serrano, Cubadebate 230725 (ZT)

De bases chinas, grillos, vacunas y submarinos nucleares en Cuba 1

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 
Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/opinion/2023/07/25/de-bas es-chinas-grillos-vacunas-y-submarinos-nucleares-e n-cuba/
Post date: 2023-08-01 07:57:55
Post date GMT: 2023-08-01 06:57:55

Post modified date: 2023-08-01 07:57:55
Post modified date GMT: 2023-08-01 06:57:55