This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 23:44:34 2024 / +0000 GMT

SvD ute och cyklar om Kuba. Bemöts av Anna Artén
SvD har fel om Kuba. Svar på tal från Anna Artén 201025

Hej Malin Ekman!

Jag har en provprenumeration på SvD, inte för att jag delar tidningens politiska färg, utan för att jag genom åren uppskattat tidningens journalister för att de sakligt rapporterat om världen. Men idag blev jag väldigt besviken över ditt reportage från Miami.

Om man känner till Kubas historia och Kuba i dagsläget, vilket jag gör efter att ha bott i Kuba i tre år, så retar jag mig på slarviga och okritiska uttalanden och frågor som aldrig ställs.

Jag börjar med bildtexten på sidan 10: "Juan ”Big Papa” Cardona säljer kubanska skjortor i Little Havanna, Miami.” Var får han de ”kubanska skjortorna ifrån? Knappast från Kuba som på grund av USA:s embargo förbjuder handel och andra kontakter med Kuba. Men texten ger intrycket av att de importeras från Kuba! Varför frågade du inte varifrån de kom? Då hade du troligen fått förklaringen att skjortorna görs i Miami, men modellen, den klassiska ”Guyaberan” är en kubansk skjorta som bärs av de flesta män i Kuba, speciellt vid högtidliga tillfällen. Ett slags nationalplagg. Längre fram i artikeln visar det sig att ”Big Papa” inte är kuban. Det vimlar ju av exilkubaner i Miami. Det kunde inte vara svårt att hitta ett kubanskt intervjuobjekt.

Och så till Ignacio Cuesta Valle som du tydligen betraktar som ett sanningsvittne (militär i diktatorn Batistas armé). Han påstår att ”Det var förbjudet att vara religiös, förbjudet att inte vara kommunist. Han minns hur regeringen försökte förvirra, destabilisera och bryta sönder människor. Vid ett tillfälle hotades han av dödsstraff men människor började protestera och kommunistregimen fruktade upproret”.

Vad satt han i fängelse för? Ingen religion har varit förbjuden i Kuba! Inte ens Jehovas Vittnen, trots att de bl.a. vägrar hälsa flaggan. ”Förbjudet att vara kommunist” Det har alltid varit en liten procent av kubanerna som varit och är medlemmar i kommunistpartiet! ”Hotades av dödsstraff”. Skedde detta i fängelset??? ”….människor började protestera och kommunistregimen fruktade upproret”. Vad var detta för uppror, när, hur? Själv har jag inte hört talas om det.

”När president John F Kennedy avblåste invasionen i april 1961…..”  Ren lögn!

Wikipedia: ”Den 17 april 1961 försökte en styrka, bestående av 1 500 exilkubaner, invadera Kuba för att störta Castroregimen, genom att landstiga vid Grisbukten. Invasionsförsöket var ett fiasko, och styrkan besegrades av Castros trupper efter tre dagar. 100 exilkubaner hade dödats, och de resterande 1 400 fängslats. Främsta skälet till att de blev besegrade låg i att de väntade hjälp från USA i form av bombplan. Bombplanen hade blivit nedrustade för att se ut som civila flygplan, detta gav dem ett bra kamouflage. Bombplanen misslyckades med att förstöra alla Kubas flygplan. Senare försök med plan som skulle bomba resterande plan på Kuba misslyckades också, då planen istället blev nedskjutna av Castros trupper. Amerikanska staten backade till en början från inblandning men köpte sedan tillbaks exilkubanerna ur Castros händer.”

”…var många i Florida bestörta när Clintonadminstarationen skickade tillbaka den femårige flyktingen Elián Gönzales till Kuba efter att hans mamma drunknat när de flydde ihop till havs. Bush och Republikanerna var kritiska till beslutet och tyckte att pojken förtjänade en framtid i amerikansk frihet”.

Elian var ingen flykting, Hans mamma rövade helt enkelt bort honom från dagis utan pappans vetskap. Pappan ansåg sig ha rätt till sin son och det ansåg domstolen i USA också. Pappan kom till Miami för att återförenas med Elian och åka tillbaka till Kuba. Pappan erbjöds stora summor pengar och ett bra liv om han bestämt sig för att stanna i USA med sin lilla familj. Men pappan ville till Kuba vilket förvånade USA-medborgarna som bara kände till nidbilden av Kuba: ett plågat folk i en förfärlig diktatur!

Att SvD blåser upp artikeln på första sidan med stor bild och fetstilt rubrik är väl inte ditt beslut, utan redigerarnas.

Det är beklagligt och sorgligt hur dåligt insatta svenska journalister och politiker är när det gäller Kuba. För er finns bara en korrekt bild av Kuba: kommuniststat, diktatur, alla vill fly till Miami, allt är eländes elände i Kuba……Du har ju din rätt att vara megafon för exilkubanerna i Miami, men jag förväntar mig att en journalist inte ska göra sådana tabbar som jag tagit upp här ovan.

Hälsningar, Anna Artén

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

 

 

 


Post date: 2020-10-26 12:26:53
Post date GMT: 2020-10-26 11:26:53
Post modified date: 2020-10-26 12:31:41
Post modified date GMT: 2020-10-26 11:31:41

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com