USA behåller Kuba på sin lögnaktiga lista

Kuba sörjer offren för terroristen Posada Carriles aktioner. Foto: Twitter/@alexiscuba202

USA behåller Kuba på sin lögnaktiga lista över länder som sponsrar terrorism

Den 28 februari förnyade USA Kubas status som ett land som sponsrar terrorism. Åtgärden är ensidig och Washington har tillämpat den eftersom man gör anspråk på att vara världspolis. Joe Bidens regering har kopierat och klistrat in ett administrativt beslut av den 12 januari 2021 som undertecknades av hans föregångare Donald Trump och som bygger på föråldrade bevis. Desinformation som till och med involverar ett tredje land: Colombia.

State Department med Antony Blinken i spetsen har alltså förlängt denna ordning som har funnits i 41 år, då Ronald Reagan beslutade att inkludera ön på en lista över nationer som USA kännetecknar som paria. I denna senaste version har Kuba fått sällskap av Nordkorea, Iran och Syrien.

Utlämningen som inte var
USAs anklagelse mot Kuba bygger på ett faktum som redan är preskriberat. Dessutom är det ett uttryck för dess vanliga missbruk av begreppet extraterritorialitet och har inget som helst rättsligt stöd. Den Fjärde domstolen för verkställighet av straff och säkerhetsåtgärder i Antioquia begärde under Iván Duques regering 2019 att två gerillaledare från Colombias Nationella befrielsearmé (ELN) skulle utlämnas. Gerillaledarna är Víctor Orlando Cubides, alias Pablo Tejada, och Israel Ramírez Pineda, alias Pablo Beltrán. Båda hade dömts till 40 års fängelse för ”brott i form av uppror, terrorism, flera mord och personskador”.

Båda befann sig på Kuba när Colombias nuvarande president Gustavo Petro återupptog fredsförhandlingarna med ELN och avslutade utlämningsbegäran till förmån för dialog. I ett statligt dokument anges att ”enligt resolution 177 från 2022 kommer arresteringsorder och utlämningsbegäran inte att verkställas, vilket skapar rättssäkerhet för medlemmarna i ELN-delegationen”. Denna ändring av Colombias ståndpunkt har helt ignorerats av USA.

Vita huset tog inte hänsyn till detta och utrikesdepartementet har på sin officiella webbplats offentliggjort att ”Kuba har avvisat Colombias begäran om utlämning av tio ELN-ledare som bor i Havanna, efter att gruppen fick skulden för bombningen 2019 av en polisskola i Bogotá, där 22 personer dödades och 87 andra skadades”.

Havanna har inte tagit emot någon begäran från den colombianska regeringen av en enkel anledning. Om en sådan begäran skulle finnas skulle den inte vara i kraft efter att Petro tillträdde den 7 augusti 2022. Eugenio Martínez Enríquez, generaldirektör för Latinamerika och Karibien vid Kubas utrikesministerium, förklarade: ”Hur kan USAs utrikesdepartement rapportera att Colombia har bett Kuba att utlämna tio ELN-medlemmar när Petro inte ens har begärt utlämning av fem av dem? De nämnda personerna befinner sig för närvarande i Mexiko för samtal med den colombianska regeringen.”

Bogotá-tidningen El Tiempo rapporterade den 2 oktober att beslutet att inte begära någon utlämning ”meddelades Interpol och andra nationella myndigheter i enlighet med principen om harmoniskt samarbete, och att även om uppskjutandet ursprungligen var tre månader, så står det i den justitieministeriets resolution att det kommer att gälla för den tidsperiod som regeringen bestämmer”.

USA har med stöd i ett beslut av Duque, som inte längre är i kraft, beslutat att förnya Trumps lista som stigmatiserar Kuba. Kubas vice utrikesminister Carlos Fernández de Cossío sade till den kubanska dagstidningen Granma att ”endast med ett stort mått av demagogi och skamlöshet kan USAs regering fortsätta att klassificera Kuba som en sponsor av terrorism, särskilt med tanke på den skadliga inverkan som detta förtal har på det kubanska folkets välbefinnande.

Obama tog bort Kuba från listan
Information från Havanna påminner om att ”Obama tog bort Kuba från listan och började normalisera förbindelserna. Trump lade till ytterligare 240 hårda sanktioner mot ön och omdefinierade landet som en statlig sponsor av terrorism den 11 januari 2021, bara dagar efter det fascistiska upproret på Capitol Hill”.

Nu fortsätter Biden på samma väg och är satsar på en aggressiv utrikespolitik som försämrar förhållandet mellan de två länderna, trots de löften om ett visst närmande som hade tillkännagivits i fråga om ön. Långt ifrån att återgå till Obamaadministrationens period av avspänning är USAs nuvarande president mycket mer lik Trump vad gäller Kuba. Demokratiska och republikanska regeringar har en och samma utrikespolitik, ibland mer krigisk när de förstnämnda sitter i Vita huset. Under demokraten John F. Kennedys mandatperiod ägde den Washingtonstödda legosoldatsinvasionen av Grisbukten rum.

Den kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina förmedlade vittnesmålet från det kubanska utrikesministeriets biträdande generaldirektör för USA, Johana Tablada: ”Detta är en beteckning som bygger på lögner och som misskrediterar och ifrågasätter USAs engagemang i kampen mot terrorismen.”

Kubas inrikesministerium har också påpekat att ”Kuba och dess folk har varit offer för USAs på varandra följande regeringars statsterrorism: sprängningen av ett flygplan mitt under flygning, invasion, biologisk krigföring och den mest flagranta kränkningen av de mänskliga rättigheterna – en blockad som försöker svälta befolkningen till döds”.

State Department motiverar sin politik med att det förutom det colombianska fallet anser att ”Kuba också är hemvist för ett antal US-amerikanska flyktingar som är eftersökta på grund av anklagelser om politiskt våld, av vilka många har bott på Kuba i årtionden”.

Den Washingtonbaserade människorättsorganisationen Wola – grundad av den katolska kyrkan i USA 1974, efter kuppen i Chile mot Salvador Allende – som har lång erfarenhet av Latinamerika och Karibien, anser att Kuba ”inte uppfyller den lagstadgade definitionen av en statlig sponsor av terrorism och dess beteende har inte förändrats i någon väsentlig grad sedan den underrättelseöversyn som president Obama beställde 2015 kom fram till att Kuba inte längre hörde hemma på denna lista. Beslutet att inkludera Kuba på listan tros ha fattats av tjänstemän i Trumps administration för att påverka relationerna mellan USA och Kuba i början av Bidens presidentskap.”

Gustavo Veiga, Página12/Público 230306 /cv

EEUU mantiene a Cuba en su polémica lista de países patrocinadores del terrorismo