Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/vad-beror-krisen-i-kuba-pa/
Export date: Wed Jul 24 21:33:00 2024 / +0000 GMT

Vad beror krisen i Kuba på?


Krisen i Kuba

Svält och brist på livsmedel, frånvaro av vissa mediciner, långa köer. I pandemitider upplever Kuba, liksom andra länder i sin omgivning, en hård ekonomisk situation. Men Kubas skiljer sig på ett avgörande sätt från de flesta andra: USA:s regering har under de senaste två åren infört drygt 80 nya sanktioner mot ön med syftet att utnyttja missnöje och framkalla ett uppror.

Varendaste brist, en incident i en kö, kritik av ett uttalande från en minister eller en sångartist…det som ifall det hänt i andra länder skulle stannat vid att vara en anekdot och inte rapporteras vidare, blir i media, ifall det gäller Kuba, en nyhet att skriva om.

Först tas ”icke-händelsen” upp i alla de digitala medierna som den kubanska kontrarevolutionen behärskar, finansierad med mer pengar än någonsin från USA. Och Google hjälper till: De kubafientliga nyheterna prioriteras av sökjätten och hamnar överst. Påstådda nyheter från dessa propagandakanaler, som sedan går via tidningarna i Miami för att slutligen plockas upp av internationella medier och bli uppslagna nyheter.

”Pandemin förvärrar Kubas ekonomiska situation”, rubricerade New York Times en lång artikel. I denna erkändes att Kuba ”snabbt fick kontroll över coronaviruset” och att landet ”har ett av de lägsta dödstalen i världen.” Men vet ni varför? Jo, för att Kuba är, får vi läsa, ”en polisstat med ett starkt offentligt hälsovårdssystem.” Och det är klart, då kan vem som helst rädda livet på folk!

NYT erkänner visserligen att den kubanska ekonomin ”påverkats av USA:s sanktioner”. Men framförallt beror problemen på ”den dåliga hanteringen från regeringen.” Samma sak säger spanska nyhetsbyrån EFE som pekar på att orsaken till krisen är ”långsamheten i att tillämpa reformer som skulle mildra det centraliserade systemets ineffektivitet.”

Lösningen – kan vi läsa i EFE:s nyheter, upprepade av medier som Clarin och La Vanguardia – är ekonomiska reformer som stimulerar den privata sektorn” för att ”få fart på ekonomin” och ”för att Kuba ska fungera.”

Då är den stora frågan: Om USA:s blockad minskar Kubas inkomster genom att strypa turismen, hindrar Kubas export, blockerar landets transaktioner, stoppar införsel av bränsle, förbjuder krediter, saboterar landets avtal med andra länder och förföljer och försöker hindra varenda utländsk investering; är det möjligt att tillväxt av den privata sektorn skulle vara den magiska trollstav som skulle ”få fart på ekonomin”?

Analytiker från väldigt olika håll är överens om att Kubas ekonomiska problem har fyra orsaker: pandemin, som dels minskat inkomsterna från turismen till ingenting, dels minskat penningöverföringarna från släktingar i utlandet; blockaden och USA:s sanktioner; den svåra situationen för Kubas viktigaste strategiska partner Venezuela; och slutligen misstag i ekonomin som behöver förändringar och modernisering.

Men bolagsmedierna, som pratar om sin mångfald (som inte existerar), framhåller som enda orsak den sista anledningen: ”den centrala planeringen…som inte styrs av marknaden” och är ”en modell som misslyckats så mycket i hela världen” är den enstämmiga och samfällda domen från de stora medierna.

23 september tillkännagav Trump sitt femtonde paket av sanktioner:  de få personer som lyckas få tillstånd att resa till Kuba får inte bo på hotell eller köpa kubanska statliga produkter. Det betyder ännu mindre inkomster för staten och för den nationella ekonomin. Det i ett land som upprätthåller gratis utbildning, hälsovård och en baskorg av livsmedel till starkt subventionerade priser, liksom bostad.

Men alla problem, glöm inte det, beror på ”regeringens usla hantering” av en ”misslyckad modell”.

Cubainformacion 200928 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Sector privado: la varita mágica para Cuba 1

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!


Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20200928 /88010/88010-sector-privado-la-varita-magica-para- cuba
Post date: 2020-10-02 15:36:50
Post date GMT: 2020-10-02 14:36:50

Post modified date: 2020-10-02 15:47:18
Post modified date GMT: 2020-10-02 14:47:18