This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 24 22:08:00 2024 / +0000 GMT

USA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador
USA försöker hindra vänsterns valseger i Ecuador

Inför presidentvalet 7 februari i Ecuador, leder vänsterns Arauz i opinionsmätningarna. Nu görs nya försök att hindra honom att ställa upp och eliminera honom från det politiska livet.

En talesperson för valmyndigheten CNE, Luis Verdesoto Custode, anmälde till valdomstolen vänsterns kandidater Andrés Arauz och Carlos Rabascall i partiet UNES, för påstådda prov i syfte att upptäcka smittade av Corona.

Enligt pressrapporter ska proven ha tagits i UNES lokaler i Tulcán och Quito. Enligt Verdesoto är detta ett allvarligt brott från UNES och dess kandidater. Han hävdar att proverna bryter mot artikel 204 i ”Demokratilagen” att ”donationer, gåvor eller presenter får inte lämnas till medborgarna med undantag av reglerad reklam.”

Anmälan görs också mot UNES´ advokat Santiago Díaz Asque och kampanjchefen Diana Liceth Cruz Murillo.

Verdesoto kräver att valdomstolen utfärdar böter på 20 basbelopp, ca 8 000 dollar, avsätter Díaz och Cruz, samt upphäver de politiska rättigheterna för president- och vicepresidentkandidaterna från UNES.

Den politiska alliansen bakom UNES fördömer anmälan som en del i högerns kampanj att försöka hindra den så gott som säkra segern för Arauz-Abascal.

Under de senaste dagarna har de ledande personerna i UNES, inklusive förre presidenten Rafael Correa, hävdat att högern desperat försöker smutskasta vänsteralliansen, som leder i opinionsundersökningar. Högern har försökt koppla UNES till ELN-gerillan i Colombia och anklagar det för att ha genomfört olagliga aktioner.

USA-administrationen sitter inte med armarna i kors. Med alla tillgängliga medel försöker de hindra en progressiv regering, även om det innebär att skydda korrupta makthavare som den nuvarande presidenten Lenin Moreno. Wikileaks har avslöjat att denne förskingrat miljontals dollar som tillfallit familjemedlemmar och placerats i skatteparadis.

Inför valet 7 februari arbetar Washington intensivt med att behålla kontrollen, vilket bara kan göras om högerns kandidat, bankmannen och företagaren Guillermo Lasso vinner. Det är tredje gången kapitalisten Lasso ställer upp. Genom mediemanipulation, finansiering och politiskt stöd försöker Washington främja Lasso och den ecuadorianska högern.

Trots det pekar de senaste opinionsundersökningarna på att medborgarna tar avstånd från USA:s planer att definitivt förvandla Ecuador till en lydig koloni, vilket Lenin Moreno satt klorna i. En Lenin Moreno som tillät arresteringen av Julian Assange i London för att tillfredsställa herrarna i Washington för att denne avslöjat olagligheter och brott som USA begått.

USA:s olika organ, också under denna övergång mellan olika administrationer, har intensifierat sin inblandning och destabilisering i Ecuador. Bland annat använder Washington sociala medier i massomfattning mot vänstern, såväl på Facebook som Twitter. Likaså utövas påtryckningar på Valrådet för att valet ska gå till en andra valomgång. Något som är långt ifrån vad opinionsundersökningarna indikerar. Dessa pekar på seger i första omgången för Arauz-Rabascall. Trots det upprepar regeringen ständigt att det kommer att bli en andra omgång. Det har väckt farhågor om att högern planerar valfusk när 13 miljoner ecuadorianer ska rösta 7 februari. Då ska också 137 ledamöter till enkammarriksdagen väljas. Allt i ett läge där det finns 16 presidentkandidater, många väljare inte bestämt sig och en regering som har stöd av endast 10 procent av befolkningen.

Det som står på spel i Ecuador är möjligheten att återgå till en rättsstat, till en självständig nation. Alternativet är att fortsätta att vara underlydande under Washington också de kommande åren.

Telesur 210128, 210130 (nedkortat)

Fórmula UNES enfrenta nuevos intentos de exclusión electoral en Ecuador

Elecciones en Ecuador: Washington y su presencia siempre amenazante

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Sista chansen att nominera till Nobels Fredspris. Nomineringstiden går ut imorgon, 1 februari!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 

 


Post date: 2021-01-31 09:18:23
Post date GMT: 2021-01-31 08:18:23
Post modified date: 2021-01-31 09:18:23
Post modified date GMT: 2021-01-31 08:18:23

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com