Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/usa-pressar-lydstater-att-infora-sanktioner-mot-venezuela/
Export date: Tue Apr 23 15:21:26 2024 / +0000 GMT

USA pressar lydstater att införa sanktioner mot Venezuela
USA välkomnar Panamas sanktioner mot Venezuela som ett "energiskt försvar av demokratin och mänskliga rättigheter" sa Heather Nauert, talesperson vid USA:s utrikesdepartement. Panama införde den 27 mars sanktioner mot 55 venezolaner och 16 institutioner/bolag. Nauert uppmanade även andra latinamerikanska länder att följa Panamas exempel för att göra den ekonomiska och finansiella blockaden mot Venezuela effektiv för att störta Maduro.

USA agerar nu helt öppet för att öka den internationella blockaden mot Venezuela. EU, med aktivt stöd från Sverige, var först efter USA att införa sanktioner. USA pressar Latinamerika för att fler ska blockera Venezuela finansiellt. Även Kanada och Schweiz har infört sanktioner. Till hjälp finns ledarna för den radikala högeroppositionen som reser runt i Latinamerika och världen med budskapet att en isolering av landet är den enda möjligheten att störta nuvarande regering.

Högeroppositionens egen oförmåga att vinna val eller störta Maduro har flyttat USA:s fokus från det interna kortet till den internationella finansiella och ekonomiska blockaden med syfte att kväva landets ekonomi och få tillstånd en "humanitär" kris följd av "humanitär" intervention.

Den internationella blockaden innebär att Venezuela har svårt att sälja olja på den internationella marknaden, att banktransaktioner blockeras, att det därmed blir svårt att köpa både mediciner och mat utomlands. Som exempel avvisades i början av året 23 finansiella transaktioner på 39 miljoner dollar som var avsedda för att betala mediciner och mat. På grund av den finansiella blockaden kan inte Venezuela omförhandla sin utlandsskuld eller omorganisera obligationsmarknaden. Man försöker alltså att strypa Venezuela ekonomiskt. Sedan pekar man finger och klagar på att det är kris och fattigdom i landet.

Nordic Vene 180407
Post date: 2018-04-08 20:23:39
Post date GMT: 2018-04-08 19:23:39

Post modified date: 2018-04-08 20:23:39
Post modified date GMT: 2018-04-08 19:23:39