Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/via-campesina-30-ars-kamp-solidaritet-med-kuba-och-palestina/
Export date: Sun Apr 14 8:59:18 2024 / +0000 GMT

Via Campesina – 30 års kamp; solidaritet med Kuba och Palestina
Via Campesina – 30 års kamp; solidaritet med Kuba och Palestina

Vi uppmärksammar Via Campesinas 30 år av kamp. Längre ner ett tidigare uttalande från Via Campesina om Kuba och sist ett kort stycke ur ett uttalande från i år.

Kubanska familjejordbrukarnas organisation ANAP, en av landets massorganisationer, är aktiv medlem i Via Campesina.

Den internationella bonderörelsen Via Campesina går in i sitt fjärde decennium av kollektiv kamp för livsmedelsoberoende, folklig jordreform och värdighet.

17 april varje år, den internationella dagen för bondekamp, uppmärksammas till minne av massakern 1996 i Eldorado do Carajás, för att dra uppmärksamhet till den fortsatta kriminaliseringen, förtrycket och undertryckandet av bönder, arbetare och ursprungsbefolkningar i hela världen.

I år är det en speciell milstolpe då rörelsen går in sitt fjärde decennium. Bonde- och ursprungsfolksrörelser sådde de första fröna till den internationella rörelsen vid en sammankomst i Managua, Nicaragua 1992. Formellt bildades Via Campesina året efter.

Sammansatt av 200 miljoner småbönder, lantarbetare och ursprungsfolk från 81 länder, har det populariserat tanken om livsmedelssäkerhet som en mänsklig rättighet för folken att styra och försvara sina egna livsmedelssystem genom att använda nyttiga och agroekologiska metoder.

Efter åratal av kamp mot frihandelsavtal och Världsbanken på gatorna i Seattle, Cancun och Seoul gjorde Via Campesina ett inträde i institutionell politik och hjälpte till att utforma och genomdriva FN:s Deklaration om Böndernas Rättigheter. Det gjordes efter 18 års förhandlingar och antogs av FN:s Generalförsamling i december 2018. Deklarationen skyddar landsbygdsbefolkningens rätt till tillgång till jord, vatten, fröer och andra resurser för att kunna producera sin egen mat och för deras samhällen.

Nu, mer än någonsin, hävdar Via Campesina att det är nödvändigt att anta livsmedelssuveränitet och jordreform som en lösning på hunger, stigande livsmedelspriser och fattigdom när krisen fördjupas, de sociala orättvisorna ökar under krig, konflikter, klimatförändringar, covid och finansiell spekulation.

Den sätter fingret på det totala misslyckandet från transnationellt kapital och agribusiness, som möjliggörs genom frihandelsavtal och industrialiserade monokulturer indränkta i giftiga tillsatser. Ett industriellt system fördriver bönder och förstör miljön samtidigt som den förser våra länder med dyr, importerad och onyttig mat.

Via Campesina är förankrat i bondefamiljen och familjejordbruk och arbetar för garanterade priser, krediter och andra stödformer, inklusive direkt försäljning från producenter till konsumenter och verklig jordreform.

Via Campesina fortsätter att fördöma Israels brott mot palestinierna som kränker internationell och humanitär rätt och har uppmanat organisationer och rörelser att ansluta sig till BDS-rörelsen och pressa politiska ledare för att få slut på kriget mot Gaza och arbeta för att skydda palestinska bönder och fiskare.

Låt oss globalisera kampen!

Låt oss globalisera hoppet!

Via Campesina i solidaritet med Kuba!

Åtminstone sedan 2008 och sin 5:e Konferens har Via Campesina ställt sig solidarisk med Kuba. Då sa man:

Nästa år (2009) kommer kubanska familjejordbrukare tillsammans med övriga kubaner, fira 50 år av att Jordreformlagen trädde i kraft. Denna var baserad på principerna om matsuveränitet och oberoende.

Från de första åren av revolutionens seger har USA:s regering påtvingat Kuba en hård och folkmordslik ekonomisk blockad. Med målet att besegra Kuba genom hunger, sjukdom och omöjliggöra att andra behov uppfylls. Som del i denna politik har USA genom CIA och olika terroristgrupper genomfört sabotage och attacker mot Kuba under hela denna tid, något som kostat fler än 2 000 människor livet. För att bemöta detta har kvinnor och män från detta systerfolk använt sig av defensiva åtgärder som att infiltrera terroristgrupper i Florida som finansieras av USA:s regering. Syftet med denna infiltration har varit att få kunskap om och förhindra planerade terroristattacker mot Kuba.

Vi uppmanar våra systrar och bröder i Via Campesina att fira 1 januari 2008 för den kubanska revolutionens seger, något som markerade startpunkten för oberoende och suveränitet. Idag erbjuder tusentals män och kvinnor internationell solidaritet och samarbete på alla världens kontinenter.

Länge leve Kubas revolution!

Länge leve familjejordbrukarna i Kuba och övriga världen!

2022: Vi står i solidaritet med Kuba, Haiti, Puerto Rico, Nicaragua, Venezuela och Colombia i deras motstånd mot inblandning och påverkan från kapitalistiska och nyliberala länder där agrobusiness och multinationella företag fortsätter sina urskillningslösa angrepp.  

Via Campesina, Kawsachun News 220415 med flera (redigerat)

La Via Campesina Marks 30 Years of Struggle and Victories - Kawsachun News 1

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)
Links:
  1. https://kawsachunnews.com/la-via-campesina-marks-3 0-years-of-struggle-and-victories
Post date: 2022-04-24 08:54:04
Post date GMT: 2022-04-24 07:54:04

Post modified date: 2022-04-24 09:52:38
Post modified date GMT: 2022-04-24 08:52:38