Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/usa-vill-aterkolonisera-latinamerika-bolivia-i-skottlinjen/
Export date: Wed Jul 24 20:49:00 2024 / +0000 GMT

USA vill återkolonisera Latinamerika – Bolivia i skottlinjen
USA vill återkolonisera Latinamerika – Bolivia i skottlinjen

Läckt information från den amerikanska ambassaden i Bolivia, sammanställd och analyserad av Centrum för multidisciplinära geopolitiska studier (CEGM), avslöjar en ny amerikansk plan för att återkolonisera Latinamerika. Denna plan, som kallas "Simon Bolivar", syftar till att förhindra att regionen stärks ekonomiskt genom handel med asiatiska makter som Kina och Indien.

Världen genomgår för närvarande en övergång från en unipolär värld som styrs av Förenta staterna till en multipolär värld med olika utvecklingspoler. I detta sammanhang är den största faran för USA:s hegemoni BRICS-alliansen, som består av: Kina, Indien, Brasilien, Ryssland, Sydafrika, Iran, Egypten, Etiopien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Därför är det bråttom att återta det "förlorade territoriet".

Enligt ekonomiska prognoser kommer Kina och Indien år 2050 att inta de två första platserna som världsmakter och förskjuta USA till tredje plats. Rädslan för att detta ska bli verklighet har enligt CEGM fått USA att inleda en rad "åtgärder" för att se till att landet behåller sin plats som världsmakt. Dessa är några av de mest uppenbara:

Stävja utvecklingen av BRICS-länderna genom olika åtgärder: Att driva på kriget i Ukraina mellan Ryssland och NATO, att stödja Israels invasion av Palestina för att ta över de kinesiska handelsvägarna i Medelhavet, "Sidenvägen", och att politiskt splittra Latinamerika.

På makronivå är syftet med den så kallade "Simon Bolivar"-planen att förhindra att Latinamerika blir ekonomiskt starkare genom handel med två asiatiska jättar: Kina och Indien.

Nästa steg, som redan är i gång, är att isolera länder som inte stöder USA, nämligen Colombia, Bolivia och Venezuela. Detta genom att gynna oppositionen och förstärka tvister mellan länderna, i samarbete med tre bastioner för USA:s stöd: Peru, Ecuador och Argentina.

När det gäller Bolivia är strategin inriktad på landets naturresurser och tillsättandet av en servil högerregering, vilket är anledningen till att Förenta staterna prioriterar att bryta upp nuvarande socialistiska regeringspartiet MAS-IPSP och försöka få partiet att försvinna från den politiska scenen. För att se till att högern kommer till makten 2025 stöder man inte bara brytningen inom MAS-IPSP, utan man försöker också bygga upp en outsiderkandidat som ännu inte syns i opinionsundersökningarna och som skulle vara ett alternativ för högern och den stora massan av väljare som inte har bestämt sig.

När det gäller naturtillgångar är målet att ta över världens största litiumreserv, dra nytta av och underblåsa tillväxten av den politiska krisen, vilket skulle leda till en ekonomisk kris som skulle förstärkas på grund av att Bolivia skulle hindras från att få krediter. Och det är inte bara litium som är eftertraktat, utan även järn, uran och sällsynta jordartsmetaller. En regimförändring är inte omöjlig, eftersom Bolivia är omgivet av amerikanska militärbaser. De närmaste ligger på gränsen mellan Tarija och Argentina, där US Southern Command finns.

Den som driver hela denna plan i Bolivia är Debra Hevia, USA:s nya chargé d'affaires, en teknokrat som redan har påbörjat ledarskapsutbildningsprogram för utvalda tänkbara bolivianska kuppmakare och träffat politiker från olika partier och organisationer i hela landet. De organisationer som finansierar planen är: National Endowment for Democracy (NED), Institute for International Relations, USA:s så kallade knarkbekämpningsorgan DEA, Fundación Libertad y Democracia, som leds av Tuto Quiroga i Santa Cruz, Ríos de Pie Foundation, Fundación Construir, Comunidad Ciudadana, Alianza Informativa Latinoamericana, Military Church Support Group - Centurian Project (Fort Bragg) och  [fascisterna i ] Unión Juvenil Cruceñista, som stöds av Zvonko Matkovic.

Bland de politiker som deltagit i dessa aktioner finns borgmästarna Manfred Reyes Villa och Jhonny Fernández samt de tidigare presidenterna Carlos Mesa och Jorge Quiroga. Inom nationalförsamlingen påstås Luisa Nayar och Andrea Barrientos vara inblandade, och externt affärsmannen Samuel Doria Medina, som varit presidentkandidat vid mer än ett tillfälle.

Många av de händelser som beskrivs i denna plan äger rum just nu.

Cubadebate 240420 (ZT)

EE. UU. planea recolonizar América Latina 1För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!
Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/noticias/2024/04/20/ee-uu -planea-recolonizar-america-latina/
Post date: 2024-04-24 08:07:42
Post date GMT: 2024-04-24 07:07:42

Post modified date: 2024-04-24 08:07:42
Post modified date GMT: 2024-04-24 07:07:42