Val i Guatemala – folket vänder ryggen åt den s.k. demokratin

Protest i Guatemala: "Om det inte finns bröd till folket, blir det inget lugn för regeringen". Foto: ntelemicro.com

Presidentvalet i Guatemala – hur demokratiskt är det?

Första omgången i presidentvalet i Guatemala hölls i söndags. Vänstern i MLP, Movimiento para la Liberación de los Pueblos med presidentkandidaten Thelma Cabrera, förbjöds ställa upp.

I opinionsundersökningrna innan valet låg hon nästan jämsides med toppkandidaterna med närmare 15 procents stöd. Valtribunalen och Högsta Domstolen erkände inte hennes kandidat till vicepresident. Det på grund av en stämning som ”rörelse mot Terrorismen” (militära reserver med rötter hos den förre diktatorn general Rios Montt) hade lämnat in. En förevändning från den mäktiga arbetsgivare/finans- och agrarindustrikapitalet som i Thelma såg ett politiskt hot.

Förra gången Thelma och MLP ställde upp fick de grönt ljus bara fem veckor innan valet 2019, då hon fick stöd av 465,000 röster. Och en fjärde plats. MLP är en politisk gren från och av Codeca, bondeorganisationen och ursprungsbefolkningarnas rörelse. Codeca bildades av medlemmar från den forna gerillaorganisationen URNG som hade stagnerat och byråkratiserats. Och MLP växte snabbt efter 2019 och hade en stor chans att vinna valet i söndags. 
Men det fick inte ställa upp och MLP uppmanade folk att avge ogiltiga röster eller rösta blankt. Det är vad som hände. Nästan en miljon annullerade röster. (Dick Emanuelsson)

I demokratin Guatemala tävlade 22 kandidater i valen igår. Siffrorna är alarmerande: Valdeltagandet stannade på 59,95 procent och 40,05 procents valskolk. Men det stannar inte där. Av de 5 499 963 giltiga rösterna i en valmanskår på 9 167 357 valberättigade var 385 014 röster blankröster och 956 413 röster ogiltiga. Det vill säga att av det totala antalet röster var det 4 158 536 röster, vilket innebär 45,36 procent av valmanskåren som röstade för någon av de 22 kandidaterna. Kort sagt; 55 procent röstade inte alls eller blank- och ogiltiga röster. 45 procent röstade för någon av kandidaterna.   

Vann gjorde Sandra Torres från UNE med 15,78 procent av de giltiga rösterna. Hon följdes av Bernardo Arévalo från SEMILLA med 11,80 procent.

Media kallar båda kandidaterna för ”vänster” och visst, de kommer inte från den historiska högern men så är Arévalo en hätsk kritiker av Ortega i Nicaragua och Maduro i Venezuela. Han kräver sanktioner mot Ryssland och stödjer Ukraina.

Sandra Torres, som positionerat sig sedan sin tid som presidentfru, är längre till vänster. Hon har redan misslyckats tre gånger som presidentkandidat och sett hur valmanskåren uppträder. Den är ganska konservativ och kan söka sig mer till Arévalo än Torres.

Om vi ser på tidigare resultat så fick Torres i valen 2015 19,76 procent (om vi inte räknar med blanka och ogiltiga röster fick hon 20,9 procent). I andra valomgången nådde hon 34,52 procent, alltså hon ökade med 15 procent. Men den korrupte motkandidaten Morales, som bara fick något mer än Torres i första omgången, 23,85 procent, fick 65,48 i andra omgången. Alltså han ökade med 42 procent jämfört med Torres´ 15. Det är att ta i.

Läget var liknande 2019. Torres fick 25,53 procent i första omgången och 42,04 i andra, en ökning med 17 procent. Men Giammattei gick från 13,96 procent till 57,95, en ökning med 44 procent! Han fick alltså hälften av antalet röster jämfört med Torres i första omgången och vinner trots det med 15 procents marginal i andra!

Nu handlar valkampanjen om vem av de två som är minst vänster. De 20 kandidater som är utslagna var höger och det är deras högerröster som behöver vinnas. Så har det alltid varit. Med undantag för Sandra Torres´ make Álvaro Colom från UNE. Han vann med 52,82 procent. Men det var tack vare att mot honom stod Otto Pérez, en korrupt folkmördare, som sedan vann 2011. Men tvingades avgå.

Utifrån detta pratar jag om den svåra guatemaltesiska demokratin. Inte ens en magiker kan veta vad som kommer att hända.

Fidelista por Siempre 230626 (kubansk bloggare) (ZT)

Några kommentarer på nätet:

  • Det är denna typ av smutsig politik som de säljer till oss som demokrati. 22 kandidater, stort valskolk och av alla dessa kandidater är det ingen som försvarar den stora majoritetens rättigheter.
  • Valmanskåren är modfälld och litar inte på politiker och institutioner. Precis som i många delar av världen.
  • Som någon sa är det ett val mellan djävulen och satan, eller Trump och Biden.
  • Båda är socialdemokrater. Högerns vänstra arm, skulle Gramsci sagt. Det är vad vi har i Guatemala.
  • Och till syvende och sist, vem som än vinner så ändras inget. Bourgeoisien fortsätter att styra, det är kapitalismens villkor.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72