This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 5:58:42 2024 / +0000 GMT

USA och de mänskliga rättigheterna på Kuba
USA och de mänskliga rättigheterna på Kuba

USA-regeringens satsning på att störta Kubas regering är till dess egen vanära bedrägligare för varje dag som går. Man slösar miljoner på att tortera ett land och beröva hela dess befolkning deras försörjning. Man finansierar sedan generöst alla möjliga projekt, plattformar och personer som kan bidra till att ge en demoniserad och förvrängd bild av Kuba och försöka påtvinga världen denna falska bild av ön.

Men trots otrolig dubbelmoral kan USA inte dölja sanningen bakom de omänskliga och skamliga åtgärder som den dagligen vidtar mot Kuba och alla legitima inkomstkällor för ett helt land– mot dess befolkning, dess hälsovårdssystem, dess läkare och ädla program. Något som USA beskriver som slavhandel. 

Än en gång har USAs regering, med "anständighet", "konsekvens" och ädla syften som kännetecknar den, pekat ut Kuba i sin desinformation om mänskliga rättigheter, en fråga som den använder som ytterligare ett instrument för att försöka rättfärdiga något som inte har något som helst berättigande. En misslyckad, dekadent och omänsklig politik ur alla synvinklar, ett hav av tvångsåtgärder som på ett flagrant sätt bryter mot internationell rätt och vårt lands och hela den kubanska befolkningens grundläggande mänskliga rättigheter.

Det finns inte en enda kubansk familj som under 2021 inte själv drabbats eller förlorat en nära anhörig eller blivit sjuk för att man i tid inte fått tillgång till nödvändiga mediciner. Detta beror på det skamliga införandet av Kuba på listan över länder som påstås stödja terrorism, Trumps och Bidens intensifierade blockad och den skamliga förföljelsen av alla kubanska transaktioner, inklusive sådana som rör råvaror för att producera läkemedel som vi aldrig tidigare har saknat.

Vilka mänskliga rättigheter talar USA:s State departement om, som i en ytterst grym handling föredrog att spela valpolitik och skärpa åtgärderna mot Kuba, vid en tidpunkt då behoven var som störst?

Sanningen är att denna desinformationsoperation mot Kuba, som leds och finansieras av USAs regering, inte handlar om någon verklig oro över vad som händer eller inte händer i världen, inte heller i vårt angripna land. De mänskliga rättigheterna är inte är perfekta här men de överträffar med råge situationen i andra länder och de överträffar också den brist på mänskliga rättigheter som miljontals människor i USA lider under.

Det finns  inga tvångsåtgärder eller fördömanden från USA-­tjänstemän angående länder som får militärt och polisiärt stöd från USA, ett privilegium som översätts i den senaste tekniken för att förtrycka dessa länders befolkningar, för att beröva studenter i Sydamerika synen eller för att ta livet av hundratals aktivister och journalister. Förenta staterna, som har lett praktiskt taget alla invasioner vi har upplevt under våra inte så unga liv, stöder också med betydande budgetar stater som angriper andra suveräna stater i strid med FNs resolutioner, och fortsätter att finansiera och stödja verksamhet som innebär övergrepp och förtryck. Det är något som är obefintligt i Kuba.

Vårt lilla land har uppnått mycket när det gäller mänskliga rättigheter för alla; mycket mer skulle kunna uppnås och vi arbetar hårt för detta på alla nivåer, men man måste vara blind för att inte se att det är Förenta staternas politik, dess skadliga blockad som upprätthållits under så lång tid och dess önskan att dominera Kuba, som är det största hindret för vårt land att förverkliga sina drömmar om fullständig social rättvisa, utveckling till sin verkliga kapacitet och demokrati.

Men vi kommer att arbeta vidare, vi vet att vi kan hitta nya krafter och nya och bättre sätt att gå framåt. Vi har kommit över det värsta och det finns outtömliga reserver för omvandling, kreativitet och anständighet i vårt land för att stå emot förövarnas planer. Jag vet inte vad de tänker när de fördubblar sin satsning på regimskifte eller, som vi ser i migrationspolitiken, genom att utnyttja tusentals kubaners behov och önskemål om ett bättre liv, även om det inte är på Kuba, i hopp om att tvinga dem att attackera det land som fostrade dem, gav dem gratis hälsovård och utbildning. Det kommer de inte att göra, men många fler kommer att lämna landet på grund av denna politik som är besatt av att spendera pengar för att få ett grannland att kollapsa. Det är samma regering som i Centralamerika talar om att investera för att förbättra befolkningens levnadsvillkor och därmed minska behovet att emigrera. På Kuba gör USA tvärtom. I dag är även våra grannar, släktingar eller vänner gisslan för samma omänskliga politik. Låt oss hoppas att förnuftet hos dem i Förenta staterna som känner Kuba bättre kommer att segra.

Jag är en av de många som kommer att stanna på Kuba. Vi är ett folk som valt och med allas hjälp kommer att välja att satsa på ett bättre liv för alla. En av de 86 procent som för inte så länge sedan röstade för vår socialistiska grundlag.

Johana Tablada

La Pupila insomne 220412

https://lapupilainsomne.wordpress.com/2022/04/12/estados-unidos-y-los-derechos-humanos-en-cuba-por-johana-tablada/

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2022-04-14 09:19:10
Post date GMT: 2022-04-14 08:19:10
Post modified date: 2022-04-14 09:19:10
Post modified date GMT: 2022-04-14 08:19:10

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com