Var skeptisk mot nyhetsrapporteringen om Kuba

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

Tro inte på allt du hör om Kuba

Wendy Holm, kanadensisk agrolog, ekonom, journalist och författare som arbetat 23 år i Kuba, skriver:

E-posten fortsätter ramla in, från jordbrukare och studenter. Från akademiker och restaurangpersonal; människor som varit med mig i Kuba under de senaste 20 åren för att lära sig mer om Kubas ekologiska jordbruk, dess kooperativ och stadsodlingar. ”Vad är det som verkligen händer i Kuba”, frågar de.

Ja, kubaner är frustrerade. 60 år av en ekonomisk blockad, med ytterligare 200 åtgärder för att strypa Kuba. Och nu, de senaste 17 månaderna, en turism som stängts ner av Covid. Det har kastat Kuba tillbaka till den mörka tid under Specialperioden när Sovjet kollapsade, liksom Kubas ekonomi. Fast denna gång är de kubaner som lockats över från sina statliga jobb till turistindustrin arbetslösa. Många är desperata.

Tack vare politiska åtgärder som vidtogs när Raul Castro var president 2011 och som öppnade landet för småföretag och kooperativ så blomstrade Kubas ekonomi innan Trump och Covid, trots den brutala påverkan av USA:s blockad.

Sedan kom Trump. Sedan kom Covid. Som på börsen precis innan stängning började investerare, som länge arbetat för att öppna upp Kuba för kapitalismen, att vifta med sina checkhäften, sitt inflytande och satte blickarna på ön. Ska Kubas nuvarande finansiella problem äntligen bli den utlösande faktorn som tillåter kapitalismen att återvända? Kan de bli kvitt denna så närliggande, envisa och irriterande socialistiska regering och öppna upp Kuba för investeringar? Det kan då vara en god investering att kasta lite extra pengar till kubanska dissidenter för att de ska gå ut på gatorna som inför entusiastiska TV-kameror från internationella nyhetsbyråer skriker ”Ned med diktatorn!”

På allvar? Den som följer kubansk politik vet varför det är fullkomligt absurt att kalla landets president Miguel Diaz Canel för diktator. Hans tal till nationen beskrev vältaligt den falska bild som globala medier målar upp.

Ja, i denna svåra ekonomiska tid är det köer för att köpa mat.

Svälter kubanerna? Nej. Trots ekonomiska utmaningar fortsätter Kuba att se efter sitt folk och – genom sina medicinska Henry Reevebrigader – också folk i andra länder.

CNN-journalisten intervjuar protesterande. Sedan vänds kameran mot en annan grupp av kubaner som tysta står vid ett gatuhörn med höjda kubanska flaggor i försvar för sitt land. De säger något annat. De lägger skulden för dagens svåra situation på Washington.

”Jag är Fidel”, utropar en man med en fras som kubaner började använda när Fidel Castro dog 2016. Det som ett sätt att uttrycka solidaritet och respekt för den kubanska revolutionens ideal genom att säga att Fidel finns inom dem. CNN-journalisten skakar misstroget på huvudet och avslutar inslaget med kommentaren: ”En man insisterade till och med på att han var Fidel.” Reportern tillägger med ett flin: ”Men alla vet ju att Fidel dog 2016. Detta är xx för CNN i Havanna.”

De kubaner jag pratar med varje vecka är frustrerade över långa lock-downs på grund av pandemin och än hårdare sanktioner. Men de vet mycket väl vem som är ansvarig för landets ekonomiska kris. I Washington har Biden kallat Kuba för en ”failed state”. Det är inte så lite ironiskt.

Låt oss vara väldigt tydliga: det här har väldigt lite att göra med det kubanska folket och väldigt mycket med hur ekonomin ska skötas. USA:s kapitalism har ett strupgrepp på marknader och samhällen. Brutal individualism predikas som en religion. Vi kan se hur pass väl det fungerar. I Kuba pekar socialismen i en annan riktning. Att välja det ekonomiska systemet i ett land är en sak för folket där. Inte för utländska investerare.

Det är dags att stå skuldra vid skuldra med denna lilla karibiska ö och ge den det ekonomiska stöd som den så väl behöver och som den så innerligt förtjänar. Skam annars.

Wendy Holm Source/Granma: Straight 210825

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0