Resumé Kuba 1- 09
”Diktaturen har besegrats. Glädjen är omåttlig. Men det återstår mycket att göra. Låt oss inte lura oss själva att tro att allting kommer att bli lättare hädanefter; framtiden kommer kanske att bli mycket svårare.” Det var Fidel Castros ord den 1 januari 1959 från stadshusets balkong i Santiago de Cuba. Och han hade rätt, det blev 50 år av ständig kamp mot USA-imperialismens ekonomiska, terror-, propaganda- och biologiska krigföring. Men trots detta visar Kuba vad folket kan uppnå när de tar sitt öde i egna händer.
Detta första Kuba-nummer 2009 har temat ”världsbäst” för en rad områden där Kuba fått internationellt erkännande som ledande inte bara i Tredje världen, utan i hela. Massmedias propaganda har gjort allt för att dölja detta, särskilt i Sverige. I Latinamerika inte bara erkänns det, utan betraktas med enorm tacksamhet. ”Detta underbara folk” som Ecuadors president Rafael Correa uttryckte saken i Havanna 8 januari i år.
Från Batistadiktaturens sista dagar - René Vásquez Díaz
Bilderna berättar om den USA-stödda Batistaregimens grymma terror mot befolkningen. Samtidigt samlades turister från hela världen till tidens hetaste nöjescentrum, spelade på kasino, drack Cuba Libre, dansade mambo och köpte sex. Pengarna strömmade ner i fickorna på maffian som ägde hotellen, klubbarna, spelverksamheten och hade Batista på avlöningslistan.
>> Läs artikel PDF
Seger! Gott nytt år 1959! – Eva Björklund
Den väpnade befrielsekampen startade med anfallet på Moncadakasernen 26 juli 1953 och segrade drygt fem år senare. Med 26-julirörelsen som samlande kraft hade en massiv folklig kamp också förts i städerna. Batistaregeringen flydde till Miami och den 15 februari blev Fidel Castro statsminister. Den första stora reformen genomfördes 15 maj, då arrendebönder och torpare fick äganderätten till sin mark samtidigt som de stora sockerplantagerna nationaliserades.
>> Läs artikel PDF
Rekord i uthållighet – Jorge Capelan
Storgodsen ägdes av United Fruit & kompani och USA drog igång den militär och ekonomiska krigföring, terror och undergrävande verksamhet som har hindrat alla latinamerikanska frigörelseförsök, fram till 1959. Då lyckades Kuba folk som sedan dess har stått emot en förskräckande lista av invasioner, sprängattentat, mordplaner, mediekrig, ekonomisk och biologisk krigföring. Trots detta har Kuba byggt upp ett samhälle som internationella organ och experter framhåller som ett föredöme.
>> Läs artikel PDF
Utbildning i världsklass – Eva Björklund
Fallfärdiga skolor, uruselt skolmaterialet, utbredd korruption, 10.000 arbetslösa lärare och utbredd analfabetism. Så var det förr. Idag har Kuba flest lärare och flest högskoleutbildade i världen, per capita. Analfabetismen utrotades redan 1961, alla går nu minst 9 år i skola och de allra flesta 3 år till i gymnasium - och en stor del vidare till högre studier. Och kvaliteten är hög. FN-organet Unescos lyfter fram Kuba, Kanada, Finland och Korea som kvalitativt högpresterande modeller. De kubanska eleverna nådde högsta poäng i språk och matematik och tog mindre tid på sig än andra.
Flest läkare i världen – Louise Österlin
På 50 år har Kuba utvecklats från fattigdom, sjukdom och misär till världens läkartätaste land, med en läkare på 160 invånare, jämfört med över 1.000 per läkare 1958. Nu utmärks Kuba av låg barnadödlighet och ett friskt och längre liv. Det har varit en lång och svår kamp med entydigt mål: Ingen ska dö av svält eller sjukdomar som det finns bot för. Sjuk- och hälsovård är gratis, liksom tandvård. Mycket finns kvar att göra men Kuba framstår idag som världsbäst inom hälso- och sjukvård.
Idrottsnation i världsklass - Oskar Johansson
Från att tävlingssport huvudsakligen var fritidsnöje och underhållning för överklassen har Kuba blivit en av de största idrottsnationerna. På 70-talet tog Kuba plats bland de stora, flera gånger rikare idrottsnationerna. Alberto Juantorena blev den förste att vinna både 400 och 800 meter på samma olympiad 1976. Teófilo Stevenson tog tre olympiska guld i rad 72, 76, 80. Kuba konkurrerar med USA om att vara bäst i baseball och kubanskorna dominerande inom volleyboll. Ana Fidelia Quirot var världsbäst på 800 meter 1988 och 1997 och kvinnliga idrottare har guldmedaljer och världsrekord också i judo, spjut, slägga och kula.
Enastående förnyare av kulturarvet – Herman van Hoff
Åren 2004-05 uppdrog Unesco åt två internationella experter en stor utvärdering av upprustningen av Gamla Havanna och fann ett enastående exempel på hur kulturarvets äkthet kan bevaras genom att invånarnas intresse väcks, skriver Unescos ansvarige van Hoff. Alltsedan Gamla Havanna utsågs till världsarv 1982 har där utvecklats en framgångsrik och inspirerande modell med ett nydanande förhållningssätt till kulturarvet, med mångfald, hållbarhet och kreativitet som drivkraft för mänsklig för utveckling
Världens mest hållbara samhälle – Eva Björklund
Världsnaturfonden utsåg 2006 Kuba till världens mest hållbara samhälle utifrån en kombination av det ekologiska fotavtrycket och FNs levnadsnivåindex. 2008 hade fonden tagit bort levnadsnivåindex så Kuba försvann från första plats, men det ändrar inget. Kuba har under tiden hamnat högre upp levnadsnivåstegen, klättrat från 51a till 48e plats och minskat både koldioxidutsläpp och energiförbrukning och förblir mest hållbart. Denna utvecklingsmodell utmejslades och tog fart under 90-talets ekonomiska kris, men kan spåras tillbaka till de allra första åren efter revolutionen 1959.
Världsbäst på skydd mot naturkatastrofer – Jorge Capelan
Enligt en FN-rapport från 2006 är Kuba världsbäst på att skydda sin befolkning från orkaner. Risken att dö av en orkan är 15 gånger högre i USA än i Kuba. De senaste 20 åren har Kuba drabbats av ett tjugotal orkaner, men dödsoffren är färre än 50. Det ska jämföras med andra länder i regionen, där orkanerna medför enorma förluster av människoliv varje år. I augusti 2008 dödade orkanen Gustav 122 människor i regionen varav 11 i Jamaica, 66 i Haiti, 8 i Dominikanska Republiken och 26 i USA. Inte en enda kuban miste livet trots att Gustav slog till hårdast mot Kuba med vindar på 340 kilometer i timmen som raserade allt i sin väg över landet.
Bäst i världen på bistånd – Ola Nilsson
På mina resor har jag träffat kubanska agronomer i Brasilien, läkare och lärare i Venezuela, fattigpensionärer från Chile som fått sin syn tillbaka, ukrainare som säger att Kubas behandling av Tjernobyloffren är den största insatsen för Ukrainas folk i modern tid, veteraner från Angola-kampanjen, läkarstuderande från Mali och Kongo och alfabetisörer som arbetat i länder jag knappt hört talas om. Kubas internationella solidaritet är oöverträffad. Ta bara den miljon fattiga latinamerikaner som återfått synen. Eller de 3 miljoner människor som har lärt sig läsa och skriva med Kubas alfabetiseringsmetod. Eller de 350 000 kubaner, kvinnor och män som stred mot Sydafrikas invasioner i Angola och bidrog till Namibias oberoende, Nelson Mandelas frigivning och apartheidregimens avskaffande.
Mest älskat av flest – Eva Björklund, Zoltan Tiroler
Hyllad och älskad av mångmiljontals fattiga och progressiva, hatad av världens rika och mäktiga och mediemoguler: Kuba har hållit hoppets låga levande i Latinamerika under militärdiktaturernas decennier. Och när folk befriat sig har Kuba i Venezuela, Bolivia, Nicaragua givit dem konkreta bevis på att en annan värld är möjlig. Kubas internationella solidaritet och enastående kamp mot USA-imperialismen har gjort att hundratusentals organiserat sig till Kubas försvar - i alla världsdelar - och inte bara på folklig bas: Kuba är högt respekterad ledare för Alliansfria Ländernas rörelse och 185 av FNs medlemsländer stöder Kubas krav mot USAs blockad.
Intervjuer med Raul Castro, Nancy Morejon m fl och några latinamerikanska röster
Till dessa artiklar om områden där Kuba är enastående i världen kommer en rad intervjuer med kubanska ledare och företrädare inom politiken, kulturen, miljön, arkitekturen osv från Raul Castro över Nancy Morejon till unga arkitektstuderande, och däremellan Abel Prieto, Silvio Rodriguez, och Mariela Castro Espín med flera, och artiklar av ett par företrädare för latinamerikansk vänster.
Artiklarna finns också att läsa på www.globalarkivet.se
|