Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/trump-svar-pa-nya-aktioner-mot-venezuela/
Export date: Fri Dec 3 1:36:12 2021 / +0000 GMT

Trump svär på nya aktioner mot Venezuela
Trump lovar att ”något kommer att hända i Venezuela”

”Något kommer att hända med Venezuela. Det är allt jag kan säga just nu”, sade Trump i en intervju med Noticias Telemundo i fredags. Och han tillade att Washington ”kommer att vara djupt inblandat.”

Även om Trump uttryckte stöd för Juan Guaido så visade han oro över att oppositionsledaren ”verkar förlora en viss makt.”

Trump anslog en annan ton vid ett runda-bordsmöte i Miami, platsen för en av de största venezolanska grupperna i USA. Tillsammans med oppositionspersoner från Kuba och Venezuela skröt Trump om ”de historiska sanktioner” som han infört mot Venezuela och hävdade att han ”stod tillsammans med den rättmätige ledaren för Venezuela, Juan Guaido.”

Sedan 2017 har Trumpadministration infört allt hårdare sanktioner mot Venezuela. Något som experter beskrivit som ”ett kollektivt straff” som orsakat tiotusentals människors död.

Guaido utropade sig till ”interrimspresident” i januari 2019 och erkändes omedelbart av Washington och dess allierade under följande månader. Han har lett flera misslyckade försök att få bort Maduroregeringen från makten. Dessutom har Guaido avslöjats i flera korruptionsskandaler och hans ledarskap inom oppositionen ifrågasätts i ökande grad. Senast i samband med en misslyckad paramilitär attack i början på maj.

Trump har uttryckt tvivel om Guaido tidigare. I en intervju med Axios sa Trump att han ”inte nödvändigtvis stödde ”Guaidos självutnämning." Den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton hävdar i sin nyutkomna bok att Trump såg Guadio som ”svag”.

Florida är en nyckelstat i de kommande presidentvalet och Trumpadministrationen vill öka sin popularitet bland de stora [och i vissa fall inflytelserika och penningstarka] grupperna av kubaner och venezolaner i Miami.

Trump började resan med ett möte i Sydkommandots högkvarter (Southcom). Där tackade han officerarna för deras tjänster och hyllade en anti-knarkoperation nyligen i Karibiska Havet. Vita Huset startade en militär kraftansamling utanför Venezuelas kust i april. En av de största militära styrkor i regionen sedan USA:s invasion av Panama 1989.

Försvarsminister Mark Esper sade vid mötet att USA beslagtagit 120 ton kokain under tre månader till ett värde av 2 miljarder dollar. Nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O´Brien upprepade anklagelser om Venezuela som en ”knark-stat” som ”översvämmat USA med kokain i åratal.” [Trots att Colombia är den i särklass största producenten av kokain och USA den största konsumenten]. Uppgifter från USA:s egna myndigheter visar att kokain i huvudsak produceras i Colombia och framförallt når USA via Stilla Havet och Centralamerika.

Venezuelanalysis 200712

Trump visits SOUTHCOM  Warns ‘Something Will Happen' in Venezuela 1

Trump fjäskar för exilkubaner och den venezolanska oppositionen

Trump förför kubansk och venezolansk opposition med sin antisocialism. Han svär på att ”slåss för Venezuela" och vädjar till exilkubanerna.

Under sitt besök till Florida i fredags lovade Trump att inte göra kubanska och venezolanska dissidenter besvikna. De ber honom att intervenera för Kubas, Venezuelas och Nicaraguas frihet och hindra USA från att falla i socialismens händer, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

Enligt Miami Herald besökte Trump USA:s Sydkommando, Southcom, för en genomgång av resultaten i operationer mot narkotikahandel som genomförts i Karibiska Havet i mars. Det uppgivna målet sägs ha varit att hindra drogkarteller från att tjäna på krisen inom hälsovården på grund av Covid-19 och skära av finansiering till president Maduro i Venezuela. [USA:s egen knarkbekämpningsbyrå uppger att den överväldigande delen av narkotikan kommer via Stilla Havet och från USA-allierade Colombia.]

Medan Trump var i Florida deltog han i en gudstjänst i Doral Jesus Worship Center [i vilken terroristen som attackerade Kubas ambassad i Washington för ett par månader sedan hör hemma]. Det gjorde han för att möte exilvenezolaner och kubaner. De vill ha Trumps stöd för att ”bekämpa socialism” i Amerika. Under mötet anklagade den kubanska aktivisten Rosa Maria Paya Kubas regering för att ha dödat hennes far. [Som dog när en spansk högerpolitiker, med KDU-aren och svensken Aron Modig i passagerarsätet, i hög fart körde av vägen och rammade ett träd. Båda kubaner i baksätet dog. Spanien, som övervakade den efterföljande rättegången mot spanjoren, anklagad för vållande till de båda kubanernas död, hade inga invändningar mot rättsförfarandet.] Payá kräver att USA officiellt ska anklaga Kubas president Miguel Diaz-Canel, Raul Castro och andra myndighetspersoner för att ha dödat hennes far.

Trumps närvaro i Florida kommer inför presidentvalet i november. Trump försäkrade sin publik i Miami att hans administration hade frågan om Venezuela och Kuba ”i stort sett under kontroll”.

Cuba Central Team (USA) 200717

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN! 2


OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72
Links:
  1. https://venezuelanalysis.com/news/14939
  2. https://cuba-solidarity.org.uk/end-the-blockade/
Post date: 2020-07-18 21:23:34
Post date GMT: 2020-07-18 20:23:34

Post modified date: 2020-07-18 21:23:34
Post modified date GMT: 2020-07-18 20:23:34