Tidsskriften Kuba

  Tidskriften Kuba ges ut för att sprida information om det kubanska folkets kultur och samhällsliv.
 
 


Resumé Kuba 4 • 2009

Om Kuba och Dasspapper
I början av hösten ägnade svenska medier en hel del spaltutrymme åt vad som kan tyckas vara av försumbar betydelse i ett världsperspektiv, brist på toalettpapper, skriver Zoltan Tiroler. ”Det är ingen skitfråga, men man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att anta att om det hade rört sig om något annat land hade nyheten passerat obemärkt.”

EU vill normalisera, Sverige provocerar
Efter EUs utrikesråds årliga beslut om Kubapolitiken besökte EUs utrikeskommissionär landet.
Avsikten antas ha varit att understryka att EU önskar fortsatt förbättring av bilaterala förbindelser  trots hårt lobbyarbete från några få, bla Sverige som hävdar att EU ska stödja USAs små lakejgrupper för regimskifte, skriver Bertil Olsson. Sveriges UD beordrade sin ambassad att demonstrativt bryta mot EUs linje och skapa rubriker med krav på frigivning av en kuban som anhållits för svartabörshandel med stulna cementsäckar.

Karibiens största stålverk, och ekonomiska problem

Antillana de Acero i Havanna är Karibiens största gjuteri, stål- och valsverk med 2 000 anställda. Tekniskt och produktionstekniskt finns mycket att önska skriver Zoltan Tiroler men det råder en varm och positiv atmosfär. Chefer och anställda umgås otvunget. Någon nämnvärd stress märktes inte. Den kvinnliga chefen Betty säger säg inte ha några problem med att vara kvinna och chef på en så mansdominerad arbetsplats.
Inför nationalförsamlingen talade president Raul Castro om landets ekonomiska problem. Till den globala ekonomiska och finanskrisen, som sänkt priserna på Kubas viktigaste exportprodukter och dragit ner turismen, kommer de enorma skador som förra årets tre orkaner orsakade. Dock är problemen nu små jämfört med den ekonomiska krisen i början av 90-talet och nu är Kuba inte längre isolerat utan har det omfattande ALBA-samarbetet med Latinamerika

Sju dolkstötar i Amerikas hjärta
Fidel Castro varnar för USAs utbyggnad av 7 militärbaser i Colombia: ”Överallt på jorden utsätts folk för ekonomiska, miljö och krigsrisker som USAs politik ger upphov till, men ingen annan stans utsätts någon för så allvarliga risker som grannarna, folken i världsdelen söder om det land herraväldet utgår ifrån.”
Förhoppningarna om en annan USA-politik med Obama har redan kommit på skam, fyller Eva Golinger på. Den redan astronomiska krigsbudgeten ökar liksom dollarflödet för destabilisering av misshagliga regeringar i Latinamerika. Statskuppen i Honduras är ytterligare ett tecken på ökad aggressivitet från USA. Och många tror att USAs nye president har lättat på blockaden mot Kuba, men den hävdas mer nitiskt än på länge.

Exilkubaner i Honduras
Militärkuppen i Honduras har fått starkt stöd från exilkubaner kopplade till Miamimaffian. Kubas biståndsläkare och lärare har varit en nagel i ögat på dem och USA. Luther Castillo tillhör de många tusen fattiga latinamerikaner som fått gratis utbildning på Kuba. Han är honduranska guaranifolkets första läkare och byggde upp deras första läkarmottagning någonsin. Efter kuppen stängdes läkarmottagningen, Castillo mordhotades och förföljdes av kuppsoldater liksom alla studenter från kubanska Läkarhögskolan som erbjöd  vård till skadade demonstranter.
Kuppregimens hets mot de kubanska biståndsarbetarna ökade under juli så att Kuba blev tvunget att ta hem sina lärare från Honduras, skriver Dick Emanuelsson. De hade arbetat med den alfabetisering som 3 dagar innan statskuppen kunde meddela att 132 av landets 298 kommuner hade befriats från analfabetism.

USA behöver också kubanska läkare
USA inledde 2006 ett program för att värva kubanska läkare. Även tidigare förekom att en och annan utvandrade till USA för att tjäna mer pengar. Men i USA får de ändå för det mesta nöja sig med att arbeta som sjuksköterskor, eller andra mindre kvalificerade jobb, rapporterar Oskar Johansson. Han konstaterar också att USA rekryterar flest studenter från Karibien och Latinamerika. Kuba är dock populärast för studenter från fem av länderna och näst populärast i 13 länder. Och det är studenter som förbinder sig att resa hem och bidra till sitt eget lands utveckling.
Några axplock ur Kubas hälsobistånd visar på enastående solidaritet: En ny ögonklinik har öppnats i Guyanas. Regional ögonklinik på Jamaica. Ögonklinik i Uruguay uppkallad efter José Martí. Kubanska läkare på Seychellerna. Kiribati tackar Kuba. 425 000 bolivianer har fått synen tillbaka. I USA återspeglas detta i satir om att Obama förhandlar med Kuba för att få läkare till de
50 miljoner USA-medborgare som saknar sjukförsäkring

Jag heter John Johansson och skriver om en skola för autistiska barn
Jag har autism, lever ett enkelt men rikt liv. Min stad i världen har blivit Havanna. En dag i mars gick Ingrid förbi en resebyrå med annonser om Havanna och Kuba. Så det blev en resa dit i början på april. På Kuba såg vi inte en undernärd människa, alla hade mat för dagen och fri läkarvård. Varför förföljs Kuba? Varför straffas ett land för att det gått sin egen väg bort från imperialismen?” Johns upplevelse bekräftas av en brittisk studie som visar att kubaner är lyckligare än US-amerikaner. ”Happy Planet Index” tar upp 3 indikatorer på mänsklig välfärd som alternativ till traditionella utvecklingsmått: förväntad livslängd, tillfredsställelse med livet och ekologiskt fotavtryck. Det visar att ett långt och lyckligt liv är möjligt med mycket mindre ekologiskt avtryck än i de högkonsumerande länderna.

På resa med Mariela Castro
Mariela Castro, dotter till nuvarande statschefen, Raul Castro och revolutionshjältinnan
Vilma Espin, som förde fram Kubas kvinnor till en unik tätplacering i Tredje
Världen, är själv känd som rebell för sin frispråkighet och radikala åsikter. Och för sitt framgångsrika arbete med homosexuella och HBT-personers rättigheter. Intervjuad av Maria Sandblad på tåget till Göteborg.

Kubansk stjärndansare hos The Royal Ballet
I samband med att Londons ”Royal Ballet” gästspelade i Havanna släpptes också den kubanske stjärndansaren Carlos Acostas självbiografi på Kuba ”Utan att se sig om”. Det började i en överbefolkad, sliten bostad i Gamla Havanna: fattigdomen, breakdans, skolk, snatteri och så en händelse som förändrade allt, skriver Eva Jaksjö.  Han kom in på balettskolan.
När ”Royal Ballet” gästspelade i Havanna direktsändes föreställningen också och kunde ses på improviserade filmdukar stöttade av gamla lastbilar vid Capitoleums trappor. Där började folk samlas runt halv åtta på kvällen för att hitta en bekväm plats och kunna avnjuta denna unika föreställning.

Benicio del Toro, Lumidee och Juanes i Havanna
Känd bland annat för sitt porträtt av Che Guevara i två kritikerrosade filmer, har Benicio del Toro fått ett kulturpris på Kuba. På prisceremonin hos Kulturarbetarförbundet fick han sällskap av skådespelarna Bill Murray, Robert Duval och James Caan och producenten Steve Bing. Man kunde tro att det Hollywood med alla dessa stjärnor som minglade runt.
När Lumidee kom till Havanna för att spela in en video med iransk-svenske Arash Labaf från Malmö sa hon till AP sa hon: ”Jag tycker att alla ska komma hit och se med egna ögon, se Kuba, alla USA-medborgare. Jag kommer från New York, och där är alla arga. Här är det vackert.”
Det blev stort rabalder i internationella media när colombianske rockaren Juanes meddelande att han planerade en stor friluftskonsert i Havanna 20 september med bland andra kubanerna Silvio Rodriguez och los Van Van. Han mordhotades och hans skivor slogs sönder i Miami.

Kubasolidaritet i Sverige, USA, Tyskland och Danmark
David Arvidsson-Shukur har varit på sommarbrigad på Kuba. Tidiga morgnar, jordbruksarbete, växande solidaritet, kamratskap, många samtal och vänskapsband gjorde brigaden till ett starkt minne.  Sommarens svenska kampanj för De Fem var hungerstrejk: Fem dagar för De Fem i anslutning till den färgsprakande Möllevångsfestivalen. I årets kampanj deltog även kamrater från solidaritetsrörelser i Tyskland och Danmark.
I början av augusti reste cirka 300 aktivister i Venceremos Brigade, Pastors for Peace, US/Cuba Labor Exhage och Africa Awereness till Kuba via Mexiko och Kanada. Genom att bryta mot USAs blockad vill de tvinga bort den, trots att de riskerar hårda bötesstraff.
Juan Gutíérrez Alonso, aktiv i ett Universitetsnätverk för De5, fick på Fars dag ett oväntat mejl från fru Obama som hyllade sin far. Gutíérrez svarade omgående och uppmanade ”Kära fru Michelle Obama” att ta sig an de 5 kubanska politiska fångarnas sak.

Artiklarna finns också att läsa på www.globalarkivet.se



 
 

 

 
      Free The Five Cubans      
 

 

 

 


Prenumerera på en av tidningarna som är med i Upptäck hela världen, så får du gratis provexemplar av de andra tidningarna.


Upptäck hela världens
hemsida
>>

                             
 
 

För att läsa PDF-filer behöver du installera gratis-programmet Acrobat Reader i din dator. Programmet hämtar du på Adobes hemsida. Klicka på nedanstående bild.

Ladda ner Acrobat Reader

 
     
 


REDAKTION: Sture Arrhed och Eva Björklund.
ANSVARIG UTGIVARE: Eva Björklund.
ADRESS: Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm.
BESÖKSADRESS: Tegelviksgatan 40, 3 tr,
Stockholm.
TELEFON & FAX: 08-319530.

Resumé av Tidskriften Kuba Nr 4-2009
som PDF-fil att ladda ner
>>



 
 
Jag heter John Johansson
   
 
 
En elev och lärare på Dora Alonso-skolan
 
     
 

Jag har autism, lever ett enkelt men rikt liv. Min stad i världen har blivit Havanna. Där var jag med om mycket som jag ska berätta lite om. En dag i mars gick Ingrid förbi en resebyrå med annonser om Havanna och Kuba. Jag som gillar att resa, umgås med människor från olika kulturer gillade starkt att Ingrid föreslog en resa till Kuba.

Jag var tidigare i Västindien där jag stormtrivdes. Och varför inte försöka ta reda på hur andra människor med handikappet autism hade det på Kuba; Vilken vård fanns och vilken undervisning erbjöd Kuba för de som har autism?

Så det blev en resa dit i början på april, en resa på en månad. Vi skulle bo först i Havanna, sedan på atlantkusten, nordvästra Kuba, Varadero för att sedan återvända till Havana.
På Kuba såg vi inte en undernärd människa, vi var ofta i de enklare kvarteren, alla såg fysiskt och välmående ut och alla hade mat för dagen och fri läkarvård.

Inte så långt ifrån Kuba, från Brasilien har det kommit rapporter om att polisen skjuter barn i slummen, till döds alltså. Där finns många många fattiga människor och många otroligt rika. Trots att det finns rikedom så får de fattiga ingen läkarvård, den är inte given för dom. Har du inga pengar så dör du. Så är det inte på Kuba.

Varför förföljs Kuba internationellt? Varför skall ett land straffas för det gick sin egen väg bort från imperialismen. Kuba har fattiga studerade från USA och från många andra länder, de studerar kostnadsfritt på Kuba. För att inte tala om alla läkare från Kuba som är ute i fattiga länder och ger vård.

Om man nu säger att det är svårt att lämna Kuba, det krävs pengar för det, hur kan de fattiga i tex Brasilien lämna sitt land och åka till ett land där alla har rätt till vård oavsett inkomst? I USA då, vilka har möjlighet att få läkarvård? De fattiga där har det svårt, stor arbetslöshet i slumområden och i regel ingen läkarvård för dem som inte har råd att ta försäkring. Och för att inte tala om de som svälter i Eritrea-Etiopien och andra länder med människor som dör i svält, vilka möjligheter har dom?

En dag då jag varit på marknaden med Ingrid, gick vi och åt på restaurangen bredvid. Bredvid oss satt en familj som hade en pojke som var dövstum. Jag gav honom några av de presenter vi haft med oss från Sverige. Han blev glad. Ingrid frågade hans mamma om hon var muslim för hon hade huvudbonad och sockor. Sedan gick vi och satte oss på bussen till hotellet och då såg jag att den dövstumme pojken stod och vinkade för fullt till mej.

En ganska vanlig syn är att folk sitter och umgås med varann på ett enkelt sätt. Skönt att folk här inte tittar så mycket på mej. Kubanerna tittar en gång på det som är mindre vanligt sedan fortsätter dom förbi. Vad är det som gjort detta folk så vänligt, hur kan dom bemöta oss så bra trots dom haft det så svårt, hur kan de alla kalla varann för vänner?

Dora Alonso, skolan för autistiska barn

Jag tog kontakt via email till en minister som heter Corona på skolministeriet som gav oss tillstånd att besöka en skola för autistiska barn uppkallad efter Dora Alonso*. Den ligger i stadsdelen Miramar i Havanna. När jag anlände möttes jag av rektor Imilla som hälsade mej varmt välkommen.

Skolan var välvårdad och med stora fina väggmålningar i starka färger utanpå. En härlig skolgård med palmer och tropiska växter.
Imilla berättar för oss att skolan har ca 40 elever och lärartätheten blir ca 1 lärare per 2 elever vilket är jättebra. Tänk dej att nästan alla elever har en egen lärare! Sedan gick jag ut för att möta alla barnen, det blir det möten fyllda av värme och glädje som man också ser emellan elever och lärare. En underbar känsla!

Jag gick runt i skolan och besökte olika klassrum, tittade på hur dom
jobbade och vilken utrustning som fanns att tillgå. Varje klassrum hade sin prägel beroende på vilken aktivitet man gjorde i rummet. Alltså man jobbade efter metoden ”teach in”.

Varje barn hade sitt eget klassrum och tillhörande lärare. I klassrummet hade alla elever precis som i Sverige en egen låda för sina saker med bilder på sej själva, och eget bildschema som satt fast på väggen samt klädkrok.

Varje klassrum har en spegel så att man kan se sej själv och det viktigt för ens självkänsla. I klassrummen fanns också böcker, leksaker samt barnens konstverk på väggarna. Ett rum hade datorer där dom bla kunde träna talspråk, ett rum för fysiska övningar som innehöll bl a balansbom, mattor och bollar. Musikrummet hade ett piano, maracas och andra instrument där alla kunde sjunga och spela!

Jag såg en övning då barnen och deras lärare samverkade i en stor cirkel ute på skolgården, dom lyssnade till härlig kubansk musik samtidigt som dom rullade en stor röd boll till varandra.
Dom har också en metod för dom som har svårt att koncentrera sej och sitta still. För det fanns en liten hund, alldeles riktig och dom förklarar att ”barnen tar efter ett beteende lättare från hunden än från människor”.

Det finns fler skolor för autism. Rektor Imilla föklarar att ”Dora Alonso” har ett unikt program: ”Vår skola har vårdpersonal och ett nära samarbete med läkare och andra specialister. Vi arbetar också med barnens familjer för att ge stöd och utbildning. Och det viktigaste är ju att integrera barnen i samhället.” Och det tycker jag dom har lyckats bra med. Men kanske det mest fantastiska är att all undervisning, all sjukvård, alla sorters skolor, tandvård etc är gratis!* Dora Alonso var Kubas mest älskade barnboksförfattare, deras Astrid Lindgren.

Besök min hemsida http://worldofocicat.com/john/indexS.html


 
 

 

 
Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Uppdaterad 2009-12-19