This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Sep 24 15:40:48 2021 / +0000 GMT

Svensk-Kubanska Föreningen 1 maj 2018:
Man behöver inte vara född pessimist för att bli uppgiven och deprimerad när man ser sig om i dagens värld. Särskilt för de av oss som var med redan på 1960- och 70-talen, när vi trodde att solidaritet, rättvisa och jämlikhet var nära, och allt var möjligt. Det blev inte så.

Men låt oss denna 1maj se till något som vi kan inspireras av. Låt oss se på Kuba.

Che Guevara, sa: ”Låt oss vara realister. Låt oss göra det omöjliga.” Och det är det omöjliga kubanerna gjort. Inte främst genom att göra revolution, utan genom att i 60 år lyckas försvara den. Utsatta för en brutal blockad, konstant aggression och omvärldens förtal och lögner.

Under dessa 60 år av revolution har man, trots alla hinder, uppnått sådant som miljontals människor bara kan drömma om.

Detta har givit kubanerna människovärde, självkänsla och värdighet. Det är något som välmående västerlänningar, inte minst journalister och politiker, inte förstår. De som aldrig satt sin fot i ett latinamerikanskt slumområde, eller än mindre på en soptipp där jordens fördömda försmäktar. Dessa reportrar identifierar sig istället med den latinamerikanska överklass som flyger till Miami för att shoppa över week-enden.

Att Kuba värnar om alla sina medborgare är fantastiskt. Men det som mer än något annat kännetecknar Kuba är den internationella solidariteten.

Detta solidariska, humanistiska och socialistiska Kuba vill USA och borgare av alla kulörer till varje pris utplåna. Allt det jag räknat upp skulle sopas bort i ett enda slag om de får som de vill. Detta Kuba, som gjort och gör det omöjliga. Kuba är inte längre bara ett land och en nation; det är också ett exempel. Ett exempel som världen behöver. Ett exempel som besannar Che Guevaras ord: ”Låt oss vara realister. Låt oss göra det omöjliga.” Allt är möjligt!

Att stödja Kuba, det är att stödja mänskliga rättigheter och rättvisa. Kuba företräder världens fattiga, miljöaktivister, och antirasister, ja alla progressiva. Kuba talar för världens förtryckta, de som sällan eller aldrig får göra sina röster hörda. Kuba är ett litet, fattigt land, men dess röst hörs i kraft av dess moral, dess resning, dess oberoende och kraften i argumenten.

Kubas framgångar är framgångar för världens folk.

 

 


Post date: 2018-05-02 08:06:55
Post date GMT: 2018-05-02 07:06:55
Post modified date: 2018-05-02 08:06:55
Post modified date GMT: 2018-05-02 07:06:55

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com