Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/usa-och-alla-dess-listor-klargorande-om-kuba-som-sponsor-av-terrorism/
Export date: Wed Jul 17 20:27:45 2024 / +0000 GMT

USA och alla dess listor. Klargörande om Kuba som "sponsor av terrorism"
USA och alla dess listor. Klargörande om Kuba som "sponsor av terrorism"

USA har tagit sig rätten att ensidigt, utan internationellt erkännande eller stöd, upprätta godtyckliga listor över det mesta. Här finns listor över pressfrihet, religionsfrihet, demokrati osv. En lista är över länder som "inte samarbetar fullt ut med USA mot terrorism". En annan är över "stater som sponsrar terrorism". På alla dessa listor sätter USA upp länder som det ogillar. Aldrig länder som till exempel folkmördarstaten Israel. Eller, Gud förbjude, ser det sin egen terrorism och ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter.

Häromdagen offentliggjordes en ny lista över länder som "inte samarbetar fullt ut med USA mot terrorism". Nu var plötsligt Kuba borta från denna lista. Någon förklaring gavs inte.

Vi i Svensk-Kubanska Föreningen, och många med oss, trodde att USA strukit Kuba från listan över "länder som sponsrar terrorism". Vi publicerade detta den 16 maj, https://svensk-kubanska.se/usa-intygar-att-man-ljuger-om-kuba-men-vagrar-agera-darefter/. Och konstaterade att de drastiska sanktioner, som inkluderandet på listan innebär, inte hävdes.

Läget är alltså att USA av någon anledning strukit Kuba från en lista, men håller det kvar på den lista som automatiskt medför att Kuba utestängs från den internationella bankvärlden, samt en lång rad andra sanktioner som vi ofta skrivit om på vår hemsida. Biden har alltså inte upphävt Kubas inkludering på denna lista.

Det var Trump, som under sin sista vecka i Vita Huset, plötsligt satte upp Kuba på listan. Och Biden har, trots löften om motsatsen, inte gjort något åt denna grova orättvisa som orsakar stora lidanden för det kubanska folket.  

Kuba samarbetar med såväl USA som alla andra länder i kampen mot terrorism. 

Kuba är lögnaktigt uppsatt på USA:s lista över länder som sägs sponsra terrorism. Kuba stöder inte terrorism, Kuba bekämpar det. Kuba är självt ett offer för upprepade terroraktioner, nästan alltid med utgångspunkt från just USA.

Svensk-Kubanska Föreningen, liksom mängder med regeringar, organisationer och sociala rörelser kräver att USA tar bort Kuba från sin föraktliga och falska list över länder som USA påstår sponsrar terrorism.

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag! 
Post date: 2024-05-19 17:02:00
Post date GMT: 2024-05-19 16:02:00

Post modified date: 2024-05-19 17:02:00
Post modified date GMT: 2024-05-19 16:02:00