This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 24 21:05:06 2024 / +0000 GMT

Ungdomar och dataspel främjar Kubas IT
Havana Rumble: ett gott omen för e-sporten på Kuba

Efter tre dagar - 1, 2 och 3 september - har Habana Rumble positionerat sig som en viktig e-sportfestival i landet.

På huvudkontoret för Mundo Virtual - ett inkluderande lokalt utvecklingsprojekt, beläget i El Castillito i Havanna - tävlades det i Super Smash Ultimate, Pokémon TCG, Street Fighter 6, Mortal Kombat, FIFA-23 och andra sidoaktiviteter som Speedrun, Arcades, Just Dance, Cosplays, försäljning och presentation av kubanska videospel.

Vid ett besök på festivalens högkvarter framhöll Rogelio Polanco Fuentes, medlem i Kommunistpartiets centralkommitté och chef för dess ideologiska avdelning, att evenemanget hålls vid en tidpunkt då Kuba stimulerar elektronisk sport.

I uttalanden till pressen påpekade han att avsikten är att uppmuntra ungdomar att delta i dessa sporter och i sin tur utveckla den kubanska videospelsindustrin som ett sätt att dessutom främja vår kultur och nationella identitet.

Han framhöll att den tillfälliga arbetsgruppen sedan några månader tillbaka bland annat samordnar de ekonomiska, juridiska, konstnärliga och kommunikativa åtgärderna i samband med e-sport.

Enligt Javier "ToXavieR" Vidal Hernández, ordförande för Agrupación de Deportes Electrónicos de Cuba (ADEC) [Kubas e-sportgrupp], är detta evenemang i kongressformat, där geek- och gamerkulturer möts, en dröm som går i uppfyllelse.

"Vi vet att vi kan göra bättre, men det är en startpunkt för att kunna upprepa evenemang av denna typ och till och med täcka andra provinser", sade han till tidningen Granma.

Omar Correa Madrigal, vice ordförande i Kubas IT-union (Unión de Informáticos de Cuba, UIC), påpekade för denna tidning att Habana Rumble för första gången kopplade samman ADEC med ett företag som är direkt relaterat till främjandet av videospel; en allians som han beskrev som bra, och som tillsammans med alla sponsorer har möjliggjort tillgång till teknik och nödvändig infrastruktur för tävlingarna.

Han betonade att Mundo Virtual är ett projekt som främjar e-sport i landet, en av de aspekter som är principer inom den tillfälliga arbetsgrupp som UIC, tillsammans med ADEC och Kubas  idrotttsinstitut INDER, ingår i.

Correa Madrigal framhöll samarbetet med kommunikationsministeriet och INDER eftersom Mundo Virtual är en av träningsplatserna för landets elektroniska idrottare, som kommer att tävla i nästa Panamerikanska mästerskap i e-sport i Santiago de Cuba.

Susana Antón, Granma 230907 / cv

Habana Rumble: un buen augurio para los deportes electrónicos en Cuba

 

Dataklubb

Joven Club: en strategisk allierad i Kubas digitalisering

Joven Club de Computación y Electrónica (JCCE) [Ungdomsklubb för data och elektronik] är en viktig institution för landets digitalisering, samtidigt som den fortsätter att uppfylla den vision som lades fram av Fidel Castro.

https://www.jovenclub.cu/

Detta projekt, sade Wilfredo González Vidal, förste vice kommunikationsminister, vid det centrala evenemanget för att markera institutionens 36-årsdag, förbättrar IT som verktyg för att diversifiera tjänster och öka relevant digitalt innehåll på Kuba, något som är nödvändigt för att bevara vår kultur och nationella identitet.

Han förklarade att man håller på att putsa på detaljerna för att göra Joven Club till en registreringsmyndighet för digitala signaturer, och att man ska stärka samarbetet med andra institutioner för spridning av digitala tjänster.

Maydelis Pupo Torres, biträdande direktör för JCCE, sade att målen inkluderar att få med Joven Club i arbetet för att exportera datatjänster och att stärka konceptet Joven Club som en enhet som möjliggör modern teknik i samhället.

Som en del av stödet till befolkningen i allt som har med IT att göra, har på bara 15 dagar sedan kampanjen inleddes mer än 38 000 personer fått hjälp, varav 4 069 pensionärer; mer än 10 000 applikationer har installerats, av vilka 90 procent är relaterade till e-handel; mer än 9 000 digitala förfaranden har genomförts; och mer än 3 000 ekonomiska aktörer har fått hjälp med att kunna ta betalt digitala och därmed sina egna bankärenden.

Yudí Mercedes Rodríguez Hernández, medlem i Kommunistpartiets centralkommitté och chef för dess tjänsteavdelning, Luis Antonio Torres Iríbar, partiets förste sekreterare i Havanna, och Yanet Hernández Pérez, huvudstadens guvernör, närvarade vid det viktiga firandet av ungdomsklubbarnas 36-årsjubileum.

Susana Antón, Granma 230908 / cv

Joven Club: un aliado estratégico en la digitalización de la sociedad cubana

 

 

 

 


Post date: 2023-09-10 07:20:58
Post date GMT: 2023-09-10 06:20:58
Post modified date: 2023-09-10 07:20:58
Post modified date GMT: 2023-09-10 06:20:58

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com