This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 22:03:30 2024 / +0000 GMT

Trump hamrar mot Kuba medan ön hjälper drabbade i hela världen
Trump hamrar mot Kuba medan ön hjälper sjuka i hela världen

Beundran för de kubanska läkarnas insatser har medfört att en global kampanj kräver att de kubanska medicinska Henry Reeve-brigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris. (skriv på kravet längre ner i denna artikel).

Ett team på 85 kubanska läkare och sjuksköterskor anlände till Peru den 3 juni för att hjälpa landet att tackla coronapandemin. Samma dag tillkännagav USA:s utrikesminister Mike Pompeo ytterligare skärpningar av sanktionerna mot ön. Denna gång riktade USA in sig på sju kubanska enheter, bland andra Fincimex. Det är en av de viktigaste finansiella institutioner som hanterar penningöverföringar till Kuba. Ett annat mål för sanktionerna denna gång är Marriott International, som beordras att upphöra med sin verksamhet i Kuba. Också andra företag inom turistsektorn, som står för 10 procent av Kubas BNP, sanktioneras. Turistsektorn har redan ödelagts av pandemin.

Det verkar som att ju mer Kuba hjälper världen desto hårdare angrips det av USA. Medan Kuba utstått närmare 60 år av USA:s blockad så har Trump ökat åtgärderna med en strategi som går ut på ”maximalt tryck”. Det har inneburit drygt 90 nya beslut sedan början på 2019. Kubas ambassadör i Kanada, Josefina Vidal, kallar åtgärderna ”utan motstycke vad gäller aggression och omfattning” och utformade för att ”beröva Kuba inkomster som behövs för att utveckla ekonomin.”

Sedan det infördes har blockaden, enligt en beräkning 2018 kostat Kuba gott och väl drygt 130 miljarder dollar. Enbart mellan 2018 och 2019 orsakade det förluster på 4 miljarder. Det innefattar inte förlusterna på grund av Trumpadministrationens förbud mot resor, som syftar till att skada turistindustrin.

Blockaden sägs ha undantag för humanitära ändamål, men det har inte skonat hälsovården. Kuba är världsberömt för sin allomfattande och fria hälsovård. Men blockaden har medfört brist på mediciner och medicinsk utrustning, särskilt när det gäller patienter med AIDS och cancer. Läkare vid Kubas Nationella Onkologiinstitut har tvingats amputera ben på barn med cancer eftersom företag i USA har monopol på teknologi som det inte får sälja till Kuba.

Mitt uppe under den pågående pandemin har USA blockerat en donation på testutrustning och ansiktsmasker från Kina.

Trump har inte nöjt sig med att sabotera Kubas hälsovård. USA attackerar också Kubas internationella bistånd. Det gäller de team som bekämpar Coronaviruset idag och de som åkt över hela världen sedan 1960 för att betjäna behövande samhällen i 164 länder. USA:s mål är att skära av de inkomster som dessa tjänster ger ön. De bidrar numera mer än turism och är Kubas största inkomstkälla. USA betecknar dessa frivilliga medicinska team som ”offer för människohandel”, då en del av deras löner går till Kubas eget hälsosystem samt för att finansiera insatser i fattiga länder som inte har råd att betala. Trumpadministrationen har pressat och övertalat Ecuador, Bolivia och Brasilien att avsluta sina samarbetsavtal med kubanska läkare. Pompeo applåderade ledarna i dessa länder för att de inte ”blundar” för Kubas påstådda missbruk. Men segern blev kortvarig. En månad efter att Pompeo jublade bad regeringen i Brasilien, mitt uppe i pandemin, åter Kuba att skicka läkare.

USA-allierade länder i hela världen, som Qatar, Kuwait, Sydafrika, Italien, Honduras och Peru har tacksamt tagit emot Kubas hjälp. Så stor är beundran för de kubanska insatserna att en global kampanj startat för att tilldela dem Nobels Fredspris.

USA förtalar inte bara läkarna utan hela Kuba. I maj hävdade USA:s UD att Kuba är ett av fem länder som ”inte fullt ut” samarbetar med USA i dess ansträngningar mot terrorism. Förevändningen är att Kuba står värd för samtal mellan Colombias ELN-gerilla och Colombias regering. Till och med UD:s egna pressreleaser konstaterar att ELN medlemmarna är i Kuba som en del av ”protokollen för fredssamtal”. Kubas utrikesminister kallar anklagelserna från USA oärliga och påhejade av otacksamheten hos Colombias regering”. Denna avbröt fredssamtalen med ELN 2019. Man bör komma ihåg att Ecuador var den ursprungliga värden för samtalen men att Kuba bads att ställa upp när den nya regeringen Moreno i Ecuador avsade sig uppdraget 2018.

Att bli placerad på USA:s lista över länder som inte samarbetar mot terrorism för med sig hårdare straff. Idén lanserades av folk i Trumpadministrationen rapporterade nyhetsbyrån Reuters. Kuba fanns på listan från 1982 till 2015. Det trots att enligt den tidigare talespersonen för USA:s eget UD, Jason Blazakis, så konstaterades det att ”Kuba inte aktivt deltog i våld som kan definieras som terrorism i någon som helst trovärdig tolkning av ordet.”

Självklart har USA ingen rätt att hävda att andra länder inte arbetar mot terrorism. I många år skyddade USA terroristen Luis Posada Carriles, som planerade sprängningen av ett civilt kubanskt flygplan 1976, då alla ombord omkom. Och USA-administrationen har överhuvudtaget inte kommenterat attacken mot Kubas ambassad i Washington 30 april i år. Då besköts ambassaden med automatvapen.

Medan det finns högerideologer som Pompeo och senator Rubio som driver Trumps ”maximal press”-kampanj, så handlar det för Trump själv bara om hans återval. Hans hårda linje mot den lilla ön kanske hjälpte till att vinna Florida vid mellanårsvalet, men det är inte säkert att det kommer att gynna honom vid presidentvalet senare i höst. Enligt opinionsundersökningar bland kuba-amerikaner, som i likhet med de flesta yngre inte bryr sig om att rösta i mellanårsvalen, så är de allt mer skeptiska till USA:s blockad. Framförallt är inte Kuba det viktigaste för Kubaamerikaner. Trump vann deras röster 2016, medan Hillary Clinton fick mellan 41 och 47 procent av deras röster. Det är avsevärt mycket mer än någon demokrat fått på årtionden.

Det kan visa sig att Trumps aggressivitet mot Kuba inte betalar sig. Naturligtvis handlar det inte bara om röster, utan också om penningstöd och garantier för att det Kubansk-Amerikanska politiska maskineriet fortsatt står stadigt bakom Trump.

Strategin har definitivt inte fungerat för att uppnå målet med ”regimförändring”. Man kan nog säga att Trumpadministrationen är längre ifrån att uppnå regimförändring i Kuba än USA varit någon gång under 60 år av inblandning och försök att störta Kubas regering. Under Trumps presidentskap har Kuba lugnt överfört presidentposten från Raul Castro till Miguel Diaz Canel. 2019 gav kubanerna med överväldigande majoritet sina röster för den nya grundlagen. Detta är inte tecken på ett land på randen av kollaps.

26 länder har nu kubansk medicinsk personal som hjälper till med hälsovården. Det ger en goodwill som pengar inte kan köpa. Det står också i skarp kontrast till Trumpadministrationens skamliga uppträdande under pandemin.

Det enda Trump uppnått är att göra livet svårare för Kubas 11 miljoner invånare. Där, precis som på andra ställen i världen, har coronaviruset slagit hårt mot ekonomin. Turismen har kollapsat, inkomster från familjer utomlands har rasat (dels på grund av USA:s nya restriktioner, dels för att kubaner utomlands har lägre inkomster än tidigare). Venezuela, en gång en viktig samarbetspartner, är mitt uppe i sin egen kris.

Kubas ekonomi, som förutsågs backa med 3,7 procent före pandemin, har drabbats värre förr. Det gäller ”Specialperioden” mellan 1991 till 2000 efter att Sovjetunionen upplösts.

Ett byte i Vita Huset kanske skulle föra med sig lite lättnader, även om Biden har intagit en ganska vacklande position. Han har dels sagt att han vill återställa förbindelserna från Obama-tiden, men han tillade att han var öppen för att använda sanktioner som straff för Kubas stöd till Venezuelas regering.

Det är tydligt att fram till november, och kanske i fyra år till, kommer Trumpadministrationen att fortsätta att slå mot sin granne. Kuba kommer att fortsätta att be om stöd för att fördöma blockaden. 2019 blev röstetalen 187 mot blockaden och tre (USA, Israel och Brasilien för) och fortsätta att visa hur en bra granne uppträder.

Kuba svarade på de senaste provokationerna på ett sätt som bara Kuba gör: med mer global solidaritet. Landet skickar fler brigader för att bekämpa Covid-19, nu till Guinea och Kuwait, bara en dag efter den nya rundan sanktioner som USA tillkännagav 3 juni. 26 länder har nu kubansk personal för att ta hand om de smittade.

Redan i mars, när kubanska läkare anlände till Italien, twittrade Ecuadors förre president Rafael Correa: ”En dag kommer vi att berätta för våra barn att, efter årtionden av filmer och propaganda, i sanningens ögonblick, när mänskligheten behövde hjälp och när stormakterna gömde sig, då började kubanska läkare att komma, utan att be om något i utbyte.”

Common Dreams 200616

Trump Hammers Cuba While Cuba Cures the Sick Worldwide

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 

 


Post date: 2020-07-11 09:21:43
Post date GMT: 2020-07-11 08:21:43
Post modified date: 2020-07-11 09:26:24
Post modified date GMT: 2020-07-11 08:26:24

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com