Visum, sjukförsäkring och formalia

Innan avresa

Inga vaccinationer förutom det vanliga grundskyddet behövs, dvs vaccinering mot polio, stelkramp, difteri, mässling m.fl.

Turister måste ha giltigt pass (minst 6 månaders giltighetstid räknat från hemresedagen) och ett turistvisum som kan utfärdas för högst en månad. Visumet kan förlängas på plats i Kuba med ytterligare 2×30 dagar. Hotellet där man bor kan ordna det, eller så går man till Immigrationsmyndigheten. När det gäller charterresor ordnar arrangören i vissa fall visum, i andra inte. Den som reser på egen hand bör själv i god tid ansöka om visum.

Om man bara ska ha ett vanligt turistvisum/tourist card, rekommenderar vi att man ordnar det via en resebyrå som utfärdar dessa. Sådana resebyråer finns i flera städer. Har man med sig rätt handlingar, dvs pass/passkopia på fotouppslaget, utskrift av flygbiljetten/itinerary som visar ankomstdag och hemresedag, visumavgiften, och ifylld visumblankett, får man sitt visum på direkten. Närmare information, priser och blankett finns på spanska och engelska på konsulatets hemsida:

http://misiones.minrex.gob.cu/en/sweden/consular-services#visa_turismo

Följande resebyråer (antalet ökar successivt) utfärdar turistvisum:

  • Flygpoolen AB, Stockholm
  • Alla Visum i Sverige AB, Stockholm
  • Pampa Tours, Stockholm
  • Mundi Tours, Göteborg
  • Contour Air, Örebro
  • Big Travel, Uppsala
  • Inca Tours, Malmö
  • Tripp resebyrå, Jönköping

Man kan också köps sitt visum på nätet, exempelvis www.allavisum.se/kuba . De tar för närvarande 635 kronor per visum.

För andra typer av visum, typ för studier, affärsresor, journalister, akademiskt utbyte etc. bör Kubas konsulat i Stockholm kontaktas. Se adressen nedan! Information om olika typer av specialvisum, priser och ansökningsblankett finns på konsulatets hemsida: http://misiones.minrex.gob.cu/es/suecia/servicios-consulares

Kubas Ambassad, Konsuläravdelningen, Sturevägen 9, 182 73 Stocksund

Öppettider: måndag, tisdag, onsdag och fredag 09:00 – 12:00

fax: 08 – 514 800 60, ingen telefonservice – skicka e-post på spanska eller engelska till konsulat@kuba.se

Karta finns på: http://misiones.minrex.gob.cu/en/sweden/embassy-cuba-sweden-concurrent-accreditation-iceland

Behöver du ta kontakt med konsulatet, skicka ett mail och lämna dina kontaktuppgifter och ärende så har konsulatet möjlighet att ta kontakt med dig. Beträffande turistvisum går det att få det på konsulatet. Vid besök på konsulatet kostar visumet f.n. 198 kr. Då får man visumet på direkten, om alla dokument är i ordning. (En kuban som söker visum på Svenska Ambassaden i Havanna får betala närmare 600 kr för ett visum till Sverige). Om man på konsulatet hämtar ut visum för andra kostar det extra. Man kan också skicka rekommenderat brev med nödvändiga dokument och kopia på inbetalningen av visumavgiften. Då blir kostnaden högre inklusive konsulatets avgift för rekommenderat brev. Observera att konsulatet inte börjar hantera ansökan förrän allt som behövs inkommit, inklusive betalningen. Leverera allt samtidigt! För mer detaljerade uppgifter om visum rekommenderas hemsidan ovan. Tänk på att konsulatet är notoriskt underbemannat. Försök underlätta dess arbete genom kompletta handlingar och ring inte.

Till Kuba ska man ha med sig ett intyg på att man har en sjukförsäkring. Oftast frågar inte ankomstkontrollen efter den, men bestämmelsen finns. En sådan försäkring ingår normalt i en vanlig hemförsäkring. Ha alltså med servicekortet på din hemförsäkring. Om man inte har något sådant dokument kan man behöva köpa en sjukförsäkring på plats för en dryg tia om dagen. Den kubanska sjukvården har utnyttjats av turister och därför har denna regel införts. Detta ska givetvis inte förväxlas med den hälsoturism som stadigt växer, då många medicinska behandlingar är bättre och billigare än i andra delar av världen.

För att se tullbestämmelser klicka på länkarna nedan. (På spanska och engelska)

resebestämmelser_mars2022

Reseservice_mars2022

Vid ankomst

När man anländer till flygplatsen i Havanna så behöver man växla pengar till taxin. Det kan man göra i ankomsthallen. Taxisystemet vid flygplatsen fungerar bra. Flygplatsen heter Aeropuerto Internacional José Martí och det är ca 30 minuter in till centrum. Gör upp om priset innan en taxiresa påbörjas.

Vid avresa

Det finns gott om butiker på flygplatsen. Där kan man köpa de vanliga taxfreevarorna, men också T-tröjor och andra kläder, DVD, böcker, Kubas egentillverkade parfymer, deodoranter och mycket annat. Rekommenderas.