Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/usas-representant-lamnar-presidentinstallation-i-vredesmod/
Export date: Mon Apr 15 2:38:06 2024 / +0000 GMT

USA:s representant lämnar presidentinstallation i vredesmod


USA:s representant lämnar presidentinstallation i vredesmod

Chefen för USA:s representation vid installationen av Argentinas nyvalde president Alberto Fernández, Mauricio Claver-Carone, lämnade hastigt och ursinnigt lokalen innan ceremonin ägt rum i Buenos Aires. Han drabbades av akut ilska när han fick veta att Venezuelas vicepresident Jorge Rodriguez och Ecuadors tidigare vänsterpresident Rafael Correa var inbjudna till presidentinstallationen. Det var för mycket för imperiets krav på maktfullkomlighet och att styra och ställa efter eget sinne.

Claver-Carone är chef för Västra Halvklotets angelägenheter i USA:s säkerhetsråd och han kunde inte uthärda tills ceremonin var över. Dessutom ställde han in sitt planerade möte med Fernández och Argentinas nye utrikesminister. Claver-Carone försvarade sitt olämpliga uppträdande med att: ”Tyvärr, på grund av några inbjudningar och överraskningar som mötte oss när vi kom, beslutade jag mig för att inte närvara och jag åker tidigt. Jag kommer inte att ha de arbetsmöten som var planerade tills imorgon”, sade yankeediplomaten till tidningen Clarín innan han pep iväg.

Carone påpekade att han meddelat sin och Trumps avsmak till den nye ansvarige för Argentinas strategiska frågor, Gustavo Béliz.

Kejsarens representant kunde inte tillåta dylika utmaningar mot makten. Det var illa nog att han fick resa tusentals kilometer för att hedra presidenten och vicepresidenten som överlägset vann över Washingtons kandidat.

Även om han inte sa det officiellt – det hade varit förödmjukande – var det ännu en örfil till Carone att Kubas president Miguel Diaz-Canel inte bara var närvarande, utan fick mycket positiv uppmärksamhet. Många referenser gjordes till Fidels historiska besök i Argentina 2003.

Carone, av kubanskt ursprung, är en av upphovsmakarna till den skur av antikubanska åtgärder som Trumpadministrationen vidtagit sedan 2017. Hans besinningslösa hat mot den kubanska revolutionen driver honom till att ösa sin ilska över Kubas folk.

Carone: ”vi har de bästa intentioner för att skapa en produktiv relation för att hjälpa Argentina att gå framåt för att han (Fernández) ska lyckas. Men dessa handlingar bidrar inte på något sätt till Argentinas bästa”, förklarade imperiets utsände förargat och hotfullt. ”Jorge Rodriguez och Maduro har inget gott med sig till Argentina. Evo Morales har inget gott med sig till Argentina. Rafael Correa har inget gott med sig till Argentina. Det är tvärtom. De skadar Argentina. De tar uppmärksamheten från det som borde vara Argentinas prioritet, landets välstånd och om hur de kan arbeta bilateralt med oss och andra allierade.”

Carone har varit USA:s representant i den ökända Internationella Valutafonden, IMF, och erbjudit sina tjänster för att blidka relationen mellan IMF och president Fernández. ”Men jag anser att han måste inse att vi antingen fokuserar på vår bilaterala relation, att hjälpa länder blomstra, att främja demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk tillväxt eller att vi tillåter alla dessa andra och tredje klassens diktaturer att fortsätta att hota och kidnappa Latinamerika och dess politik.”

För Twitterpresidenten Trump är det inte läge för ceremonier. Antingen är man med honom eller mot honom. Carone är en god reflektion på vad som är gångbart i imperiet. Det rapporteras att man i morse åter såg honom röd av ilska, med sammanpressade käkar, när planet med Evo Morales landade i Argentina där han fått politisk asyl. Visst finns det mjukryggade regeringar i regionen. Men det finns också de som står för värdighet och oberoende.

Cubadebate 191213

Carone el furioso o la ira imperial 1

 
Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/opinion/2019/12/13/carone -el-furioso-o-la-ira-imperial/?fbclid=IwAR2FSs5YU8 PB_sbx2vFzyH2bF2N-37bFsV5UGDGl2TmpQsSuKBabomw4mes# .XfUDIW5FxPZ
Post date: 2019-12-15 17:49:13
Post date GMT: 2019-12-15 16:49:13

Post modified date: 2019-12-15 17:49:13
Post modified date GMT: 2019-12-15 16:49:13