Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/venezuela-villkorar-olja-till-usa/
Export date: Fri Jun 14 23:47:18 2024 / +0000 GMT

Venezuela villkorar olja till USA
Venezuelas villkor för att sälja olja till USA

På USA:s initiativ har det hållits möten mellan företrädare för USA och Venezuela. USA undersöker möjligheterna att återuppta köp av venezolansk olja, efter att i åratal ha utsatt det latinamerikanska landet för förödande sanktioner och inte haft några diplomatiska förbindelser med landets regering, utan istället lyft fram den självutnämnde Juan Guaido. 

Venezuelas regering säger sig vara villigt att återuppta sin handel med olja med länder som USA och också de som ingår i EU. Men det har klart angivit de diplomatiska och politiska villkoren för att dessa ska hända.

Venezuelas position upprepades av dess utrikesminister Felix Plasencia i samband med Antalaya Diplomatic Forum i Turkiet. Det internationella mötet av diplomater sammanfaller med energikris i Nordamerika och Europa på grund av de ekonomiska sanktioner de infört mot Ryssland i samband med den militära konflikten i Ukraina.

”Om de accepterar att den enda och legitima regeringen i Venezuela är den som leds av president Nicolas Maduro så är europeiska och nordamerikanska välkomna”, sa Plasencia.

Han påminde om att Venezuela handlat med oljeprodukter med USA i över 100 år. ”Vi skickade inte ut dem. De lämnade och påtvingade oss olagliga sanktioner. Nu vill de komma tillbaka.”

Trots att Vita Huset och dess europeiska vänner insisterar på att erkänna den tidigare parlamentsledamoten Juan Guaido som ”interrimspresident”, så träffade en delegation från USA president Maduro 7 mars i presidentpalatset i Caracas. Det visar vem som faktiskt håller regeringsmakten.

Som en del av forumet i Turkiet höll Plasencia ett möte med EU:s ”utrikesminister” Josep Borrell. Bägge delegationerna tog upp frågor som är relaterade med situationen i Ukraina och dess påverkan på situationen i världen. Plasencia betonade att Venezuela för närvarande producerar en miljon fat olja om dagen, men att planen är att öka produktionen till två miljoner fat om dagen till slutet på 2022. I sammanhanget tackade han för stödet från partners som Kina, Iran och Ryssland.

Utrikesministern upprepade sin regerings och sitt folks fördömande av de ”oacceptabla och kränkande” illegala tvångsåtgärder som Washington och EU infört mot Venezuela och som, genom USA:s egen vilja, förhindrat en harmonisk fortsättning av oljehandeln.

Orinoco Tribune 220314

Venezuela Defines Conditions for Sale of Oil to US

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 
Post date: 2022-03-30 08:39:09
Post date GMT: 2022-03-30 07:39:09

Post modified date: 2023-05-08 17:21:19
Post modified date GMT: 2023-05-08 16:21:19