Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/usa-botfaller-ytterligare-rederier-och-fartyg-for-handel-med-kuba/
Export date: Mon Apr 15 2:26:49 2024 / +0000 GMT

USA bötfäller ytterligare rederier och fartyg för handel med Kuba
USA straffar fler rederier och fartyg

I samband med Swedbanks penningtvätt i Baltikum och Ericsons mutor i Asien har USA:s roll som världspolis uppmärksammats. Precis som USA tagit sig rätten att bötfälla företag som de anklagar för korruption, så bötfäller de företag, banker, försäkringsbolag etc. som inte följer USA:s blockadlagar. EU har ingen blockad mot Kuba, men likväl vågar banker och företag inte ha förbindelser med Kuba. Risken är att de bötfälls. Har de tillgångar eller handlar med dollar kan USA bötfälla dem. Har de verksamhet i USA kan USA bötfälla dem. Har de genomfört transaktioner som passerat finansinstitut i USA, eller filialer till dessa i andra länder kan USA bötfälla dem. 

Nu stryper USA Venezuelas export och Kubas import av bränsle. Allt för att få "framkalla svält och desperation" (citat ur USA:s styrdokument) och få länderna att kollapsa. Detta är givetvis brott mot internationell rätt, mot FN-stadgan, mot den fria sjöfarten och mot USA:s egna lagar.

Anslut dig till Svensk-Kubanska Föreningen och vår kampanj mot den grymma blockaden! Läs mer på hemsidan. 

I tisdags tillkännagav USA:s Finansministeriums byrå för kontroll av utländska tillgångar, OFAC, att det bötfäller fyra fartyg (Carlota C, Sandino, Petion, and Giralt) och fyra företag (Caroil Transport Marine Ltd., Trocana World Inc, Trovase Development Corp, and Bluelane Overseas SA) för att de sägs vara inblandade i oljetransporter mellan Venezuela och Kuba.

OFAC tog också bort flera rederier från sin svarta lista eftersom dessa gett med sig och anpassat sig efter USA:s krav. De transporterar inte längre olja till Kuba.

Venezuelas statliga oljebolag PDVSA svarade på onsdag med att det planerar att öka transporten av råolja till Kuba, rapporterar Reuters. Ökningen syftar till att minska Kubas nuvarande bränslebrist. PDVSA har nio fartyg till detta, av vilka två avgår från venezolansk hamn i veckan.

Cuba Central Team 190927
Post date: 2019-10-03 14:41:23
Post date GMT: 2019-10-03 13:41:23

Post modified date: 2019-10-03 14:41:23
Post modified date GMT: 2019-10-03 13:41:23