This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jun 29 16:37:37 2022 / +0000 GMT

Terroristgrupp planerade att mörda vänsterkandidater och spränga kubanska ambassader
Nya sensationella uppgifter avslöjar extremhögerns terrorplaner.

USA-kubansk terroristgrupp planerade spränga Kubas ambassad i Bogota och Santiago de Chile samt mörda vänsterns presidentkandidater i Colombia.

Den colombianska journalisten Vicky Davila intervjuar USA-terroristen Raul Gutierrez i La Picotafängelset dit han fördes i dag (3 maj 2018) efter att ha arresterats i Bogota.

En allians bestående av exilkubaner i Miami, colombiansk extremhöger och enheter ur de colombianska paramilitära dödsskvadronerna var de krafter som skulle spränga Kubas ambassad i Bogota i luften och genomföra mordattentat mot vänsterkandidaterna i det colombianska presidentvalet Gustavo Petro och Rodrigo Londoño.

Den som lämnar dessa sensationella och dramatiska uppgifter är Raul Gutiérrez Sanchez, en USA-kuban som befunnit sig i USA de senaste tjugo åren. Gutiérrez säger detta i en intervju med den kända colombianska journalisten Vicky Davila och en kollega till henne på radiostationen ”W”, en intervju som gjordes från högriskfängelset La Picota, i Bogota.

Uppgifter som först florerade talade om att Raul Gutiérrez skulle ha varit en del av IS (Islamista Staten). Denna uppgift dementerade USA-kubanen frenetiskt inför journalisten Davila.

Men det var med denna påstådda IS-bakgrund som Colombias riksåklagare Humberto Martinez ansåg fallet var av ”Nationell hotkaraktär” och bakgrunden till att Gutierrez arresterades i en luxuös restaurang i Bogota. Det handlade alltså inte om att hans uppdragsgivare kommer från politiska extrema högerkretsar i Colombia som beställt ett mord på Gustavo Petro, en modest vänsterkandidat som ligger tvåa i opinionsundersökningarna och drar tusentals colombianer till sina valmöten som kulminerar i valet den 27 maj.

Gutierrez föddes 1972 i Havanna. Han genomgick, enligt egna uppgifter i intervjun, studier på Kubas militärakademi i Havanna. Han levde i Chile mellan 1992–1998. Han säger att han flyttade till USA 1998 i vad han kallar för en ”familjeåterförening”

- Det påstås att ni skulle utföra attentat mot USA-medborgare i Colombia. Är det sant?

– Det är INTE sant! Det är en vilseledande manöver som genomfördes mellan mig och personal från den organisation jag tillhör, ”MJ51”, Movimiento Justiciero 51 (Rättsskiparrörelsen). Våra militära aktioner riktas mot kubanska intressen i utlandet. I det här fallet mot de kubanska ambassaderna i Bogota och i Santiago de Chile. Den kubanska exilrörelsen i Miami gav mig också i uppdrag att genomföra aktioner mot kubanska agenter som är infiltrerade här i Colombia.

Davila, häpen över uttalandet, upprepar frågan mot vem eller vilka Gutierrez skulle slå till mot och denne upprepar sina svar.

Han uppger också att hans uppdragsgivare även hade gett honom order att genomföra underrättelsetjänst för att planera mordattentatet mot de två presidentkandidaterna Gustavo Petro och Rodrigo Londoño.

Den senare var högste ledare för den nu demobiliserade FARC-gerillan, som sedan fredsavtalet undertecknades i december 2016, har begravt närmare femtio före detta gerillasoldater, offer för ett smutsigt krig och en statlig terrorism som inte har förändrats efter det att gerillan lade ner vapnen och inlemmades i det politiska civila livet.

Gustavo Petro å sin sida tillhörde den forna M19-gerillan som skrev under ett fredsavtal 1990. Petro vann borgmästarvalet 2012 och ses som en favorit till presidentposten den 27 maj.

Colombias historia är fläckat av blod och flera av vänsterns presidentkandidater så som Bernardo Jaramillo (UP), Carlos Galan (Lib.) och Carlos Pizarro (M19) mördades under respektive presidentvalkampanj, för de ansågs som politiska hot mot den makten i Colombia, den colombianska oligarkin. Och det är ur denna sociala klass som USA-terroristen Gutierrez säger att den andra delen av hans uppdragsgivare kommer från:

– Vår uppgift var att slå till mot ´Timochenko´ (Rodrigo Londoño) och Gustavo Petro.

Inför dessa uttalanden blir intervjuaren Davila mer eller mindre perplex.

– Vi planerade dessa aktioner i Quindio (län i centrala Colombia).

- Mot Timochenko?

– Si Señora, svarar Gutierrez utan att blinka och tillägger: ”Även mot Gustavo Petro, före detta medlem av M19-gerillan.”

- Ni planerade alltså terroristattentat i landet mot…, säger Davilas kollega i ”W”, men avbryts av Gutierrez: ”Terroristattentat NEJ! Rättsskipningsaktioner JA!”

– Om jag måste betala med (fängelsestraff) för det så ska jag betala för det. Men jag vill med bestämdhet dementera att jag tillhör en jihadist-terroriströrelse som skulle attackera nordamerikaner, när jag, som lever i USA där jag har hela min familj, mina barn lever i USA så skulle det vara en ologisk . . .

- Vem motiverade Er att utföra ett attentat mot presidentkandidaterna? Vem?

– Denna rörelse (”MJ51”) är finansierad och styrs av den kubanska exilen i Florida och den colombianska ultrahögern.

- Vem ur den colombianska ultrahögern?

– Jag kan inte uppge några namn för jag sammanstrålade aldrig med dem, bara deras närmaste kollaboratörer.

- Kan Ni uppge någon kollaboratör?

– Inte just nu för det kan användas mot mitt försvar.

Gutierrez uppger att FBI i Colombia beslagtog alla hans tillhörigheter med dokument och kontakter. Det illustrerar att FBI har fria händer att operera i Colombia, och uppenbarligen står över den colombianska polismakten och dess agenter, som borde vara de som beslagtar dessa tekniska bevis.

Det lite komiska i det här fallet är att en internationell USA-terrorist opererar sedan flera månader i Colombia samtidigt som FBI har helt fria händer att operera på eget bevåg.

Davila frågar Gutierrez hur attentatet mot Rodrigo Londoño skulle gå till och Gutierrez svarar att han i första hand genomförde underrättelsetjänst och att bakhållet som planerades att utföras i Quindio gick om intet på grund av orsaker som Gutierrez inte nämnde i intervjun med Davila.

Davilas kollega frågar Gutierrez vem som skulle utföra det fysiska attentatet mot Londoño

– Två demobiliserade (AUC) paramilitära bröder.

- Varför benämner Ni dem för ”bröder”? frågar Davila.

– För att de för samma kamp som vi (”MJ51”).

I fallet Gustavo Petro opererade Gutierrez med ungefär samma uppgifter; samla in underrättelseinformation och göra en värdering när, hur och med vilka medel mordet kunde genomföras.

– I fallet Petro hann jag inte göra mycket, jag fick bara hans ”profil”, däremot mot ´Timochenko´ och den kubanska ambassaden.

USA-terroristen säger att ”MJ51” är en grupp personer speciellt uttagna och bara uppgår till tio personer, exilkubaner i USA och colombianska f.d. paramilitärer. Gruppen finansieras av den kubanska extremhögern i Miami.

Dick Emanuelsson 180503

Källa: Radiostationen W

http://www.eltiempo.com/justicia/investigacion/cubano-acusado-de-pertenecer-a-estado-islamico-se-defiende-212948

 

 

 


Post date: 2018-05-04 08:00:09
Post date GMT: 2018-05-04 07:00:09
Post modified date: 2018-05-04 08:00:09
Post modified date GMT: 2018-05-04 07:00:09

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com