Vägen till Baracoa, ny fotobok av Linda Lundgren

Lördag 20 juli är det boksläpp för Vägen till Baracoa, av Linda Lundgren på Bokförlaget Hildur.

Med havet på den ena sidan och med de palmklädda bergen på den andra – där i den tropiska zonen ligger Baracoa, den första staden som grundades på Kuba.
Platsen har en skönhet som väcker nyfikenhet och intresse. Den har en dragningskraft som gör att man alltid vill återvända.
På trädstammar och blad kan man ibland få se den fridlysta polymitasnäckan. Nära mangroveträden, i sankmarken bredvid floden Miels utlopp i havet, lever en koloni av små vinkarkrabbor som rör sig upp och ner i sina hålor. En kolibri ruvar på ägg. Kakaofrukterna växer och skördas. Ångande moln väller ut från chokladfabriken och sprider sin behagliga doft. Nyskördad taggig guanábanafrukt blir en hälsodryck, men hela plantan är en medicinalväxt. Röd banan odlas mera exklusivt, olika varianter av vanlig banan växer överallt. I strandområden skördas vildmandel.
Länge var det sjövägen som gällde för en resa mellan Santiago de Cuba och Baracoa. Båtresan runt öns östra udde tog ett dygn.

Efter revolutionen byggdes den mäktiga vägen La Farola. Den slingrar sig över de höga bergen från kust till kust, bussresan tar drygt fem timmar. Det är en förtätad upplevelse att åka längs La Farola över bergen med kameran mot det regnvåta bussfönstret.

Linda Lundgren
Vägen till Baracoa
ISBN 978-91-519-1479-4
2019 – 07 – 20
80 sidor varav 74 fotosidor färg
Inbunden/Hårdband
200 x 240 mm
Fotobok
Bokförlaget Hildur
Tel. 079 3322907
e-mail bokforlaghildur@gmail.com
www.bokforlagethildur.se