Tidsskriften Kuba

  Tidskriften Kuba ges ut för att sprida information om det kubanska folkets kultur och samhällsliv.
 
 


Resumé Kuba 1- 09

”Diktaturen har besegrats. Glädjen är omåttlig. Men det återstår mycket att göra. Låt oss inte lura oss själva att tro att allting kommer att bli lättare hädanefter; framtiden kommer kanske att bli mycket svårare.” Det var Fidel Castros ord den 1 januari 1959 från stadshusets balkong i Santiago de Cuba. Och han hade rätt, det blev 50 år av ständig kamp mot USA-imperialismens ekonomiska, terror-, propaganda- och biologiska krigföring. Men trots detta visar Kuba vad folket kan uppnå när de tar sitt öde i egna händer.

Detta första Kuba-nummer 2009 har temat ”världsbäst” för en rad områden där Kuba fått internationellt erkännande som ledande inte bara i Tredje världen, utan i hela. Massmedias propaganda har gjort allt för att dölja detta, särskilt i Sverige. I Latinamerika inte bara erkänns det, utan betraktas med enorm tacksamhet. ”Detta underbara folk” som Ecuadors president Rafael Correa uttryckte saken i Havanna 8 januari i år.

Från Batistadiktaturens sista dagar - René Vásquez Díaz

Bilderna berättar om den USA-stödda Batistaregimens grymma terror mot befolkningen.  Samtidigt samlades turister från hela världen till tidens hetaste nöjescentrum, spelade på kasino, drack Cuba Libre, dansade mambo och köpte sex. Pengarna strömmade ner i fickorna på maffian som ägde hotellen, klubbarna, spelverksamheten och hade Batista på avlöningslistan.

>> Läs artikel PDF

Seger! Gott nytt år 1959!  – Eva Björklund

Den väpnade befrielsekampen startade med anfallet på Moncadakasernen 26 juli 1953 och segrade drygt fem år senare. Med 26-julirörelsen som samlande kraft hade en massiv folklig kamp också förts i städerna. Batistaregeringen flydde till Miami och den 15 februari blev Fidel Castro statsminister. Den första stora reformen genomfördes 15 maj, då arrendebönder och torpare fick äganderätten till sin mark samtidigt som de stora sockerplantagerna nationaliserades. 
>> Läs artikel PDF

Rekord i uthållighet – Jorge Capelan

Storgodsen ägdes av United Fruit & kompani och USA drog igång den militär och ekonomiska krigföring, terror och undergrävande verksamhet som har hindrat alla latinamerikanska frigörelseförsök, fram till 1959. Då lyckades Kuba folk som sedan dess har stått emot en förskräckande lista av invasioner, sprängattentat, mordplaner, mediekrig, ekonomisk och biologisk krigföring. Trots detta har Kuba byggt upp ett samhälle som internationella organ och experter framhåller som ett föredöme.

>> Läs artikel PDF

Utbildning i världsklass – Eva Björklund

Fallfärdiga skolor, uruselt skolmaterialet, utbredd korruption, 10.000 arbetslösa lärare och utbredd analfabetism. Så var det förr. Idag har Kuba flest lärare och flest högskoleutbildade i världen, per capita. Analfabetismen utrotades redan 1961, alla går nu minst 9 år i skola och de allra flesta 3 år till i gymnasium - och en stor del vidare till högre studier. Och kvaliteten är hög. FN-organet Unescos lyfter fram Kuba, Kanada, Finland och Korea som kvalitativt högpresterande modeller. De kubanska eleverna nådde högsta poäng i språk och matematik och tog mindre tid på sig än andra.

Flest läkare i världen – Louise Österlin

På 50 år har Kuba utvecklats från fattigdom, sjukdom och misär till världens läkartätaste land, med en läkare på 160 invånare, jämfört med över 1.000 per läkare 1958. Nu utmärks Kuba av låg barnadödlighet och ett friskt och längre liv. Det har varit en lång och svår kamp med entydigt mål: Ingen ska dö av svält eller sjukdomar som det finns bot för. Sjuk- och hälsovård är gratis, liksom tandvård.  Mycket finns kvar att göra men Kuba framstår idag som världsbäst inom hälso- och sjukvård.

Idrottsnation i världsklass - Oskar Johansson

Från att tävlingssport huvudsakligen var fritidsnöje och underhållning för överklassen har Kuba blivit en av de största idrottsnationerna. På 70-talet tog Kuba plats bland de stora, flera gånger rikare idrottsnationerna. Alberto Juantorena blev den förste att vinna både 400 och 800 meter på samma olympiad 1976. Teófilo Stevenson tog tre olympiska guld i rad 72, 76, 80. Kuba konkurrerar med USA om att vara bäst i baseball och kubanskorna dominerande inom volleyboll. Ana Fidelia Quirot var världsbäst på 800 meter 1988 och 1997 och kvinnliga idrottare har guldmedaljer och världsrekord också i judo, spjut, slägga och kula.

Enastående förnyare av kulturarvet – Herman van Hoff

Åren 2004-05 uppdrog Unesco åt två internationella experter en stor utvärdering av upprustningen av Gamla Havanna och fann ett enastående exempel på hur kulturarvets äkthet kan bevaras genom att invånarnas intresse väcks, skriver Unescos ansvarige van Hoff. Alltsedan Gamla Havanna utsågs till världsarv 1982 har där utvecklats en framgångsrik och inspirerande modell med ett nydanande förhållningssätt till kulturarvet, med mångfald, hållbarhet och kreativitet som drivkraft för mänsklig för utveckling

Världens mest hållbara samhälle – Eva Björklund

Världsnaturfonden utsåg 2006 Kuba till världens mest hållbara samhälle utifrån en kombination av det ekologiska fotavtrycket och FNs levnadsnivåindex. 2008 hade fonden tagit bort levnadsnivåindex så Kuba försvann från första plats, men det ändrar inget. Kuba har under tiden hamnat högre upp levnadsnivåstegen, klättrat från 51a till 48e plats och minskat både koldioxidutsläpp och energiförbrukning och förblir mest hållbart.  Denna utvecklingsmodell utmejslades och tog fart under 90-talets ekonomiska kris, men kan spåras tillbaka till de allra första åren efter revolutionen 1959.

Världsbäst på skydd mot naturkatastrofer – Jorge Capelan

Enligt en FN-rapport från 2006 är Kuba världsbäst på att skydda sin befolkning från orkaner. Risken att dö av en orkan är 15 gånger högre i USA än i Kuba. De senaste 20 åren har Kuba drabbats av ett tjugotal orkaner, men dödsoffren är färre än 50. Det ska jämföras med andra länder i regionen, där orkanerna medför enorma förluster av människoliv varje år. I augusti 2008 dödade orkanen Gustav 122 människor i regionen varav 11 i Jamaica, 66 i Haiti, 8 i Dominikanska Republiken och 26 i USA. Inte en enda kuban miste livet trots att Gustav slog till hårdast mot Kuba med vindar på 340 kilometer i timmen som raserade allt i sin väg över landet.

Bäst i världen på bistånd – Ola Nilsson

På mina resor har jag träffat kubanska agronomer i Brasilien, läkare och lärare i Venezuela, fattigpensionärer från Chile som fått sin syn tillbaka, ukrainare som säger att Kubas behandling av Tjernobyloffren är den största insatsen för Ukrainas folk i modern tid,  veteraner från Angola-kampanjen, läkarstuderande från Mali och Kongo och alfabetisörer som arbetat i länder jag knappt hört talas om. Kubas internationella solidaritet är oöverträffad. Ta bara den miljon fattiga latinamerikaner som återfått synen. Eller de 3 miljoner människor som har lärt sig läsa och skriva med Kubas alfabetiseringsmetod. Eller de 350 000 kubaner, kvinnor och män som stred mot Sydafrikas invasioner i Angola och bidrog till Namibias oberoende, Nelson Mandelas frigivning och apartheidregimens avskaffande.

Mest älskat av flest – Eva Björklund, Zoltan Tiroler

Hyllad och älskad av mångmiljontals fattiga och progressiva, hatad av världens rika och mäktiga och mediemoguler: Kuba har hållit hoppets låga levande i Latinamerika under militärdiktaturernas decennier. Och när folk befriat sig har Kuba i Venezuela, Bolivia, Nicaragua givit dem konkreta bevis på att en annan värld är möjlig. Kubas internationella solidaritet och enastående kamp mot USA-imperialismen har gjort att hundratusentals organiserat sig till Kubas försvar - i alla världsdelar - och inte bara på folklig bas: Kuba är högt respekterad ledare för Alliansfria Ländernas rörelse och 185 av FNs medlemsländer stöder Kubas krav mot USAs blockad.

Intervjuer med Raul Castro, Nancy Morejon m fl och några latinamerikanska röster

Till dessa artiklar om områden där Kuba är enastående i världen kommer en rad intervjuer med kubanska ledare och företrädare inom politiken, kulturen, miljön, arkitekturen osv från Raul Castro över Nancy Morejon till unga arkitektstuderande, och däremellan Abel Prieto, Silvio Rodriguez, och Mariela Castro Espín med flera, och artiklar av ett par företrädare för latinamerikansk vänster.

Artiklarna finns också att läsa på www.globalarkivet.se

 
 

 

 
      Free The Five Cubans      
 

 

 

 


Prenumerera på en av tidningarna som är med i Upptäck hela världen, så får du gratis provexemplar av de andra tidningarna.


Upptäck hela världens
hemsida
>>

                             
 
 

För att läsa PDF-filer behöver du installera gratis-programmet Acrobat Reader i din dator. Programmet hämtar du på Adobes hemsida. Klicka på nedanstående bild.

Ladda ner Acrobat Reader

 
     
 


REDAKTION: Sture Arrhed och Eva Björklund.
ANSVARIG UTGIVARE: Eva Björklund.
ADRESS: Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm.
BESÖKSADRESS: Tegelviksgatan 40, 3 tr,
Stockholm.
TELEFON & FAX: 08-319530.

Resumé av Tidskriften Kuba Nr 1-2009
som PDF-fil att ladda ner
>>



 
 

Kuba går i historiens första led
Atilio Borón*

Det är en kolossal uppgift att på några rader sammanfatta betydelsen av något så unikt som den kubanska revolutionen. Gamle Hegel skulle inte ett ögonblick ha tvekat att beteckna den som en världshistorisk händelse. Det är en revolution som krossat djupt förankrade myter och fördomar: att en revolution aldrig skulle kunna segra på en ö på mindre än 20 mils avstånd från USA; att imperialismen aldrig skulle tillåta ett socialistiskt land på sin bakgård; att en sådan revolution är otänkbar i ett underutvecklat land, och till råga på allt, utan att det massiva folkliga upproret genomförts utan att ledas av ett ”marxist-leninistiskt” parti. Alla dessa förutsägelser, och många andra, tillbakavisades av 26-juli-rörelsens seger och av den kubanska revolutionens befästande och hjältemodiga överlevnad.

Tänk efter: vad skulle ha hänt i Latinamerika om den kubanska revolutionen hade dukat under för imperialismens aggressioner eller till följd av Sovjetunionens sammanbrott? Svaret är uppenbart: vår historia skulle se radikalt annorlunda ut.
Om inte Kuba så hjältemodigt hade hållit frigörelsens låga brinnande under ett halvt århundrade skulle Latinamerikas folk inte haft inspiration och mod att motstå det ständigt förnyade förtryck de utsattes för och att göra uppror mot imperiet och dess lokala ståthållare.

Det var Kubas kraftfulla föredöme som tände präriebranden i Latinamerika på 60-talet, som gav näring åt de stora folkliga mobiliseringar som ledde Unidad Popular till makten i Chile och till Hector Camporas seger i Argentina. Det var Kubas exempel som öppnade för Juan Velasco Alvarados radikalisering i Peru, och för Folkförsamlingen i Juan José Torres Bolivia. Det var det Kubas rungande utskåpning av fatalism och fastlåsta positioner som gav näring åt Francisco Caamaño Deños grundlagsenliga uppror mot jänkarnas invasion i Dominikanska republiken.  Det var Kubas orubbliga trohet och solidaritet med alla kämpande folk som gjorde det möjligt att upprätthålla motståndet mot diktaturernas ohyggliga grymhet som brände jorden i vår världsdel under 70-talet, och Kubas stöd som bland allt annat säkrade segern för sandinisterna i Nicaragua. Och det var Kuba som med sina döttrars och söners uppoffringar besegrade Sydafrikas apartheidregim och säkrade Angolas självständighet. 

Det var den Kubas orubbliga styrka som blev den självklara referensen när världsdelen åter slog in på den ”demokratiska övergångens” branta stig, som ännu inte lett till målet, försinkad av tyngden av den utlandsskuld som Havanna redan 1985 betecknade som ”obetalbar och omöjlig att utkräva”.
Kubas exempel antog jättelika proportioner när öriket visade sig kunna stå pall inför sammanbrottet av de regimer som missriktat kallades ”realsocialistiska”.  Öriket stod också fast vid sina ideal under denna förfärliga tid när imperialismens handgångna män - och publicister -med påtryckningar och sirensånger uppmanade Havanna att ”ta sitt förnuft till fånga” och glömma revolutionen (bland dem utmärker sig Felipe Gonzalez för sin hängivenhet som första rangens lobbyist för de spanska transnationella storbolagen).  I stället återuppstod Kuba som fågeln Fenix ur Sovjetunionens och Comecons sammanbrott för att uppmuntra folken i hela världen att säga ”nog, nu räcker det!”.

Det är läget när den Bolivarianska revolutionen slog igenom med sin egna, speciella ledare i Hugo Chávez, när Rafael Correa drog igång sin medborgarrevolution och när i Ches Bolivia en enastående företrädare för kokaodlarna, Evo Morales, trädde fram som ledare för ett helt folk när de krävde den rätt de berövats i över femhundra år. Andra processer pågår också i Argentina, Brasilien, Uruguay, Paraguay, och i stort sett i hela vår del av världen.  De är alla olika och har skilda band till omvärlden men alla uppfattas av sina folk som avståndstagande från imperialismen, kapitalismen och den nyliberala politik som inte heller längre dominerar i dessa länder.
Inget av detta skulle ha varit möjligt om Kuba hade besegrats i Grisbukten, eller om dess kvinnor och män hade svikit sina ideal och kvävt facklan som folket med sådana uppoffringar och sådan värdighet hållit högt under ett halvt århundrade. Därför är de latinamerikanska folkens skuld – och i stor utsträckning också de afrikanska folkens söder om Sahara – till den kubanska revolutionen omätbar. 

Det är en revolution vars internationalism ledde till stöd för alla nationella befrielserörelser i Latinamerika och Karibien, för alla regeringar som uppriktigt föresatte sig att ändra våra samhällens uråldriga och orättvisa strukturer. Dess internationalismen räckte också till att med vapen i hand besegra de sydafrikanska fascisterna som åtnjöt de ”västliga demokratiernas” stöd, ledda av USA. Och som om allt detta inte vore nog översvämmar Kuba idag Tredje världen med läkare, sjukvårdare, lärare, idrottsinstruktörer; det är en revolution som sår utbildning, hälsa och liv mot ett imperium och dess allierade som sår okunskap, förstörelse och död.
Därför, och för så mycket mer som det är omöjligt att ens försöka räkna upp, går vår eviga tacksamhet till det kubanska folket och dess regering, till Fidel och Raul, som tidigare till Che, Camilo, Haydée och alla dessa anonyma hjältar som med sin vardagliga kamp såg till att revolutionen kunde överleva och de socialistiska perspektiven återfödas i Latinamerika. 
Översättning Eva Björklund

* Atilio Boron, professor i statskunskap på Buenos Aires universitet, erkänd som en av Latinamerikas mest framstående samhällsanalytiker



 
 

 

 
Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Uppdaterad 2009-01-30