This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 2:39:58 2024 / +0000 GMT

USA:s hemliga plan för att besegra Kuba
USA:s hemliga plan för att besegra Kuba

Sedan 1959 har USA försökt att återfå kontrollen över Kuba, med alla medel. Nu har hemligstämpeln lyfts över hur USA tänkte sig en total kontroll över ön i samband med missilkrisen 1962. Viktiga kunskaper och insikter för nutiden. 

Budskapet var tydligt: USA:s militär kontrollerar Kuba. Lyd eller ta konsekvenserna.

Här talas inte om att bygga nationen eller demokrati. Planerna för USA:s övertagande av makten i Kuba 1962 har kommit ut.

Det här är vad kubanerna skulle få höra om USA hade invaderat i samband med missilkrisen 1962: ”Motstånd mot USA:s väpnade styrkor kommer att kraftfullt utrotas. Allvarliga brott mot detta kommer att hanteras hårt”, står det i proklamationen som skulle sänts till kubanerna, enligt dokument som inte längre hemligstämplas och som begärts ut av National Security Archive group.

Proklamation 1 säger: ”Till det kubanska folket: Då de aggressiva och illegala aktionerna från Castroregimen mot mänskligheten har brutit mot internationell lag och de fundamentala principerna för frihet och nationernas oberoende; då USA för att uppfylla sina plikter och skydda sig självt och andra fria nationer i världen mot hoten från dessa aggressiva aktioner från Castroregimen har det krävt att det gått in i en väpnad konflikt med Castroregimen; då USA:s folk aldrig förlorat sina känslor av varm vänskap mot det kubanska folket under Castrodiktaturen och då USA:s väpnade styrkor kommer att skydda det kubanska folket i fredligt utövande av deras legitima strävande så långt som krigets krav tillåter…”

Under det sammetslena ”vi kommer i fred”-språket fanns järnnäven av en verklig militär ockupation. Kubanerna skulle beordras att lyda alla direktiv från USA-trupperna eller ställas inför militärdomstol. ”Motstånd mot USA:s väpnade styrkor kommer att resolut utrotas. Allvarliga överträdelser kommer att hanteras hårt.”

Kubanska skolor och domstolar skulle stängas tills vidare. Däremot skulle statstjänstemän vara kvar på sina poster.

”När den aggressiva Castroregimen fullständigt krossats och åtgärder vidtagits för att erbjuda en demokratisk regering som är mottaglig för det kubanska folkets behov och önskningar, kommer USA:s väpnade styrkor att lämna och den traditionella vänskapen mellan USA och Kubas regering återupptas”, slutar proklamationen snirkligt.

Ord som ”vänskap” och ”demokrati” skulle kanske ha låtit ihåligt för kubaner som skulle krypa ur ruinerna av sina hus. Det särskilt då Kuba tekniskt sett inte begått någon krigshandling mot USA. Däremot hade USA begått en krigshandling 1961 mot Kuba vid invasionen av Grisbukten.

En invaderande armé måste förstås inta ett territorium innan den kan ge ut proklamationer. Operation Ortsac (Castro baklänges), den planerade invasionen av Kuba, krävde amfibie- och flyglandsättningar av första och andra marinkåren och 82:a och 101 flygburna divisionerna.

Det visade sig att USA grovt underskattade svårigheterna av att invadera Kuba. De trodde att det fanns tiotusentals sovjetiska trupper i landet. Det verkliga antalet var fyrtiotretusen med ytterligare 270 000 kubanska trupper och milis.

Mer olycksbådande är att det inte var förrän 1992 som USA fick reda på vad som väntade en invasionsstyrka. ”Sovjetiska tjänstemän avslöjade att de hade skickat kortdistanskärnvapen som de sovjetiska officerarna hade rätt att använda i händelse av en invasion från USA”, enligt New York Times. Det fanns nio kortdistansmissiler med sex till tolv kärnvapenspetsar. De hade inte räckvidd för att nå USA:s fastland, men de kunde ha förintat en angreppsstyrka.

Lika olycksbådande är att sovjetiska tjänstemän senare medgav att de inte övervägt hur USA – som kände sig provocerat av kärnvapen bara 150km från Florida – skulle ha svarat ifall kärnvapen använts mot dess invasionsstyrkor.

Det är ingen tvekan om att USA skulle kunna ha besegrat Kuba 1962. Om det hade varit något kvar av Kuba – eller USA, eller Ryssland – annat än radioaktiva spillror är en annan sak.

Michael Peck, The National Interest 210527

Secret's Out: Here's the U.S. Military's 1962 Plan To Conquer Cuba

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 

 


Post date: 2021-06-10 16:18:48
Post date GMT: 2021-06-10 15:18:48
Post modified date: 2021-06-10 16:18:48
Post modified date GMT: 2021-06-10 15:18:48

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com